Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Mesei Rotunde cu Statut Permanent despre importanţa acceptării dialogului de către liderii formaţiunilor aflate în confruntare politică

|versiune pentru tipar||
ASDM (AMN) • PLAIRMPSRMUCMMPSNPRMMFN / 18 aprilie 2002
Masa Rotundă cu Statut Permanent salută faptul că propunerile incluse în Declaraţia noastră din 9 aprilie a.c. au servit drept suport pentru poziţiile formulate de către liderii Fracţiunilor parlamentare în cadrul discuţiilor la Consiliul Europei privind identificarea soluţiilor de depăşire a crizei politice din Republica Moldova.

Considerăm că au fost create, astfel, premise favorabile pentru eliminarea dictatului ideologic şi pentru detensionarea situaţiei social-politice din Republica Moldova, pentru garantarea respectării opţiunilor Opoziţiei la toate nivelurile, pentru ridicarea cenzurii în mijloacele de informare ale statului, pentru elaborarea şi aprobarea, prin consensul tuturor Fracţiunilor parlamentare, a proiectului de lege privind statutul de instituţie publică al Radioteleviziunii ş.a. În acest context, se înscriu şi iniţiativele legislative ale Preşedintelui Vladimir Voronin, care denotă renunţarea, de către partidul de guvernămînt, la monopolizarea Puterii în stat.

În această situaţie, de un echilibru extrem de fragil, favorabilă unui început de dialog, îi îndemnăm pe liderii politici să nu rateze şansa depăşirii crizei şi să dea dovadă de responsabilitate şi de constructivism, să evite populismul de orice culoare şi standardele duble în mesajele politice destinate opiniei publice din interiorul şi din exteriorul Republicii Moldova.

Pornind de la eficienţa incontestabilă a Mesei Rotunde cu Statut Permanent, ca factor stabilizator în societate, propunem:

Pornind de la dezideratul de reinstaurare a stabilităţii politice şi de refacere a imaginii Republicii Moldova în exterior, participanţii la MRSP îşi reafirmă ataşamentul faţă de respectarea, de către statul nostru, a valorilor şi a principiilor europene şi consideră drept inadmisibile orice acţiuni de natură să aprofundeze criza şi să înrăutăţească situaţia social-economică.

Au semnat:

Dumitru Braghiş,
Liderul politic al Alianţei Social-Democrate din Moldova,
preşedintele Fracţiunii parlamentare “Alianţa Braghiş”

Vladimir Ciobanu,
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Liberal

Vasile Balan,
Vicepreşedinte al Alianţei Independenţilor din Republica Moldova

Valentin Krîlov,
Secretarul Responsabil al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Vasile Bajureanu,
Preşedintele Consiliului Republican al Uniunii Centriste din Moldova

Vladimir Florea,
Preşedintele Mişcării Profesioniştilor “Speranţa-Nadejda”

Vladimir Babii,
Preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri “Timpul”

Elena Burcă,
Preşedintele Forumului Organizaţiilor de Femei din Moldova

Valeri Efremov,
Preşedintele Partidului Republican din Moldova

Eduard Iaroşevschi,
Comunitatea Polonezilor din Republica Moldova

Serviciul de presă al Mesei Rotunde
Declaraţia participanţilor la Masa Rotundă cu Statut Permanent, privind căile de depăşire a situaţiei de criză din Republica Moldova Apelul Participanţilor la Masa Rotundă cu Statut Permanent către Consiliul Europei