Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2015Curier electoral

Curier electoral din 18 martie 2015

|versiune pentru tipar|

Candu, Constantinov şi Formuzal au discutat situaţia din Găgăuzia

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut o întrevedere cu Dmitrii Constantinov, Preşedintele Adunării Populare, şi Mihail Formuzal, Guvernatorul UTA Găgăuzia. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situaţia social-economică şi politică din regiune în contextul campaniei electorale care se desfăşoară pentru alegerile Guvernatorului Gagauz-Yeri.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, Chişinăul urmăreşte îndeaproape situaţia din Găgăuzia, însă fără a interveni în procesul electoral. “Ne dorim ca alegerile din Găgăuzia să se desfăşoare în condiţii normale, cu respectarea legislaţiei. Mai mult decît atît, vom respecta alegerea locuitorilor autonomiei şi vom colabora cu viitorul Guvernator al Găgăuziei, indiferent de apartenenţa sa politică”, a declarat Speakerul. // moldpres.md

IMAS nu va putea desfăşura exit-poll-uri în ziua alegerilor Başcanului

Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC nu va putea desfăşura exit-poll-uri în ziua alegerilor Başcanului din cauza termenului restrîns.

“Timpul rămas pînă la scrutin nu ne permite să dezvoltăm proiectul în aşa fel ca să fie asigurată o calitate înaltă a rezultatelor”, se menţionează în răspunsul expediat la Comisia Electorală Centrală de la Comrat.

La 16 martie, CEC din Găgăuzia a permis Institutului de Marketing şi Sondaje să desfăşoare în ziua scrutinului sondaje la ieşirea de la urne, exit-poll. // gagauzmedia.md

Echipa de filmare a CPRSTR n-a fost admisă pe teritoriul Moldovei

Echipa de filmare a Companiei Pan-ruseşti de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune (CPRSTR) care intenţiona să reflecte alegerile di Găgăuzia, miercuri, n-a fost admisă pe teritoriul Moldovei, iar jurnaliştii revin la Moscova, a declarat Evgheni Bekasov, redactorul-şef al postului de televiziune “Rossia 24”, pentru Agenţia “RIA Novosti”.

“Echipa de filmare în frunte cu Alexandr Baliţki, corespondent, care se deplasa pentru a reflecta alegerile din Găgăuzia nu a avut acces în ţară. Aceasta denotă faptul că Moldova are o atitudine foarte agresivă şi neprietenoasă faţă de mediile ruseşti în general, ca să nu mai zic de gradul libertăţii de expresie în ţară”, a spus Bekasov amintind în acest context că emisia postului de televiziune “Rossia 24” a fost interzisă în Moldova.

Potrivit lui, toate tentativele CPRSTR de a obţine o acreditare prin intermediul CEC a Moldovei sau MAE au eşuat. // ria.ru

Expert: Candidaţii ar trebui obligaţi prin lege să participe la dezbateri

Mihail Sirkeli, preşedintele Centrului de Tineret “Piligrim-Demo”, consideră că persoanele care candidează la funcţia de Başcan ar trebui obligate prin lege să participe la dezbateri: “Sunt adeptul ideii ca legea să oblige candidaţii să participe la alegeri. Alegătorul trebuie să ştie ce program propune un candidat, care este viziunea sa despre soluţionarea unor anumite probleme social-economice şi cît de argumentată este poziţia sa”.

Astfel, Ruslan Garbalî a refuzat să vină la dezbaterile organizate la GRT; la dezbaterile desfăşurate de GagauzMedia, în afară de Garbalî, nu se vor prezenta Valeri Ianioglo, Nicolai Dudoglo şi Irina Vlah. // gagauzmedia.md