Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Lansarea studiului “Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova: Oportunităţi interne şi externe”

|versiune pentru tipar||
mai 2014
Lansarea studiului “Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova: Oportunităţi interne şi externe”

ADEPT a lansat la 28 mai 2014 un studiul ce se referă la situaţia energetică în Republica Moldova şi prezintă un şir de instrumente viabile pentru asigurarea securităţii energetice a statului.

Conform autorilor studiului “Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova: Oportunităţi interne şi externe”, vulnerabilitatea securităţii energetice a RM rezidă din lipsa de control a domeniului energetic de către stat, în special a domeniului gazelor naturale, care sunt importate dintr-o singură sursă. Ponderea gazului natural şi a energiei electrice este destul de mare în coşul resurselor energetice consumate şi prin urmare, atît consumatorii casnici cît şi cei din sectorul industrial depind de aranjamentele politico-economice în ceea ce priveşte achiziţionarea resurselor energetice. Această stare de lucruri, precum şi lipsa de rezerve în caz de criză, conduce direct la o vulnerabilitate macroeconomică a statului.

Autorii studiului, Nadejda Afanasieva şi Alexandru Baltag, consideră că aderarea RM la Comunitatea Energetică Europeană este un pas important în procesul de integrare europeană şi apropiere a statului de standardele UE în domeniul energetic, care pe termen mediu şi lung va contribui la sporirea securităţii energetice a statului.

Chiar dacă RM are posibilitatea de a valorifica oportunităţile unor proiecte energetice internaţionale (Nabucco, AGRI) acestea vor putea fi realizate doar în termen mediu şi lung din cauza factorului tehnic, financiar, dar şi celui politic şi geopolitic. Astfel, RM este pusă în situaţia de a identifica alternative la monopolul gazului rusesc pentru a-şi asigura securitatea energetică şi suveranitatea economică a statului.

Demararea proiectelor ce ţin de energie regenerabilă şi eficienţă energetică în RM sunt la început de cale. Şi, aşa cum economia ţării depinde extrem de mult de importul de resurse energetice (în special a gazului natural) şi de tendinţa de creştere a preţului la energie, atunci ne convingem, o dată în plus, că sursele regenerabile de energie reprezintă o soluţie viabilă pentru acoperirea consumului de energie electrică şi căldură.

Chiar dacă pe teritoriul RM există condiţii prielnice pentru dezvoltarea domeniului energiei pe bază de biomasă, energiei eoliene, solare şi hidraulice — aceste oportunităţi rămân nevalorificate, segmentul energiei alternative fiind încă slab dezvoltat şi subfinanţat.

Acest studiu a fost elaborat în cadrul proiectului comun “Relaţiile UE-Moldova — monitorizarea progresului în cadrul Parteneriatului Estic în anul 2013”, implementat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul analitic independent “Expert-Grup”, cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.