Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Schimb de experienţă cu primarii din România şi Ucraina

|versiune pentru tipar||
aprilie 2013

Primarii oraşelor Soroca, Cimişlia şi Cahul împreună cu omologi din Ucraina au participat la o vizită de studiu în Bucureşti, România pentru a discuta despre importanţa măsurării performanţei în furnizarea serviciilor publice de gospodărie comunală.

În perioada 24–26 aprilie 2013, Primarul oraşului Soroca — Dna Elena Bodnarenco; Primarul oraşului Cimişlia — Dl Gheorghe Răileanu şi Primarul oraşului Cahul — Dl Petru Burlacu au făcut schimb de experienţă cu autorităţile din România şi Ucraina în utilizarea instrumentelor de benchmarking în măsurarea calităţii, accesibilităţii şi eficienţei furnizării serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare, salubrizare şi transport public.

Pe parcursul a două zile, primarii au avut întâlniri la un şir de autorităţi publice centrale şi municipale, dar şi cu primari din România. La întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice din România aceştia s-au familiarizat cu experienţa română în monitorizarea indicatorilor de performanţă în sectorul serviciilor comunitare de utilităţi publice, modalitatea de colectare a datelor despre aceste servicii şi felul în care acestea folosesc Guvernului pentru trasarea priorităţilor de dezvoltare.

În cadrul întâlnirii cu Asociaţia Municipiilor din România, primarii au avut posibilitatea de a discuta cu câţiva primari de municipii din România (Primarii de Piteşti, Tulcea, Baia Mare, Roman) despre experienţa acestora de colaborare cu oraşe din Moldova şi Ucraina. De asemenea, primarii au discutat despre problemele cu care se confruntă autorităţile publice locale în România, Moldova şi Ucraina; au făcut schimb de idei şi au stabilit contacte pentru colaborări ulterioare.

Vizita la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Publice a contribuit la o mai bună înţelegere a felului în care funcţionează sistemul de evaluare a serviciilor publice de gospodărie comunală. Aici primarii au făcut cunoştinţă cu legislaţia din domeniul reglementării tarifelor pentru serviciile publice, a standardelor de calitate pentru fiecare serviciu în parte, modalitatea de delegare şi dare în concesiune a serviciilor comunale.

Modalitatea de aplicare în practică a acestor reglementări a fost discutată în detalii cu reprezentanţii Autorităţii Municipale de Monitorizare a Serviciilor Publice din Bucureşti.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului inter-regional “Benchmarking pentru servicii publice eficiente în municipii şi oraşe”, implementat de Institutul de Politici Publice, România în parteneriat cu Asociaţia ADEPT, Moldova, şi Institutul Ucrainean de Politici Publice, Ucraina, cu suportul financiar al The Black Sea Trust.