Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Lansarea Şcolii Tânărului Lider Politic, ediţia IX

|versiune pentru tipar||
noiembrie 2009
Lansarea Şcolii Tânărului Lider Politic, ediţia IX

La 26 noiembrie 2009, la Chişinău, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat cea de-a IX-a ediţie a Şcolii Tînărului Lider Politic (ŞTLP). La şedinţa de lansare au participat cei 40 de audienţi ai şcolii — reprezentanţi ai aripelor tinere din 11 partide politice şi ai societăţii civile. La deschiderea şedinţei, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan a adresat un cuvînt de salut participanţilor menţionînd că “în procesul politic din Republica Moldova, în situaţia de criză în care ne aflăm, cultura politică trebuie să fie un imperativ de care să se ghideze liderii politici. Acest lucru poate fi realizat doar prin implicarea tinerilor, reprezentanţi ai partidelor sau ONG-lor, care doresc pe viitor să devină lideri politici autentici, formînd cultura politică în rîndul partidelor ai căror reprezentanţi sînt, precum şi în întreaga societate”.

De asemenea, cu un cuvînt de salut s-a adresat celor prezenţi şi Dr. Mihai Cernencu, Şef Catedră Ştiinţe Umanistice, ULIM, moderatorul şedinţelor ŞTLP, exprimîndu-şi speranţa că tinerii vor da dovadă de activism în cadrul şedinţelor şi de respect reciproc faţă de colegi. Mihai Cernencu a mai menţionat că participanţii vor avea posibilitatea să cunoască diverse opinii ale experţilor naţionali şi internaţionali, liderilor politici din Republica Moldova privind cele mai stringente probleme politice şi economice din ţară.

Ulterior, Coordonatorul Şcolii, Nadejda Afanasieva, a adus la cunoştinţă participanţilor modalitatea de lucru în timpul şedinţelor, a formulat împreună cu participanţii principiile de lucru, fiind atribuită o atenţie deosebită punctualităţii şi respectului reciproc în cadrul programului. De asemenea, participanţii au avut posibilitatea să se prezinte şi să-şi exprime aşteptările de la program.

Şcoala Tînărului Lider Politic (ŞTLP) este un proiect al Asociaţiei ADEPT, lansat în 1999 şi care îşi propune să contribuie la consolidarea sistemului de partide politice din Republica Moldova şi la modernizarea politică a ţării prin formarea şi instruirea unei noi generaţii de lideri politici şi ai societăţii civile. Pînă în prezent, în cadrul celor opt ediţii ale Şcolii Tânărului Lider Politic au fost instruiţi circa 300 de tineri, care reprezentau formaţiunile politice şi mai multe instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova.

Ediţia a IX-a a Şcolii Tînărului Lider Politic îşi desfăşoară activităţile în cadrul proiectului “Tînărul Lider Politic — promotor al valorilor europene”, susţinut financiar de Fundaţia Soros-Moldova.