Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2012Curier electoral

Curier electoral din 23 septembrie 2012

|versiune pentru tipar|

În listele electorale pentru turul II al alegerilor în APG au fost incluse 71 422 persoane

În cadrul conferinţei de presă, şefa Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia Svetlana Mironova a constatat că, potrivit informaţiilor de la orele 7 dimineaţa, în listele electorale de bază au fost incluse 71 422 de persoane. Alegerile vor fi desfăşurate ţinându-se cont de respectiva cifră.

Pentru cel de-al doilea tur, nu este stabilită o prezenţă minimă la urnele de vot şi alegerile au loc indiferent de numărul votanţi. Potrivit datelor CEC din Găgăuzia, toate secţiile de vot s-au deschis la timp, adică la orele 7, şi nu au fost remarcate careva deficienţe. // Gagauzinfo.MD

Au fost remarcate încălcări în ziua scrutinului

Potrivit preşedintelui CEC din Găgăuzia Svetlana Mironova, turul doi al alegerilor “în comparaţie cu primul, se distinge printr-un activism la capitolul contestaţii prezentate”. La secţiile de votare din oraşul Vulcăneşti peste 70 de persoane, înainte să-şi lase buletinele în urna de vot, le-au demonstrat membrilor comisiei. Beneficiind de dreptul constituţional la sufragiu secret alegătorii au ales să-şi demonstreze buletinele membrilor comisiei. Anterior, câţiva dintre candidaţi din Vulcăneşti s-au plâns concomitent pe faptul că oponenţii acestora aplică tehnologii “murdare” mituind şi intimidând locuitorii din raion. A fost desfăşurat un control în cadrul căruia n-au fost identificată vreo influenţă asupra voinţei electorilor. Fiecare alegător afirmă că şi-a făcut publică opţiunea electorală la secţie din proprie iniţiativă.

Unul dintre candidaţii la funcţia de deputat din satul Chirsova a relatat că în această localitate au fost distribuiţi fluturaşi “care prejudiciau onoarea şi demnitatea”.

Unele încălcări au fost identificate şi la Comrat. Potrivit juristului Partidului Comuniştilor car este şi reprezentantului formaţiunii la CEC din Găgăuzia, prin capitala autonomiei ar circula un autobuz pe geamurile căruia este amplasată publicitatea unuia dintre concurenţii electorali, iar şoferul “aduce” oamenii la secţii

Toate datele despre încălcări a fost transmisă organelor de drept. // Gagauzinfo.MD

CEC din Găgăuzia recomandă alegătorilor să plieze buletinele în două la ieşirea din cabina de vot

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia recomandă alegătorilor să plieze buletinele în două înainte de a le plasa în urna de vot.

“Au fost mai multe întrebări, solicitări şi contestaţii ce ţineau de faptul că votanţii influenţaţi de un candidat sau altul îşi desfac buletinul demonstrând pentru cine au votat. Anume din acest motiv este necesar de a respecta cerinţa respectivă” a menţionat preşedintele CEC din Găgăuzia Svetlana Mironova.

Potrivit hotărârii adoptate de Comisia Electorală Centrală, pe fiecare dintre buletine este aplicată ştampila de control a biroului electoral. Pentru ca membrul biroului să nu poată vedea pentru cine a votat alegătorul buletinul trebuie neapărat să fie pliat.

“Dacă cineva dintre votanţi va decide să-şi demonstreze buletinul amintiţi-le că alegerile şefului statului au fost recunoscute nevalide de către Curtea Constituţională doar pentru motivul că a fost încălcat secretul votării. Iată de ce urmează ca noi să respectăm cerinţa respectivă” a adăugat aceasta. // Mişcarea “Edinaia Gagauzia”

La Comrat au fost identificate solicitări false privind votarea la domiciliu

La una dintre secţiile de vot din mun. Comrat a sporit numărul de solicitări privind votarea la domiciliu. Despre aceasta a anunţat reprezentantul PCRM la CEC din Găgăuzia Serghei Sîrbu. Pentru a vota la locul aflării cetăţeanul urmează să se adreseze la biroul electoral cu o astfel de solicitare personal. Au putut vota la domiciliu doar cetăţenii ce au probleme de sănătate sau cei care îngrijesc persoane bolnave. În acest caz, 2 membri ai comisiei se deplasează la solicitant cu urna mobilă de vot. Scopul acestei acţiuni este de a asigura dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare a voinţei. În primul tur, la această secţie au fost înregistrate puţin peste 50 de solicitări, pe când în cadrul celui de al doilea numărul solicitărilor a sporit esenţial. Serghei Sîrbu a apreciat acest fapt drept “una dintre metodele de falsificare a rezultatelor alegerilor” în încercarea “de a majora numărul celor care votează «pentru cine trebuie»”, or “respectivul proces e foarte dificil de controlat”. // Gagauzinfo.MD

Prezenţa la vot în cadrul alegerilor deputaţilor APG

Către orele 12:30 prezenţa generală la alegerile deputaţilor APG în autonomie era de 19.07%. Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în satele Ferapontievca (32%) şi Tomai (31%). Cei mai pasivi au fost locuitorii din Chirsova (13%), circumscripţia nr. 5 din Ceadâr-Lunga (11%) şi circumscripţia nr. 9 din Vulcăneşti (12%). Către orele 18:30 CEC din Găgăuzia a informat că prezenţa la vot a ajuns la nivelul de 40.83%. În afară de cea mai activă localitate, Ferapontievca (61.78%), o prezenţă înaltă a fost înregistrată şi în satul Carbalia (67.96%), iar cei mai pasivi au rămas electorii circumscripţiei nr. 5 din Ceadâr-Lunga (27.72%).

Potrivit datelor CEC din Găgăuzia, la momentul închiderii secţiilor de vot, la orele 21:00, prezenţa generală la nivelul autonomiei a constituit 50.96%. // CEC din Găgăuzia