Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM cere CC verificarea constituţionalităţii concedierii cadrelor didactice ajunse la vârsta de pensionare

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova condamnă în cel mai categoric mod deciiziile şi acţiunile guvernării îndreptate spre limitarea drepturilor fundmentale ale persoanelor de vîrsta a treia, care activează în domeniul pedagogic în Republica Moldova. PCRM afirmă că guvernarea nu face altceva decît să continue genocidul social în ţarăprin adoptarea legii nr. 91 din 26 aprilie 2012, publicată şi intrată în vigoare pe data de 8 iunie 2012, dar şi a scrisorii comune a Ministerului Educaţiei şi Consiliului Republican al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei prin care se cere administraţiilor instituţiilor de învăţămînt să înceteze contractele de muncă cu cadrele didactice cărora le-a fost stabilită pensia pentru limita de vîrstă.

Prin introducerea acestor modificări în legislaţie, majoritatea parlamentară a sfidat un şir întreg de norme constituţionale şi internaţionale ce se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dreptul la muncă, la o viaţă decentă, dreotul de proprietate etc.

PCRM califcă drept cinice şi lipsite de orice respect faţă de cetăţenii RM afirmaţiile precum că prin aceste acţiuni guvernarea urmăreşte angajarea tinerilor speciaşti în funcţiile din care sînt demişi cadrele didactice cu vîrsta de pensiunare. Actuala guvernare a anulat toate programele pentru tineri absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt în mediul rural şi în special programul de locuinţe pentru tinerii specialişti lansat în 2008, prin care statul garanta procurarea de locuinţe tinerilor familii membrii cărora se angajau în mediul rural în sectorul bugetar. De asemenea, guvernarea actuală refuză în mod categoric examinarea proiectului de lege pentru majorarea îndemnizaţiei tinerilor absolvenţi în domeniul pedagogic mediul rural de la 30.000 la 50.000, care a fost în Parlament propus de către PCRM mai bine de un an. Fără a crea condiţiile necesare angajării tinerilor specialişti, aceştia nu vor veni să lucreze, fapt demonstrat de statisticile oficiale. Aceste afirmaţii ale guvernării nelegitime sînt echivalente cu altele produse tot de ea precum că prin închidirea şcolilor şi optimizarea claselor se urmăreşte sporirea calităţii în sistemul educaţional.

Însuşi pseudo-guvernarea liberal democrată recunoaşte că duce lipsă acută de cadre didactice, în special în raioanele şi satele Moldovei, dificitul de cadre cifrîndu-se la mii de pedagogi. Dar, angajamentele faţă de structurile financiare internaţionale sînt pentru această guvernare mult mai importante decît angajamentele faţă de cetăţenii la uşa cărora au bătut în campaniile electorale. Astfel cele 8.000 de funcţii — personal didactic şi non-didactic în sistemul de învăţămînt se încearcă a fi lichidate, aşa cum a promis Filat, Lazăr şi alţii Fondului Monetar Internaţional.

PCRM va întreprinde toate măsurile legale pentru a stopa acest genocid împotriva propriului popor.

Astăzi, din numele fracţiunii PCRM, deputatul Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituţională în vederea verificării constituţionalităţii acestor modificări la Codul muncii. Totodată, PCRM cere în regim de urgenţă restabilirea programelor naţionale pentru tinerii specialişti anulate de guvernare şi extinderea garanţiilor sociale pentru aceştia prin adoptarea proiectelor de legi care au fost propuse Parlamentului de către PCRM.

Sursa: www.pcrm.md

Candidaţii PCRM la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei solicită aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Luarea de cuvînt a Preşedintelui PCRM Vladimir VORONIN în cadrul brifingului din 10 septembrie 2012