Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii condamnă activitatea consiliului municipal Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 10 octombrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Comitetul executiv al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a examinat situaţia din consiliul municipal Chişinău, după care a adoptat următoarea declaraţie:

“Partidul Socialiştilor a declarat în repetate rînduri că nu sprijină politica şi acţiunile Alianţei, care au adus ţara la o criză politică, economică şi socială profundă. Eforturile Guvernului sunt orientate nu spre reformarea economiei şi identificarea de rezerve interne, ci spre obţinerea de împrumuturi şi pomene, făcînd, astfel, ţara dependentă de creditorii străini. În societate creşte sentimentul de nemulţumire, cu acordul tacit al Alianţei a fost «lansat» virusul unionist, care prezintă pericol pentru sănătatea socială a ţării.

O politică şi acţiuni analogice sunt promovate şi în Consiliul Municipal Chişinău. Rezultatul acestora este creşterea deficitului bugetului municipal, creşterea datoriilor în sectorul energetic, pe care administraţia capitalei încearcă să le achite prin majorarea tarifelor pentru serviciile comunale, prestate populaţiei.

Primăria s-a transformat într-un model clasic de «rezervaţie» a birocraţiei, cînd cetăţenii, agenţii economici îşi aşteaptă soluţionarea cererilor cu anii sau le urgentează soluţionarea prin schemele corupte, existente în Primărie.

A trecut un an şi jumătate de la alegeri, totuşi, din vina Primarului General, nu au fost aleşi viceprimarii, nu au fost desemnaţi conducătorii subdiviziunilor structurale ale Primăriei.

Nedorind identificarea unui consens în Consiliul Municipal pentru soluţionarea multiplelor probleme ale municipiului, Chirtoacă recurge la potlogării juridice, la şarlatanii neruşinate şi dezinformare a orăşenilor vizavi de hotărîrile adoptate de Consiliu.

Executînd doar cerinţele partinice ale elementelor constitutive ale Alianţei, Primăria mai face uz şi de alte modalităţi. În raport cu consilierii ce fac parte din grupul socialiştilor în Consiliu au avut loc tentative de a-i influenţa, de a-i impune să sprijine Alianţa, propunîndu-le să participe la distribuirea funcţiilor, au fost chiar tentative de mituire directă.

Comitetul Executiv al Partidului Socialiştilor declară categoric că Partidul nu a purtat şi nu va purta cu nimeni negocieri privind eventuale funcţii în structurile executive ale Primăriei. Calificăm drept imposibilă colaborarea cu Alianţa în ceastă direcţie. Totodată, vom participa activ şi ne vom prezenta propunerile în cadrul examinării chestiunilor ce ţin de activitatea economică a oraşului, a problemelor ale căror soluţionare într-adevăr va contribui la dezvoltarea capitalei, a hotărîrilor pe care le aşteaptă de la Consiliu locuitorii municipiului.”

Comitetul Executiv a recomandat consilierilor-membri ai grupului socialiştilor în Consiliul Municipal să acţioneze în conformitate cu prezenta Declaraţie.

Sursa: socialistii.md

Decizia Curţii de Apel privind evacuarea pietrei comemorative va fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie Partidul Socialiştilor a reuşit crearea unei fracţiuni parlamentare a deputaţilor neafiliaţi