Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Nimeni nu-i uitat şi nimic nu se uită. Cu toţii, probabil, am auzit aceste cuvinte mari rostite cu sens şi fără. Cu părere de rău tot mai des ele se pronunţă zadarnic

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 octombrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Satul Glavan (Ţarigrad în prezent), situat în raionul Drochia este cunoscut în primul rînd pentru faptul că este satul de baştină al lui Boris Glavan. Legendarul activist al organizaţiei clandestine Garda Tînără, care în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei a opus o rezistenţă înverşunată cotropitorilor fascişti la Krasnodon. Cu părere de rău soarta gardienilor tineri a fost una tragică — activiştii au fost prinşi de către trupele ocupaţioniste şi după torturi prelungite ucişi.

Deja după război, cînd s-au făcut cunoscute numele fiecărui activist, iar faptele lor eroice au devenit cunoscute public — în multe oraşe şi sate, în locurile de baştină a tinerilor gardieni se deschideau muzee şi monumente. Unul dintre acestea a fost deschis şi în satul de baştină al lui Boris Glavan în anul 1964. Casa în care el a locuit a fost transformată în muzeu. Timp de mulţi ani acest muzeu glorifica eroismul compatriotului nostru, povestind istoria tinerilor eroi. Timp de mulţi ani acest muzeu era parte componentă a Memorialului Ostaşului Necunoscut situat în apropiere, precum şi însuşi monumentul lui Boris Glavan, care este situat chiar în centrul satului. În anul 1991, în perioada schimbărilor de denumiri, denumirea satului Glavan a fost schimbată în Ţarigrad (autorităţile noi se străduiau prin orice mijloc să şteargă amintirile despre trecut). Muzeul, de asemenea, s-a pomenit sub ameninţare. Totuşi, a supravieţuit. A supravieţuit şi monumentul lui Boris Glavan. A supravieţuit şi Ostaşul Necunoscut cu copilul instalat în cadrul memorialului. Pînă de curînd…

În tot acest timp o expoziţie mică cu materiale foto unice, documente şi materiale video unice, care nu mai există în altă parte — continuau să povestească istoria a unei fapte eroice. Cîţiva ani totuşi muzeul a fost închis, însă în cele din urmă acesta nu a dispărut şi îşi continuă existenţa. O mică reparaţie şi grija tutorelui, îngrijitorului şi a ghidului în persoana dnei Nina Alexeevna nu au fost zadarnice — casa-muzeu al lui Boris Glavan îşi continuă activitatea.

Aflîndu-ne în drum spre acest sat, noi deja cunoşteam pe scurt care este situaţia de acolo, însă în realitate totul s-a dovedit a fi destul de trist. Apropiindu-ne de Memorial, am înţeles că ceva nu este curat aici. În locul unde trebuia să fie Memorialul cu Monumentul Ostaşului Necunoscut nu era nimic. În acel loc erau doar rămăşiţe ale postamentului, “Zidul memoriei” înclinat pe o parte, plăcuţe cu numele celor căzuţi, steaua noastră socialistă şi un izvor pe jumătate distrus. Localnicii ne-au povestit că monumentul a fost furat mai mult de un an în urmă, iar Memorialul, ajuns în stare de ruină — era vizitat de locuitori doar o dată în an — pe 9 mai. Iar în acest an evenimentul de 9 mai nici măcar nu a avut loc — în absenţa Ostaşului-eliberator făurit din bronz oamenii nu aveau unde depune flori. Uşor deprimaţi de priveliştea pustiită şi ruinată ne-am continuat drumul — spre casa-muzeu a lui Boris Glavan.

Muzeul ne-a întîmpinat fără lumină, însă cu bunăvoinţa dnei Nina Alexeevna, care de mulţi ani are grijă de toate exponatele, atît cele legate de Garda Tînără şi Boris Glavan, cît şi cele legate de istoria regiunii în general (în două camere ale muzeului sunt amplasate tocmai două expoziţii).

— Pînă ce nu avem aici lumină. E temporar — au promis să ne conecteze iarăşi, — s-a plîns supraveghetoarea. Însă eu totuşi vă voi arăta tot ce avem aici. Înainte erau cu mult mai mulţi vizitatori, iar acum cînd tinerii deja de vreo zece ani sunt lăsaţi în voia soartei — am mai puţini oaspeţi. Oricum, mai intră cîte cineva, se interesează. Iar eu am ce arăta şi ce povesti.

Într-adevăr, în două cămăruţe mici s-a reuşit plasarea şi a mobilierului vechi, obţinut încă de la familia Glavan. Şi arhivele de fotografii, şi un tablou superb pe jumătate de perete. Un alt obiect de mîndrie al dnei Nina Alexeevna este filmul despre Garda Tînără. Cutii mari cu pelicule cinematografice vechi — foarte multe lucruri sunt acolo, şi povestirile martorilor şi în general… — s-a lăudat supraveghetoarea. Însă nu vi le pot arăta — nu am dispozitiv. Poate doar la un cinematograf. Ar fi de dorit să avem aici un dispozitiv sau televizor, să le rescriem pe altceva. Atunci le vom putea arăta vizitatorilor, chiar şi din cele trei şcoli din apropiere vor veni să vizioneze filmele cu mai multă plăcere decît doar să privească exponatele.

Mulţumindu-i dnei Nina Alexeevna pentru excursia interesantă — am pornit în drum spre casă. Am decis să vizităm însă şi primăria locală. Acolo am reuşit să aflăm detalii despre dispariţia Ostaşului Necunoscut: reiese că acum un an şi jumătate în urmă, în primăvara lui 2011 acesta chiar a dispărut, — într-una din nopţi a fost demontat de pe postament, iar întru cît era făurit din metal, cel mai probabil că părţile acestuia au ajuns la punctele de recepţie a metalelor de preţ. Deja sunt alocaţi bani pentru restabilirea monumentului, însă nu ajung catastrofal şi nu putem vorbi despre o restabilire completă a memorialului. Făcînd schimb de informaţii de contact şi acorduri preliminare am promis că vom reveni şi vom ajuta să restabilim în acest sat tot ceea ce a fost ruinat de timp şi vandalizat. Pentru Garda Tînără, renăscută în Rusia şi Moldova această iniţiativă este o chestiune de onoare.

Părăsind locul am fost petrecuţi de monumentul lui Boris Glavan din granit, care se înalţă chiar în centrul satului vis a vis de primărie. Surprinzător de bine păstrat, tot aşa de tînăr şi energic — în ciuda tuturor autorităţilor şi timpului continuă să stea de veghe, glorificînd satul şi ţara sa, ca şi cum ar spune: pînă cînd eu sunt aici — nimeni nu-i uitat şi nimic nu se uită.

Sursa: gardatinara.md

Socialiştii optează pentru consolidarea statalităţii prin promovarea valorilor creştin ortodoxe Discursul deputatului Igor Dodon, pe marginea proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013