Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 5 iulie 2005

|versiune pentru tipar|

Federaţia Organizaţiilor Studenţeşti şi de Tineret (FOST) a organizat o masă rotundă

Federaţia Organizaţiilor Studenţeşti şi de Tineret (FOST) a organizat o masă rotundă la care au fost invitaţi reprezentanţii organelor electorale, concurenţii electorali, reprezentanţi ai societăţii civile etc. Reprezentanţii FOST consideră că decizia CEC de a fixa data alegerilor pe 10 iulie a fost una intenţionată, îndreptată spre îngrădirea dreptului constituţional al studenţilor care locuiesc în cămine (43 mii sau ~ 10%) de a participa la alegeri, dat fiind faptul că după 1 iulie studenţii sînt obligaţi să părăsească căminele pînă la începerea noului an de studii.

La întrunire au participat patru candidaţi : Iuliana Gorea-Costin, Mihai Severovan, Dorin Chirtoacă şi Vladimir Guriţenco. Candidaţii au adus învinuiri partidului de guvernămînt pentru utilizarea resurselor administrative şi pentru dezavantajarea unor concurenţi electorali. Astfel, în opinia lor startul încălcării prevederilor Codului electoral referitoare la afişaj a fost dat de candidatul PC, însă cînd ceilalţi candidaţi i-au urmat exemplul, afişînd postere pe pilonii de electricitate, poliţia a fost implicată în deteriorarea acestui afişaj şi reţinerea activiştilor implicaţi.

Acţiunea FOST face parte din efortul de a soluţiona problema “votului studenţilor”. Pentru aceasta urmează să fie soluţionată problema reşedinţei studenţilor în localităţile unde îşi fac studiile şi oferirii dreptului de a vot la locul de reşedinţă. Acest drept poate fi obţinut prin modificarea legislaţiei electorale, însă pînă atunci FOST intenţionează să organizeze acţiuni de sensibilizare a opiniei publice.

Participanţii au discutat şi problema campaniilor poliţieneşti de depistare a nerezidenţilor, subliniind că aceste campanii ar putea fi orientate spre descurajarea studenţilor de a rămîne în capitală pentru a-şi exercita dreptul de vot la 10 iulie.

Completarea de birouri electorale

Consiliul municipal Chişinău a completat 29 de birouri electorale cu 41 de membri noi, substituindu-i pe cei care au refuzat să activeze în calitate de membri ai birourile electorale (14 persoane au invocat probleme de sănătate, 18 — motive personale, 7 au plecat la odihnă, 1 a plecat peste hotare, 1 — motive familiale). În mun. Chişinău au fost constituite 284 de birouri electorale, dintre care 234 — în oraş. Numărul membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare este de 2 mii 302 persoane. (După “BASA-press”)