Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2015Curier electoral

Curier electoral din 26 ianuarie 2015

|versiune pentru tipar|

Ordinea în buletinele de vot a primilor opt pretendenţi la funcţia de Başcan

Plicurile cu numerele de ordine pretendenţii la postul de Guvernator al autonomiei le-au extras în ordinea în care au depus la CEC actele şi listele de subscripţie. Astfel, pe prima poziţie în buletinele de vot va fi figura Valeri Ianioglo, pe locul doi se va situa Serghei Buzadji, iar pe al treilea — Ruslan Garbalî. Locul patru în buletine i-a revenit lui Nicolai Dudoglo, iar al cincilea — lui Oleg Caicî. Totodată, Irina Vlah se va poziţiona pe locul şase fiind urmată de către Oleg Garizan, ocupantul locului şapte, şi Alexandr Stoiangolo care se va situa pe locul opt.

Potrivit surselor din cadrul CECG, cînd ceilalţi candidaţi vor depune actele şi listele de subscripţie o tragere de sorţi va fi desfăşurată şi pentru aceştia.

Membrii CECG urmează acum să verifice listele de subscripţie şi semnăturile locuitorilor din regiune. Dacă nu se vor atesta nici un fel de nereguli atunci pretendenţii la funcţia de Başcan vor deveni oficial candidaţi. În total, la CEC au fost înregistrate 13 grupuri de iniţiativă care vor colecta semnături în susţinerea candidaţilor săi. Numărului necesar de semnături pentru înregistrarea candidatului este stabilit de legislaţie în limitele de cel puţin 1,5 mii pînă la cel mult 2 mii, iar numărul minim de semnături colectate într-o localitate este redus la 100.

Primul tur de scrutin pentru alegerile la funcţia de Başcan al UTA Gagauz-Yeri va avea loc la 22 martie a. c. În caz de necesitate va fi organizat şi turul doi de scrutin care ar urma să aibă loc la 5 aprilie. // gagauzinfo.md

Observatorii “Piligrim-Demo” vor monitoriza alegerile pentru funcţia de Başcan

În cadrul monitorizării de lungă durată, “Piligrim-Demo” se va axa pe următoarele aspecte: procesul de înregistrare a candidaţilor, elaborarea listelor electorale, activitatea organelor electorale şi ale altor autorităţi publice implicate în procesul de organizare, pregătire şi desfăşurare a alegerilor. La fel, observatorii vor monitoriza şi activităţile electorale ale concurenţilor electorali, reflectarea alegerilor în mass-media şi soluţionarea litigiilor electorale. În ziua scrutinului, observatorii “Piligrim-Demo” vor urmări procesul de votare, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor.

Această organizaţie ce militează pentru drepturile omului monitorizează procesul electoral în Găgăuzia din anul 2010. // gagauzinfo.md

Decizii adoptate de CECG

La şedinţa CECG din 26.01.2015 a fost adoptată decizia privind constituirea a trei circumscripţii electorale pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei, care coincid cu unităţile administrativ-teritoriale raionale: Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti. Au fost stabilite adresele sediilor comisiilor electorale de circumscripţiei. De asemenea, au fost adoptate Regulamentul reflectării campaniei electorale şi decizii privind statutul persoanelor de încredere ale candidaţilor la funcţia de guvernator, statutul reprezentanţilor candidaţilor la funcţia de guvernator în organele electorale şi statutul observatorilor la alegerile guvernatorului Găgăuziei, procedura de înregistrare a acestora.