Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2006Curier electoral

Curier electoral din 5 decembrie 2006

|versiune pentru tipar|

Continuă totalizarea voturilor

Victor Kaloşin, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Găgăuzia, a anunţat că instituţia pe care o conduce va face publice rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de Guvernator (Başkan) al Găgăuziei în dimineaţa zilei de 6 decembrie. (După BASA-press)

Concluziile experţilor CoE privind alegerile din Găgăuzia

Delegaţia Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) al Consiliului Europei a anunţat că alegerile pentru funcţia de Guvernator (Başkan) al Găgăuziei s-au desfăşurat parţial în concordanţă cu standardele internaţionale în domeniu. Deşi s-a constatat o anumită îmbunătăţire a procesului electoral faţă de alegerile precedente, experţii CPLR au remarcat mai multe probleme: legislaţia locală privind alegerea Guvernatorului regiunii nu este ajustată la Codul electoral al Republicii Moldova şi la normele internaţionale; lipsa imparţialităţii CEC din Găgăuzia, precum şi a unor consilii electorale; lipsa accesului egal la mass-media; calitatea redusă a listelor electorale; încălcarea principiului votului secret; influenţarea şi presiunile exercitate asupra alegătorilor în unele secţii de votare; nerespectarea procedurilor de votare etc. Experţii CPLR vor monitoriza şi desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, din 17 decembrie, urmînd a prezenta un raport final de observare a alegerilor după această dată. (După BASA-press)

Îngrijorări exprimate de învingători

Mihail Formuzal consideră că în actuala cursă electorală nu toţi pretendenţii au respectat principiile luptei oneste şi transparente, exprimîndu-şi şi îngrijorarea în legătură cu faptul că deja a doua zi după desfăşurarea alegerilor Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei nu a făcut publice rezultatele preliminare ale votării. În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Chişinău, Formuzal a declarat că organul electoral al Găgăuziei ar fi preocupat de căutarea motivului pentru a nu valida alegerile sau pentru a-l înlătura din cursă pe unul din liderii calificaţi în turul doi al scrutinului. (După newsmoldova.md)