Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Lansarea culegerii de studii “Priorităţi de guvernare 2009”

|versiune pentru tipar||
septembrie 2009
Lansarea culegerii de studii “Priorităţi de guvernare 2009”

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat miercuri, 9 septembrie 2009, în cadrul unei mese rotunde, culegerea de studii “Priorităţi de guvernare 2009”, care oferă o analiză a stării de lucruri în mai multe domenii de maximă importanţă pentru Republica Moldova: drepturile omului, justiţia, agricultura, dezvoltarea regională, climatul investiţional, comerţul extern, sistemul de protecţie socială etc. Studiile incluse în publicaţie prezintă o analiză retrospectivă a evoluţiei acestor domenii în perioada 2001–2008, identifică problemele existente şi propun recomandări pentru depăşirea acestora. La deschiderea mesei rotunde, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Mihai Ghimpu a adresat un cuvînt de salut participanţilor şi a încurajat dezvoltarea în continuare a unui dialog dintre guvernanţi şi societatea civilă. Prim-vicepreşedintele Legislativului, Serafim Urechean, a subliniat necesitatea ca pentru viitor deciziile conducerii ţării să fie coordonate cu experţii din sectorul asociativ, iar respectiva culegere de studii va fi una de reper pentru următorul Guvern.

La eveniment au participat lideri ai partidelor politice, deputaţi, experţi independenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi mass-media, care au discutat concluziile şi recomandările propuse de către autorii studiilor. Participanţii la masa rotundă au fost unanimi în părerea că prezenta publicaţie poate servi drept sursă pentru elaborarea noului program de guvernare a ţării.

Scopul publicaţiei “Priorităţi de guvernare 2009” este de a oferi partidelor politice, în special deputaţilor din noul legislativ şi noilor guvernanţi, precum şi publicului larg repere de abordare a problemelor presante cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. În acelaşi timp, lucrarea reprezintă o sursă vastă de informaţii pentru persoanele interesate, inclusiv experţi şi jurnalişti, necesară pentru monitorizarea activităţii viitorului Legislativ şi a noului Executiv.

Publicaţia a apărut în cadrul proiectului “Consolidarea cooperării dintre partide politice, organe electorale şi alegători”, implementat de către Asociaţia ADEPT, cu suportul financiar al Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie (UNDEF).