Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

Congresul VII al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 9 iunie 2012 | 
Congresul VII al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

Pe 9 iunie 2012, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările Congresul VII al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. La eveniment au participat 463 de delegaţi din toate raioanele republicii şi invitaţi de peste hotare, reprezentanţi ai partidelor comuniste din regiunea transnistreană, Rusia, Belarus, România şi Bruxelles. Sarcina principală a congresului a fost alegerea noii conducerii a formaţiunii şi trasarea noilor obiective de dezvoltare a PCRM pentru perioada următoare.

În debutul congresului, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a prezentat raportul de activitate al formaţiunii pentru ultimii patru ani prin care a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări şi declinuri. Referindu-se la efectele plecărilor din partid a mai multor reprezentanţi, Vladimir Voronin a subliniat că “înfrîngerea noastră s-a manifestat în cea mai dificilă trădare — cea din partea lui Marian Lupu. Acesta a dezbinat electoratul consolidat de stînga. Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc nu şi-au declarat vreodată dezacordul cu politica partidului. Vom afla motivele adevărate care stau în spatele pasului lor ruşinos”.

După audierea raportului de activitate, delegaţii la congres au votat unanim candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor iar deputatul Iurie Muntean a fost reconfirmat în funcţia de secretar executiv al Comitetului Central al PCRM. Totodată, congresul a ales o nouă componenţă a Comitetului Central şi i-a exclus din partid pe deputaţii Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc.

În luarea sa de cuvînt, Vladimir Voronin a declarat că “am fost reales, dar tot în acest timp am fost preşedinte. Nu a existat o pauză între funcţiile mele ca să mă simt diferit. Noi, conducerea partidului, simţim o responsabilitate enormă pentru ziua de mîine. Mă simt onorat că acest mare partid are încredere în mine”. “Congresul VII are loc în condiţii foarte dificile. Aştept de la întrunire consolidarea forţelor partidului şi nu atât pentru a reveni la guvernare, cît pentru a îmbunătăţi viaţa populaţiei”, a accentuat Vladimir Voronin.

De asemenea, delegaţii au adoptat şi trei declaraţii: “privind promovarea neutralităţii ţării ca factor al asigurării statalităţii”, “privind promovarea ideii de aderare la Uniunea Vamală şi cea Eurasiatică” şi “privind situaţia social-economică gravă din ţară ca o consecinţă a guvernării AIE”.