Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 1 iulie 2005

|versiune pentru tipar|

Dorin Chirtoacă promite

Dorin Chirtoacă, candidatul la funcţia de primar general de Chişinău din partea Partidului Liberal, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a promis că dacă va fi ales, va acorda prioritate “egalării condiţiilor de trai ale locuitorilor din suburbiile Chişinăului cu ale celor din capitală”. Intenţia este asemănătoare cu cea de lichidare a diferenţei dintre oraşe şi sate.

Candidatul Chirtoacă consideră de importanţă prioritară soluţionarea problemelor: a) drumurilor; b) îmbunătăţirii transportului public; c) construirii reţelelor de canalizare care constituie un pericol de infecţii; d) elaborării unui sistem de evacuare a deşeurilor şi construirii unei fabrici de prelucrare a lor; e) reconstrucţiei căminelor culturale, stadioanelor şi terenurilor de joc pentru copii.

Plasarea afişajelor electorale

La solicitarea candidatului PC, Zinaida Grecianîi, CEC a adoptat decizia de a permite plasarea afişajului electoral pe panourile private numai cu acceptul şi în baza unei dispoziţii speciale a primăriei. Decizia a fost adoptată după ce mai mulţi concurenţi electorali au recurs la plasarea afişajului electoral pe panouri publicitare comerciale de dimensiuni mari, care atrag în mod deosebit atenţia cetăţenilor. Reprezentanţii PC consideră că cele 139 de locuri special prevăzute pentru afişaj electoral sînt suficiente.

Legislaţia electorală adoptată în 1997 nu reglementează în nici un fel reclama politică prin intermediul panourilor publicitare comerciale. Pentru prima oară a apelat la afişarea reclamei electorale pe panouri publicitare comerciale private Blocul electoral “Plai Natal” la alegerile parlamentare din 2001. La alegerile parlamentare din 2005 la acest gen de agitaţie electorală a recurs Blocul “Moldova Democrată” şi Partidul Social-Democrat din Moldova. La alegerile curente deja trei concurenţi folosesc această modalitate de agitaţie: candidatul independent, Dumitru Braghiş; candidatul independent, Mihai Severovan şi Partidul Comuniştilor care face acest lucru în mod, oarecum, camuflat, afişînd pe panouri imaginea unei tinere purtătoare a simbolurilor PC, însoţite de inscripţia “Eu votez”.

Decizia CEC îi obligă, de fapt, pe Dumitru Braghiş şi pe Mihai Severovan să retragă afişajul de pe panourile comerciale private în scopuri de agitaţie electorală, aceştia urmînd să obţină noi autorizaţii de la primărie. La rîndul lor, candidaţii vizaţi consideră că decizia este una obstrucţionistă, dat fiind faptul că a rămas foarte puţin timp pînă la sfîrşitul campaniei electorale pentru a înlătura reclama existentă şi afişarea unei noi.