Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 1 iunie 2005

|versiune pentru tipar|

Serafim Urechean a renunţat la funcţia de primar

La 18 aprilie 2005, Serafim Urechean, primar general de Chişinău din 1994 şi proaspăt ales deputat în Parlamentul RM din partea Blocului “Moldova Democrată”, a ales să rămînă deputat, renunţînd la funcţia de primar. Renunţînd la funcţia de primar, Serafim Urechean l-a desemnat primar interimar pe Mihai Furtună, care a deţinut pînă atunci funcţia de viceprimar.

Candidatul PPCD Gheorghe Susarenco

La 19 aprilie 2005, Partidul Popular Creştin Democrat a anunţat că îşi va propune propriul candidat la funcţia de primar al capitalei, rămasă vacantă după ce Serafim Urechean a renunţat la aceasta. Candidatul PPCD va fi deputatul şi fostul viceprimar de Chişinău, Gheorghe Susarenco, care are experienţă în domeniul administraţiei publice şi reputaţia unui jurist foarte bun. El a fost şi membru al Curţii Supreme de Justiţie şi al Curţii Constituţionale.

PSDM va propune propriul candidat

La 25 aprilie 2005, PSDM a anunţat că va propune propriul candidat pentru viitoarele alegeri ale primarului de Chişinău.

Partidul Liberal îl va propune pe Dorin Chirtoacă

La 26 aprilie 2005, Partidul Reformei, care de curînd şi-a schimbat denumirea în Partidul Liberal, a anunţat că îl va propune la funcţia de primar de Chişinău pe Dorin Chirtoacă.

Vasile Ursu a fost desemnat drept primar general interimar

La 28 aprilie 2005, Vasile Ursu a fost desemnat drept primar general interimar al municipiului Chişinău, după ce la 26 aprilie Mihai Furtună a renunţat la această funcţie.

CEC a fixat data alegerilor noi

La 4 mai 2005, CEC s-a întrunit în şedinţă şi în conformitate cu art. 122 al Codului electoral a fixat data alegerilor noi pentru funcţia de primar de Chişinău pentru ziua de 10 iulie 2005. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile participarea trebuie să fie mai mare de 1/3 din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. Dacă în primul tur de scrutin nici un candidat nu va obţine mai mult de 50% din numărul total de voturi valabil exprimate, atunci cel de-al doilea tur se va desfăşura pe 24 iulie. În cel de-al doilea tur se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

CEC a decis că pe 10 iulie se vor desfăşură alegeri noi ale primarilor încă în 11 localităţi: Ghidighici, municipiul Chişinău; Chetrosu, raionul Anenii Noi; Balasineşti şi Slobozia-Şirăuţi, raionul Briceni; Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul; Piatra şi Teleşeu, raionul Orhei; Zăicani, raionul Rîşcani; Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti; Purcari şi Talmaza, raionul Ştefan Vodă.

Concepţia de reflectare a campaniei electorale

La 10 mai 2005, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat concepţia de reflectare a campaniei electorale pentru alegeri noi ale primarilor din unele localităţi. Concepţia vizează doar posturile cu acoperire naţională şi cele din localităţile unde vor avea loc alegerile. Posturile respective sînt obligate să prezinte în termen de şapte zile regulamentele interne privind reflectarea campaniei.

Concepţia obligă instituţiile mass-media private să reflecte campania electorală. Dezbaterile electorale urmează a fi organizate după înregistrarea tuturor concurenţilor electorali. Aceştia vor avea cîte 60 de minute zilnic pentru dezbateri. Instituţiile publice ale audiovizualului vor acorda concurenţilor electorali cîte 15 minute gratis la televiziune şi 30 de minute la radio. Candidaţii independenţi vor avea cîte 5 minute gratis la televiziune şi 10 la radio. Contra plata, concurenţii vor dispune de cîte o oră la un post tv şi o oră un post la radio, iar independenţii de cîte jumătate de oră.

Tarifele la transportul public vor fi mărite după alegeri

La 17 mai 2005, Consiliul municipal Chişinău s-a abţinut să mărească tarifele la transportul public, deşi măsura este necesară. Probabil, acest lucru se va întîmpla după alegeri. Apropiatele alegeri au influenţat, probabil, şi decizia a 5 consilieri de a crea o nouă fracţiune. Ilia Bagdasarov, Viorel Ţopa, Eugen Ştirbu, Victor Racoviţă şi Serghei Cherdivarenco au anunţat constituirea fracţiunii social-democrate.

Conducerea Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău

Membrii Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău au ales cu 10 voturi din 11 conducerea acestuia: preşedinte — Ion Stratulat, vicepreşedinte — Nicolae Răileanu şi secretar — Ala Andronache. Începînd cu 23 mai 2005, Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău înregistrează concurenţii electorali pentru funcţia de primar. În conformitate cu prevederile Codului electoral, reprezentanţii formaţiunilor politice sînt înregistraţi o dată ce prezintă documentele necesare. Candidaţii independenţi mai trebuie să colecteze 10 mii de semnături ale susţinătorilor. Actele pentru înregistrarea concurenţilor electorali au fost depuse de: Valeri Klimenko, consilier municipal, candidat din partea Mişcării social-politice Republicane “Ravnopravie”, susţinut şi de Partidul Socialist din Moldova şi de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova; Gheorghe Sima — preşedinte al Uniunii Muncii “Patria-Rodina”; Gheorghe Susarenco — PPCD; Vladimir Guriţenco — PDM.

Alianţa “Moldova Noastră” l-a desemnat drept candidat la funcţia de primar al Chişinăului pe deputatul Dumitru Braghiş, fost prim-ministru al RM. Se presupune că Partidul Comuniştilor o va înainta în calitate de candidat la funcţia de primar pe dna Zinaida Grecianîi, ministru al Finanţelor.

Gheorghe Sima a făcut o adresare

La 27 mai 2005, Gheorghe Sima, liderul Uniunii Muncii “Patria-Rodina” a făcut o adresare prin intermediul ziarului Kommersant Plus în care şi-a expus tezele de program în calitate de candidat la funcţia de primar de Chişinău: a) protecţia cetăţenilor împotriva majorării preţurilor la serviciile comunale; b) îmbunătăţirea activităţii organelor de drept; ń) transformarea capitalei într-un oraş confortabil şi curat; d) adoptarea deciziilor în conformitate cu normele legale şi morale.

Valeri Klimenko va opta pentru reducerea şomajului

La 31 mai 2005, Valeri Klimenko, candidat la funcţia de primar al Chişinăului, a declarat că va opta pentru reducerea şomajului şi reconstrucţia Chişinăului după modelul capitalei ruse.

Plafonul cheltuielilor pentru concurenţii electorali

La 31 mai 2005, CEC a aprobat plafonul cheltuielilor pentru concurenţii electorali. Conform deciziei CEC, concurenţii electorali pentru primăria Chişinăului vor putea cheltui în scopuri electorale pînă la un milion de lei (aproximativ 80 mii USD). Candidaţii din celelalte localităţi unde se vor desfăşura alegeri noi ale primarilor vor putea cheltui pînă la 15 mii lei (aproximativ 1200 USD).