Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 7 iunie 2005

|versiune pentru tipar|

Zinaida Greceanîi a fost înregistrată în calitate de candidat

La 2 iunie, Zinaida Greceanîi, ministru al Finanţelor, a fost înregistrată în calitate de candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Reprezentanţii concurenţilor înregistraţi deja şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că dna Greceanîi ar profita de poziţia deţinută de ministru al Finanţelor pentru a-şi promova imaginea prin intermediul a trei posturi tv cu cea mai mare audienţă (Moldova 1, NIT şi ORT Pervîi kanal v Moldove) înainte de fi înregistrată în calitate de concurent electoral. Consiliul electoral de circumscripţie a considerat acuzaţiile aduse candidatului PCRM drept nefondate.

CECC a refuzat să înregistreze candidatura lui Vladimir Ţurcan

La 6 iunie, Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a refuzat să înregistreze candidatura reprezentantului Partidului Republican din Moldova (PRM), Vladimir Ţurcan, director executiv al Întreprinderii Mixte “Elat”. Motivul refuzului s-a bazat pe plîngerea copreşedinţilor PRM, Ion Curtian şi Valerian Hortolomei, care au invocat nevalabilitatea documentelor depuse de Vladimir Ţurcan, semnate de fostul preşedinte al PRM, Valeriu Efremov. Disputa dintre liderii PRM are o istorie mai lungă. La recentele alegeri parlamentare din martie 2005 CEC a recunoscut drept valabile documentele prezentate de copreşedinţii PRM, Ion Curtian şi Valerian Hortolomei.

Tot la 6 iunie, Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a refuzat să înregistreze candidatul independent Vadim Colţov, avocat de profesie, pe motiv că acesta nu a prezentat numărul necesar de 10 000 de semnături valabile ale cetăţenilor cu drept de vot din municipiul Chişinău în sprijinul candidaturii sale.

5 candidaţi au fost înregistraţi

Pînă la 6 iunie Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a înregistrat cinci candidaţi pentru alegerile din 10 iulie ale primarului de Chişinău în ordinea care urmează: Gheorghe Susarenco, candidat al Partidului Popular Creştin Democrat şi deputat în Parlamentul RM din partea acestui partid; Valeri Klimenko, candidat al Mişcării social-politice Republicane “Ravnopravie” şi al Blocului “Patria-Rodina”, şi consilier municipal de Chişinău; Vladimir Guriţenco, candidat al Partidului Democrat din Moldova şi pretor al sectorului Botanica din municipiul Chişinău; Gheorghe Sima, candidat al Uniunii Muncii “Patria-Rodina” şi lider al formaţiunii respective; Zinaida Greceanîi, candidat al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi ministru al Finanţelor.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, perioada depunerii documentelor pentru înregistrarea concurenţilor electorali se sfîrşeşte cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Pînă la data-limită de 10 iunie urmează a fi înregistrat în calitate de candidat independent ex-prim-ministrul, Dumitru Braghiş, deputat în Parlamentul RM din partea Alianţei “Moldova Noastră”. De asemenea, se aşteptă înregistrarea lui Dorin Chirtoacă din partea Partidului Liberal şi a lui Vladimir Garaba din partea Mişcării Ecologiste “Alianţa Verde”.