Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2012Curier electoral

Curier electoral din 16 iulie 2012

|versiune pentru tipar|

“Găgăuzia Unită” îşi propune să reunească candidaţii independenţi pentru alegerile în APG

Mişcarea socială “Găgăuzia Unită” a elaborat teze programatice de dezvoltare a autonomiei, pe care îşi propune să le ofere în calitate de platformă consolidată pentru toţi candidaţii independenţi la funcţia de deputat în Adunarea Populară. Proiectul a fost aprobat la şedinţa din16 iulie a Comitetului executiv al mişcării “Găgăuzia Unită” şi a fost denumit Programul de unitate naţională “Pentru o Găgăuzie puternică”.

Printre obiectivele pe care şi le propune “Găgăuzia Unită” au fost identificate în special consolidarea legislativă a activităţii partidelor politice regionale, crearea eparhiei găgăuze (BRO), acordarea unei cote de reprezentare a Găgăuziei în Parlamentul Republicii Moldova, instituirea Curţii Regulamentului Găgăuziei, indicarea în Constituţia Republicii Moldova a dreptului la autodeterminarea externă a Găgăuziei, în cazul în care Moldova îşi va pierde independenţa.

De asemenea, conducerea “Găgăuziei Unite” notează că în programul său obiectivele politice sunt echilibrate cu cele economice şi sociale. Deci, unul din punctele documentului prevede adoptarea de către Parlamentul Moldovei a unui plan special de dezvoltare a Găgăuziei pe un termen de 5 ani, care va cuprinde investiţii în infrastructură, sfera socială şi economică a regiunii. Mai mult ca atît, o atenţie deosebită va fi acordată dezvoltării ştiinţei, culturii şi limbii găgăuze.

Potrivit autorilor programului, pentru realizarea sarcinilor propuse este necesară consolidarea tuturor forţelor politice din autonomie. În legătură cu aceasta, “Găgăuzia Unită” va susţine fiecare candidat independent care va contribui la realizarea obiectivelor programului. // Mişcarea socială “Găgăuzia Unită”