Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2006Curier electoral

Curier electoral din 18 decembrie 2006

|versiune pentru tipar|

Rezultatele turului al doilea de scrutin pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Victor Caloşin, a anunţat la 18 decembrie 2006 rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Guvernatorului (Başkanului) Găgăuziei. Potrivit lui, rezultatele votării se prezintă, după cum urmează:

Mihail Formuzal va fi astfel noul Guvernator al Găgăuziei (După Moldpres).

Concluziile Misiunii OSCE cu privire la turul al doilea de scrutin din Găgăuzia

Misiunea OSCE în Moldova a concluzionat la 18 decembrie 2006 că cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Guvernatorului (Başkanului) Găgăuziei s-a desfăşurat de o manieră calmă şi liniştită. Şeful Misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul O’Neill, a notat că în ansamblu pentru turul al doilea de scrutin din Găgăuzia, în comparaţie cu primul, au fost asigurate codiţii administrative şi de campanie mai bune. El a remarcat, de asemenea, că ambii candidaţi au avut acces egal la mijloacele de informare în masă şi oportunitatea de a participa la dezbaterile televizate de la Teleradio-Găgăuzia.

În acelaşi timp, ambasadorul O’Neill a punctat şi cîteva carenţe ale scrutinului: documentele de identificare a alegătorilor n-au fost verificate în toate cazurile; unor alegători care au solicitat să voteze la locul de trai nu li s-au asigurat urne de vot mobile; în cîteva cazuri observatori electorali din partea unor organizaţii neguvernamentale au întîmpinat dificultăţi să acceadă în incinta secţiilor de votare; dispoziţii contradictorii şi ambigue ale Legii privind alegerea Guvernatorului Găgăuziei, care vor trebui clarificate pentru alegerile viitoare. O’Neill şi-a exprimat regretul şi pentru faptul că “rezultatele preliminare ale turului întîi de scrutin nu au fost anunţate periodic. Aceasta, pe lîngă afişarea tardivă a listelor electorale, ar putea submina încrederea publicului în credibilitatea procesului electoral” (După http://www.osce.org/item/22745.html).

Evaluările observatorilor naţionali şi rezultatele numărării paralele a voturilor

La 18 decembrie curent, consorţiul LADOM-API-ADEPT a anunţat rezultatele monitorizării celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Guvernatorului (Başkanului) Găgăuziei. Potrivit observatorilor naţionali, procesul electoral s-a desfăşurat, în mare parte, în conformitate cu principiile de alegeri libere şi corecte. La secţiile de votare din UTA Gagauzia a dominat, în general, o atmosferă calmă, alegătorii nefiind împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Totodată, observatorii au sesizat anumite nereguli, care însă nu au influenţat rezultatul final al celui de-al doilea tur de scrutin.

Potrivit numărării paralele a voturilor efectuate de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, din 17 decembrie 2006, pentru alegerea Guvernatorului (Başkanului) Găgăuziei sînt aproape identice cu cele oficiale:

Potrivit LADOM, rata de participare la vot pe 17 decembrie a fost de 62.8%, pe listele suplimentare fiind trecuţi 5.96% din alegătorii autonomiei.