Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriBaşcan2015Curier electoral

Curier electoral din 31 ianuarie 2015

|versiune pentru tipar|

Au fost înregistraţi nouă candidaţi la funcţia de Guvernator al Găgăuziei

Valentin Cara, preşedintele CEC din Găgăuzia, a informat că au fost depistate o serie de nereguli în listele de subscripţie prezentate la Comisie de către pretendenţii la funcţia de Başcan. Printre încălcările înregistrate sursa citată a enumerat faptul că listele au fost completate nu de persoana respectivă şi nici de o persoană delegată. În plus, s-a stabilit că mai multe semnături erau asemănătoare sau se dublau, la fel au fost depistate şi semnăturile persoanelor care nu au atins vîrsta de 18 ani.

Membrii CEC au atenţionat că unele semnături au fost făcute la 20 şi 22 ianuarie, deşi listele de subscripţie au fost eliberate la 23 ianuarie. Nu toate semnăturile colectate au fost recunoscute valabile. Cele mai multe semnături au reuşit să colecteze Irina Vlah (1966), Alexandr Stoianoglo (1887), Oleg Garizan (1712) şi Valeri Ianioglo (1708). Aceştia sunt urmaţi de către Nicolai Dudoglo (1697 de semnături) şi Serghei Cernev (1676). La limita înregistrării în calitate de candidaţi au fost Oleg Caicî (1508), Serghei Buzadji (1507) şi Ruslan Garbalî (1502 semnături valabile). Ordinea adoptării deciziilor de înregistrare a candidaţilor pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei va fi respectată şi la includerea acestora în buletinul de vot.

Valentin Cara, preşedintele CEC, a anunţat jurnaliştii că înmînarea legitimaţiilor candidaţilor înregistraţi la funcţia de Başcan va avea loc luni la orele 13.00. Din acel moment ei îşi for putea face campanie oficial. // gagauzinfo.md

Constituirea consiliilor electorale de circumscripţie

CECG a adoptat decizia privind constituirea şi componenţa nominala a consiliilor electorale de circumscripţia care vor organiza desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de guvernator al Găgăuziei în cele trei circumscripţii electorale — Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti.

Decizii adoptate de CECG

CECG a adoptat un şir de decizii cu privire la Alegerile la funcţia de guvernator al Găgăuziei:

Declaraţia organizaţilor societăţii civile în legătură cu criza administrativă de la GRT

Organizaţiile societăţii civile sunt îngrijorate de criza apărută în administrarea Companiei publice regionale de teleradio “GagauzRadioTelevizionu” (CP GRT).

Potenţiala capacitate limitată a CP GRT de a reflecta campania electorală în viitoarele alegeri, cauzată de criza curentă la nivel de conducere, poate duce la nerespectarea drepturilor constituţionale ale alegătorilor şi candidaţilor de a difuza şi a primi informaţii referitoare la procesul electoral. Organizaţiile respective fac apel la organele de conducere ale CP GRT, îndemnîndu-le să găsească o soluţie pentru a ieşi din criza actuală şi pentru a asigura gestionarea durabilă a companiei pe parcursul organizării şi desfăşurării alegerilor.

Declaraţia a fost susţinută de către Centrul de Tineret “Piligrim-Demo” din Găgăuzia, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul Independent de Jurnalism (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice APEL. // piligrim-demo.org.md