Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Congresul al V-lea al Frontului Popular Creştin Democrat

|versiune pentru tipar||
FPCD (astăzi PPCD) / 9 iunie 1996
Partidul Popular Creştin Democrat

Duminică, 9 iunie 1996, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a ţinut lucrările Congresul al V-lea al Frontului Popular Creştin Democrat. La congres au participat 1109 delegaţi, din numărul total de 1173 aleşi în cadrul conferinţelor celor 38 de secţii ale Mişcării. La Congres au participat şi peste 600 de invitaţi, dintre care membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai unor partide parlamentare şi extraparlamentare, membri fondatori ai Cartelului Tărănesc “Sfântul Gheorghe”. Forul a fost binecuvântat de părintele Vlad Mihăilă de la Mitropolia Basarabiei.

Raportul de bază despre activitatea Mişcării a fost prezentat de dl Iurie Roşca, preşedintele FPCD, după care au urmat dezbateri.

Congresul a adoptat o serie de rezoluţii prin care a optat pentru: demisia Guvernului Sangheli; înlăturarea obstacolelor ridicate în calea reformelor agrare şi deblocarea procesului de atribuire a cotelor valorice; eliberarea neîntarziată a deţinuţilor politici de la Tiraspol, admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei; integrarea Republicii Moldova în structurile paneuropene şi euroatlantice; introducerea religiei în şcoală.

Totodată, Congresul al V-lea a împuternicit Sfatul FPCD să adopte la momentul oportun decizia definitivă în problema alegerilor prezidenţiale.

Congresul a operat unele modificări în Statutul FPCD.

Congresul l-a reales în funcţia de preşedinte al Frontului Popular Creştin Democrat pe dl Iurie Roşca. A fost aprobată componenţa nominală a Sfatului FPCD şi a Comisiei de Cenzori.

Redactor-sef al organului central de presă al FPCD “Ţara” a fost reconfirmat dl Ştefan Secăreanu.

Hotărârea Congresului al IV-lea al FPCD despre simbolul Mişcării FPCD Raportul preşedintelui FPCD, Iurie ROŞCA, prezentat la Congresul V