Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 22 iunie 2005

|versiune pentru tipar|

Acreditarea observatorilor CIS-EMO

Organizaţia internaţională pentru monitorizarea alegerilor din CSI (CIS-EMO) a anunţat că va solicita acreditarea observatorilor pentru monitorizarea alegerilor noi ale primarului de Chişinău. În cazul refuzului acreditării, CIS-EMO intenţionează să declanşeze acţiuni de protest.

Directorul filialei din Rusia a CIS-EMO, Alexei Kocetkov, şi-a anunţat intenţia de a deschide în RM o filială a organizaţiei pentru a pregăti observatori moldoveni pentru efectuarea misiunilor de observare a alegerilor în ţările CSI. RM a ratificat Convenţia CSI privind standardele alegerilor libere şi corecte, care prevede modalitatea observării alegerilor în spaţiul CSI. CIS-EMO a fost înregistrată în anul 2003 în Rusia, după ce în 2002 la summit-ul CSI din Chişinău a fost semnată convenţia menţionată.

Andrei Luchian, preşedintele Asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului “Adjuta-Civis”, organizaţie care a invitat observatorii CSI-EMO, susţine că aceştia sînt singurii în măsură să efectueze o monitorizare obiectivă, “în virtutea unor motive de ordin istoric şi geografic, aceştia cunosc mai bine specificul proceselor electorale de la noi”. (După “BASA-press”)