Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2006Curier electoral

Curier electoral din 4 decembrie 2006

|versiune pentru tipar|

Concluziile Misiunii OSCE în Moldova privind alegerile din Găgăuzia

La 4 decembrie 2006, Misiunea OSCE în Moldova a arătat că alegerile din 3 decembrie curent pentru funcţia de Guvernator (Başkan) al Găgăuziei s-au desfăşurat în general de o manieră calmă şi că procedurile de votare s-au îmbunătăţit în comparaţie cu alegerile precedente, dar regretă faptul că concurenţii electorali n-au beneficiat de condiţii egale. Procedurile de votare au fost în general respectate. Cu toate acestea, numărul mare de alegători introduşi în listele suplimentare constituie un motiv de îngrijorare. Misiunea OSCE în Moldova a notat inconsistenţe serioase, precum şi prevederi contradictorii şi ambigue în legea găgăuză privind alegerile Başkanului, care cere o atenţie urgentă. Ambasadorul Louis O’Neill, şeful Misiunii OSCE în Moldova, a menţionat că “în particular, reglementările prezente nu asigură un cadru clar pentru înregistrarea candidaţilor şi nu asigură constituirea unor organe electorale imparţiale”.

Aceste deficienţe şi alte iregularităţi observate, a conchis Misiunea OSCE în Moldova, indică asupra faptului că autorităţile din Găgăuzia trebuie să întreprindă eforturi suplimentare pentru a se respecta angajamentele luate faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale.

Misiunea OSCE în Moldova plănuieşte să observe şi cel de-al doilea tur de scrutin, din 17 decembrie curent, la care vor participa primii doi candidaţi cu cele mai bune rezultate obţinute în primul tur de scrutin.

Raportul LADOM

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) constată în raportul său de monitorizare a alegerilor regionale din Găgăuzia că “în mare parte procesul electoral s-a desfăşurat în conformitate cu principiile de alegeri libere şi corecte. […] Totodată, observatorii au sesizat anumite nereguli, care, însă nu au influenţat rezultatul final al alegerilor (primului tur de scrutin)”.

Pe baza rezultatelor votării la 63 de secţii de votare (98.44%), LADOM a efectuat numărătoarea paralelă a voturilor. Astfel, rata de participare a alegătorilor ar fi fost de 61.5%, iar rezultatele votării s-ar prezenta, după cum urmează:

Dacă aceste rezultate vor fi confirmate oficial, în turul al doilea de scrutin, din 17 decembrie, vor concura M. Formuzal şi N. Dudoglo.