Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2012Curier electoral

Curier electoral din 10 august 2012

|versiune pentru tipar|

CEC din Găgăuzia: alegerile din toamnă ar putea să nu aibă loc

Preşedintele CEC din Găgăuzia, Svetlana Mironova, a anunţat despre pericolul de eşuare a alegerilor în Adunarea Populară, din cauza finanţării insuficiente a campaniei electorale. Astfel, în anul 2008 cheltuielile pentru organizarea alegerilor AP au constituit 1,2 mil. de lei. Însă, la adoptarea bugetului pentru anul 2012 deputaţii nu au ţinut cont de faptul că timp de patru ani au crescut atât salariile medii pe republică, cât şi preţurile la benzină şi birotică. Potrivit preşedintei CEC din Găgăuzia, însă chiar şi această sumă a fost redusă, deputaţii alocând pentru organizarea a două tururi de alegeri 1,024 mil. de lei. Aceşti bani nu ajung nici pentru achitarea salariilor angajaţilor birourilor electorale, doar pentru primul tur al alegerilor fiind necesare 1,3 mil. de lei. Deşi nimeni nu exclude posibilitatea că ar putea avea loc şi al doilea tur al alegerilor. // Infotag

CEC din Găgăuzia a aprobat lista finală a candidaţilor la funcţia de deputat

S-a încheiat recepţionarea actelor din partea candidaţilor la funcţia de deputat a AP din Găgăuzia. Astfel, CEC din Găgăuzia a înregistrat pentru cele 35 de mandate de deputat 165 de candidaţi. Dintre aceştia 84 au fost înaintaţi din partea partidelor politice, iar 81 sunt candidaţi independenţi.

S-a desfăşurat întrunirea participanţilor la campania electorală

La 10 august başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal s-a întâlnit cu participanţii la campania electorală pentru alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei. La eveniment au participat speakerul Adunării Populare a Găgăuziei Anna Harlamenco, candidaţii la funcţia de deputat, membrii CEC, deputaţii APG, primarii localităţilor din autonomie, precum şi reprezentanţii sectorului asociativ.

Guvernatorul autonomiei a menţionat că el, în calitate de garant al Regulamentului Găgăuziei, este responsabil pentru desfăşurarea alegerilor în APG în conformitate cu legea şi cu standardele democratice. Mihail Formuzal a atenţionat în mod deosebit asupra faptului că fiecare dintre candidaţii la fotoliul de deputat urmează să beneficieze de posibilităţile de desfăşurare a campaniei electorale prevăzute de legislaţie. Liderul găgăuz a mai îndemnat candidaţii să anunţe despre cazurile când le-au fost obstrucţionate activităţile electorale.

La capitolul finanţarea activităţii CEC pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor başcanul a subliniat că mijloacele-lipsă vor fi alocate. Mihail Formuzal s-a referit în mod special la subiectul listelor electorale, atenţionând că în condiţiile care acestea sunt întocmite cu deficienţe apar motive pentru speculaţii şi fraudare a rezultatelor scrutinului. Başcanul a chemat CEC să instituie un control strict asupra întocmirii listelor electorale solicitându-le primarilor localităţilor să ofere toată asistenţa la acest capitol. În opinia liderului autonomiei, un ajutor important la întocmirea listelor electorale exacte ar putea oferi chiar candidaţii la funcţia de deputat care deţin informaţii despre cetăţenii cu domiciliu permanent pe teritoriul circumscripţiilor lor electorale.

Potrivit lui Formuzal, un subiect nu mai puţin important pentru perioada electorală ar fi consolidarea imaginii Găgăuziei în calitate de regiune democratică. // Mişcarea socială “Găgăuzia Unită”