Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2012Curier electoral

Curier electoral din 9 septembrie 2012

|versiune pentru tipar|

Secţiile de votare din Găgăuzia s-au deschis la timp

În ziua alegerilor deputaţilor în Adunarea Populară, toate cele 62 de secţii de pe teritoriul Găgăuziei s-au deschis la timp. La momentul deschiderii nu au fost înregistrate careva încălcări. Potrivit informaţiilor disponibile la momentul deschiderii secţiilor, în listele electoarele de bază au fost incluse 109 mii 44 de persoane. De la 9:30 şi până la închiderea secţiilor la orele 21:00 toate consiliile electorale ale circumscripţiilor electorale urmează să prezinte la CEC din Găgăuzia datele privind numărul de alegători incluşi în listele suplimentare. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Şeful CEC din Moldova într-o “vizită de curtoazie” la Comrat

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova Iurie Ciocan s-a deplasat la Comrat unde s-a întâlnit cu membrii CEC din Găgăuzia. Şeful CEC a calificat vizita sa drept una “de curtoazie”, or Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova nu organizează şi nu desfăşoară alegeri în Adunarea Populară din Găgăuzia.

Alegerile în Adunarea Populară din Găgăuzia şi cele ale Başcanului sunt desfăşurate în baza legislaţiei autonomiei. Iurie Ciocan a menţionat că reprezentanţii CEC din Găgăuzia au efectuat consultaţii şi schimb de opinii cu colegii de la Chişinău, însă CEC din Moldova nu s-a implicat direct nici la nivel financiar, nici la nivel funcţional în organizarea scrutinului. Iurie Ciocan s-a convins că totul a fost pregătit la nivel şi că votarea are loc cu respectarea prevederilor legale. // Gagauzinfo.MD

Primele încălcări în cadrul alegerilor APG

În cadrul alegerilor noii componenţe a legislativului din autonomie au fost înregistrate primele încălcări. Astfel, în capitala autonomiei, încă n-au fost scoase materialele promoţionale ale candidaţilor la fotoliul de deputat. Atât reprezentanţii mass-media, cât şi membrii CEC din Găgăuzia au constatat că în oraş este prezentă agitaţia electorală. O atenţie deosebită este acordată razei de 100 de m din jurul secţiilor electorale de unde urmează a fi scoase toate materiale promoţionale. Responsabilitate pentru demontarea publicităţii stradale revine atât preşedintelui biroului electoral de circumscripţie, cât şi autorităţilor publice locale.

Preşedinta CEC din autonomie afirmă că de amplasarea şi demontarea afişajului electoral sunt responsabile autorităţile publice locale. // Gagauzinfo.MD

Ridicarea actelor provizorii în ziua scrutinului din Găgăuzia

Alegătorii din Găgăuzia pot ridica actele de identitate în ziua scrutinului, 9 septembrie. Acestea vor fi eliberate de către secţiile Evidenţă şi Documentare a Populaţiei din Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Două cazuri de erori comise de birourile electorale

În conformitate cu legislaţia, la ieşirea din cabina de vot, buletinul urmează să fie împăturit, iar pe verso este aplicată ştampila cu numărul biroului electoral. Din greşeală, în două circumscripţii a fost aplicată ştampila cu inscripţia “VOTAT”. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Başcanul Găgăuzie nu este satisfăcut de calitatea întocmirii listelor electorale

Guvernatorul Găgăuziei Mihail Formuzal a atenţionat primarii privind necesitatea de a întocmi corect listele electorale ceea ce ar oferi garanţii pentru validarea alegerilor. Başcanul a făcut apel către cetăţeni să participe activ la alegerile deputaţilor în Adunarea Populară. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Ex-speakerul a chemat cetăţenii să participe la alegerile în APG

Preşedinta APG de legislatura a IV-a Anna Harlamenko a chemat alegătorii să participe la alegerile deputaţilor în Adunarea Populară şi să opteze în favoarea unei Găgăuzii puternice. La fel, Anna Harlamenko şi-a exprimat încrederea că în unele circumscripţii este necesară desfăşurarea turului doi de scrutin. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Rezultatele scrutinului din circumscripţia nr. 21 ar putea fi contestate

În afară de prezenţa înaltă la urne, alegerile din satul Ferapontievca au fost marcate printr-o încălcare gravă. În conformitate cu dispoziţia Başcanului Găgăuziei cazul respectiv urmează a fi investigat. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”

Secţiile de votare din Găgăuzia au fost închise

Toate cele 62 de secţii de votare pentru alegerile în Legislativul din Găgăuzia au fost închise exact la 21:00.

Pe parcursul zilei, candidaţii la fotoliile de deputat şi-au continuat agitaţia cetăţenilor prin intermediul panourilor informaţionale. Preşedinta CEC din autonomie Svetlana Mironova a menţionat că responsabilitatea pentru amplasarea şi demontarea afişajului electoral revine autorităţilor publice locale.

Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi cunoscute aproape de miezul nopţii. // Gagauzinfo.MD