Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2006Curier electoral

Curier electoral din 25 octombrie 2006

|versiune pentru tipar|

Declaraţia de presă şi suspendarea examinării dosarului lui M.Formuzal

Candidatul independent Mihail Formuzal a difuzat o declaraţie prin care acuză Preşedintele Republicii Moldova de aţîţarea învrăjbirii religioase. Formuzal se referă la opiniile expuse de şeful statului în cadrul întîlnirii cu activul Partidului Comuniştilor din UTA Găgăuzia (21.10.2006), cînd Vladimir Voronin ar fi chemat să nu fie votat Formuzal deoarece este “baptist”. Mihail Formuzal apreciază declaraţia respectivă drept o nouă “acuzaţie” de apartenenţă la o altă confesie decît cea ortodoxă majoritară şi tentativă de intimidare a alegătorilor de religie ortodoxă. (după www.tv7.md)

Judecătoria din Ceadîr-Lunga a amînat examinarea dosarului intentat lui Mihail Formuzal, primarul oraşului Ceadîr-Lunga, pînă la încheierea alegerilor pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei. Decizia instanţei survine la cîteva zile după ce mai multe partide şi Preşedintele Republicii s-au expus asupra oportunităţii suspendării cauzelor judiciare în care sînt implicaţi concurenţii electorali din autonomia găgăuză. În acelaşi timp, examinarea cauzei penale privind-ul pe M.Formuzal şi aflată pe rol la judecătoria Cahul va continua. (după Infotag)

Contestarea refuzului înregistrării unui candidat

Comisia electorală centrală a Găgăuziei a refuzat să înregistreze candidatura lui Valerii Ianioglo, înaintat de blocul “Patria-Rodina” la alegerile pentru funcţia de Guvernator al autonomiei, pe motivul că din listele de subscripţie au fost eliminate mai multe semnături considerate false, situaţie ce a redus numărul de susţinători sub minimul cerut de legislaţie (nu au ajuns 81 de semnături pînă la cifra de 5000). Decizia comisiei a fost contestată în instanţa de judecată, reprezentanţii formaţiunii “Patria-Rodina” declarînd că respingerea candidaturii lui Ianioglo este un abuz din partea puterii, motivul real al refuzului fiind victoria repurtată de blocul respective în alegerile parlamentare din 2005. Formaţiunea intenţionează să efectueze şi o expertiză independentă a listelor de semnături, considerate falsificate de către organul electoral al Găgăuziei. (după BASA-press)

Observatori străini

În cadrul şedinţei din 24 octombrie 2006, Comisia Electorală Centrală a Moldovei (CEC) a aprobat un regulament privind statutul observatorilor internaţionali la alegerile din Republica Moldova şi procedura de acreditare a acestora. Atribuţiile de acreditare a observatorilor revin CEC în temeiul art.63 din Codul electoral şi persoanele astfel autorizate vor putea desfăşura activităţi de observare a alegerilor pe întreg teritoriul ţării, în teritoriile unde se desfăşoară alegeri regionale, locale, inclusiv la apropiatele alegeri pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei.

Concomitent, CEC a expediat expediat Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei o invitaţie de a participa la monitorizarea alegerilor pentru funcţia de Guvernator al UTA Găgăuzia. Iniţiativa de participare la monitorizarea alegerilor din Găgăuzia aparţine Congresului şi a fost formulată în timpul vizitei oficiale a spicherului Marian Lupu la Strasbourg, în perioada 1–4 octombrie curent. Conform legislaţiei, Congresul urmează să depună o cerere la CEC, pentru a fi examinată posibilitatea acreditării reprezentanţilor săi în calitate de observatori străini.