Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2010Curier electoral

Curier electoral din 22 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Pentru desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor Başcanului Găgăuziei se vor cheltui 651 mii lei

Pentru desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor Guvernatorului Găgăuziei, care va avea loc pe 26 decembrie, se vor cheltui 650,6 mii lei. O decizie în acest sens au luat deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei. Pentru desfăşurarea primului tur al alegerilor au fost cheltuiţi 1 mil. lei. În al doilea tur participă actualul başcan Mihail Formuzal şi primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo. (Infotag)

Candidatul Nicolai Dudoglo este revoltat de comportamentul adversarului său

Liderul Mişcării “Novaia Găgăuzia”, candidatul la funcţia de Başcan al Găgăuziei, Nicolai Dudoglo a emis un comunicat de presă, în care se declară revoltat de comportamentul adversarului său, Başcanul în exerciţiu Mihail Formuzal, care nu a degrevat din funcţie, aşa cum prevede legea. Dudoglo declară că Formuzal a uzurpat puterea pe toată durata campaniei electorale, organizînd în biroul de serviciu un staff electoral, iar CEC din Găgăuzia a atenţionat de mai multe ori asupra inadmisibilităţii acestor fenomene, însă de avertismentele emise nu s-a ţinut cont. Conform lui Dudoglo, Procuratura din Găgăuzia investighează situaţia respectivă şi a emis o sesizare vizavi de acţiunile ilegale ale Comitetului Executiv din autonomie în frunte cu Mihail Formuzal, solicitând ca în 2 săptămâni să fie încetată utilizarea de resurse administrative, însă Formuzal a ignorat demersurile procuraturii. În acelaşi comunicat se mai precizează că liderul Mişcării “Novaia Găgăuzia” Nicolai Dudoglo a degrevat din funcţia de primar al mun. Comrat la 21 octombrie, din momentul înregistrării în calitate de candidat la funcţia de Başcan al Găgăuziei. (Serviciul de presă al Mişcării “Novaia Găgăuzia”)

Narâşkin i-a înmânat liderului Găgăuziei diploma de onoare conferită de Medvedev

La 22 decembrie, în incinta Administraţiei Preşedintelui FR de la Moscova, s-a desfăşurat ceremonia de decernare lui Mihail Formuzal, actualul Başcan (Guvernator) al Găgăuziei a “Diplomei de onoare a Preşedintelui Federaţiei Ruse”.

Potrivit dispoziţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, Mihail Formuzal a fost distins pentru merite deosebite în dezvoltarea cooperării ruso-moldoveneşti şi a relaţiilor culturale. Această diplomă i-a fost înmânată Başcanului din Găgăuzia de către şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Narâşkin. (AŞ “REGNUM”)

Vizita lui Nicolai Dudoglo şi Demian Caraseni la Moscova

La 21 decembrie, liderul mişcării obşteşti “Eni Gagauziya” (“Noua Găgăuzie”), primarul mun. Comrat, candidatul la funcţia de Başcan al Găgăuziei Nicolai Dudoglo şi prim-vice-preşedintele Adunării Populare Demian Caraseni s-au deplasat la Moscova într-o vizită de lucru. În cadrul acesteia a fost semnat un acord cu privire la relaţiile de parteneriat între Administraţia raionului Sokolniki al districtului administrativ de Est din oraşul Moscova şi capitala găgăuză — municipiul Comrat. Încheierea respectivului acord a fost posibilă graţie faptului că Serghei Sobeanin, noul primar de Moscova, a inclus Găgăuzia în lista teritoriilor-prietene. Potrivit noului document, Administraţia raionului Sokolniki şi municipiul Comrat intenţionează să-şi acorde asistenţă în implementarea proiectelor investiţionale comune şi programelor economice, să stabilească relaţii comercial-economice, de afaceri şi culturale, să desfăşoare în comun congrese, forumuri, târguri şi expoziţii, să organizeze stagii ale specialiştilor din domeniul ştiinţei, educaţiei, medicinii, culturii, sportului şi mass-media, să efectueze schimburi de experienţă şi delegaţii, să organizeze o serie de alte evenimente. (www.enigagauziya.md)

Întrevederea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii Kiril cu primarul de Comrat

Secţia relaţii bisericeşti externe a Patriarhiei Moscovei a difuzat un comunicat de presă în care face unele precizări vizavi de întâlnirea dintre Preafericitul Patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii Kiril şi candidatul la funcţia de Başcan al Găgăuziei Nicolai Dudoglo. Astfel, la 21 decembrie 2010, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril s-a întâlnit la reşedinţa sa cu Episcopul de Comrat şi Cahul Anatolie. La finalul întrevederii în cadrul căreia au fost puse în discuţie probleme bisericeşti, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, la solicitarea edilului de Comrat Nicolai Dudoglo şi prim-vice-preşedintelui Adunării Populare din Găgăuzia Demian Caraseni care-l însoţeau pe Episcopul Anatolie i-a primit pentru o scurtă discuţie care a durat câteva minute.

Patriarhul Kiril le-a dorit locuitorilor din Găgăuzia ca Dumnezeu să le ajute în toate strădaniile lor. La solicitarea oaspeţilor, Patriarhul i-a binecuvântat ţinând totodată se menţioneze că această binecuvântare nu are absolut nicio legătură cu viitoarele alegeri la funcţia de Başcan (Guvernator) al Unităţii Teritorial-Administrative. (Serviciul de comunicare al Secţiei relaţii bisericeşti externe/Патриархия.ruRU)