Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 9 iulie 2005

|versiune pentru tipar|

Refuz de acreditare a observatorilor independenţi

ONG Hyde Park şi-a exprimat “profunda dezamăgire şi neîncredere în CEC…după ce, în data de 8 iulie 2004, Comisia Electorala Centrala a anulat acreditările celor 14 observatori independenţi delegaţi de ONG Hyde Park, refuzînd acreditarea altor trei ca observatori naţionali pe lînga consiliile de circumscripţie”.

În mesajul distribuit de Hyde Park se mai afirmă: “după doua luni de monitorizare a comportamentului presei în campania electorală, realizată de ONG Hyde Park, fiind depistate grave încălcări ale legislaţiei in vigoare şi a codului deontologic al jurnaliştilor, iar autorităţile abilitate nu au reacţionat în vederea prevenirii şi sancţionării acestora, în ajunul zilei alegerilor ne confruntam cu bariere artificiale, ilegale în calea accesului nostru la informaţie. Prin refuzul de acreditare ca observatori independenţi consideram ca ne-a fost violat un drept fundamental, dreptul la participare civică”.

Motivul retragerii acreditărilor: “De la ziarişti şi martori de la şedinţa (CEC) am aflat că temei de interzicere a fost un demers al poliţiei care a anunţat CEC-ul că eu, Oleg Brega l-am fluierat pe preşedintele Voronin pe 7 iulie (în timpul unei manifestaţii de protest autorizate). Consider că acesta nu e un temei juridic legal de a interzice unei organizaţii apoliticie, înregistrate la MJ să monitorizeze alegerile, cu atît mai mult unui grup de încă 13 persoane/observatori dintre care unele nu sînt nici membri Hyde Park. E încălcare flagrantă a drepturilor omului!”

Apel preşedintelui comitetului “Rezistenţa Populară” Maya Laguta

Preşedintele comitetului “Rezistenţa Populară”, Maya Laguta, a lansat un apel în care se spune:

“În scopul susţinerii luptei cetăţenilor ţării noastre pentru drepturile elementare ale omului, Comitetul «Rezistenţă Populară» vă informează că pe data de 10 iulie a.c., în ziua alegerilor locale, locatarii blocului situat pe adresa str. Ipolit Soroceanu, 73/2 vor recurge la blocarea unor secţii de vot din capitală. Ei au decis să meargă la acest pas disperat fiindcă blocul sus-menţionat (cu 9 etaje) de acum al 4-lea an (începînd cu 2002) este ilegal deconectat de la energie electrica.

Pîna la deconectare fostul gestionar al fondului locativ (Spitalul Clinic de Ttraumatologie şi Ortopedie) percepea de la locatari nişte sume neîntemeiate, reţinîndu-le forţat din salariu, ne lăsîndu-le practic nimic pentru viaţă. Cînd mai multe persoane au refuzat să achite facturile jefuitoare şi schema de jefuire a început să dea eşec, pericolul acumulării de acum a unei restanţe reale, iar nu fictive a impus spitalul clinic să se adreseze la «Retelele electrice» cu o cerere de deconectare a casei de la energia electrică — o metodă şi o pîrghie eficientă pentru a stoarce datoriile fictive…”

Unele persoane vor fi lipsite de dreptul la vot

Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău (CECC) a adoptat o decizie potrivit căreia “persoanele care vor refuza să permită aplicarea în buletinele de identitate a ştampilei «votat» vor fi lipsite de dreptul la vot”. O dată cu aplicarea ştampilei votat funcţionarii birourilor electorale vor indica data votării şi vor semna.

Pentru desfăşurarea alegerilor locale noi din 10 iulie, în municipiul Chişinău au fost constituite 284 secţii de votare, inclusiv 50 în cele 18 localităţi din suburbii. Totalizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor locale noi din capitala vor fi efectuate de către firma, “MoldData”, împreună cu personalul Primăriei Chişinău. (După BASA-press)

Majorarea tarifelor la gazele naturale

Pagina web oficială a Dumei de Stat a anunţat că la 8 iulie, Duma a aprobat cu votul a 414 de deputaţi o adresare către Preşedintele Guvernul Federaţiei Ruse, în care a solicitat examinarea problemei majorării tarifelor la gazele naturale livrate unor state din GUAM şi ţările Baltice. Deputaţii au solicitat stabilirea “preţurilor mondiale” la gazele livrate în Ucraina, Moldova, Georgia, Lituania, Letonia şi Estonia. În prezent, preţurile la galele naturale livrate ţărilor menţionate variază între $ 50–80 pentru o mie de metri cubi, în timp ce preţurile pentru statele Uniunii Europene sînt de $160 pentru o mie metri cubi. În consecinţă bugetul de stat înregistrează pierderi în sumă de cîteva zeci de miliarde de ruble. În plus, în ultima vreme s-au intensificat cazurile de neachitare pentru gazele livrate din partea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

Este curios că adresarea Dumei de Stat a fost prilejuită pentru ajunul alegerilor primarului de Chişinău din 10 iulie, exact aşa cum alte trei adresări cu ameninţări de aplicarea a sancţiunilor economice împotriva Moldovei fusese făcute cu două săptămîni înaintea alegerilor parlamentare din martie 2005. În februarie, ameninţările aveau drept motiv faptul că Dumei nu-i convinea tratamentul Transnidtriei de către autorităţile moldoveneşti. Cele trei rezoluţii ale Dumei din februarie au fost precedate de o vizită a unui grup de deputaţi cu viziuni ultranaţionaliste la Tiraspol. De acestă dată, adresarea Dumei a fost precedată de vizita la Tiraspol a şefului direcţiei preşedinţiei Rusiei pentru relaţii interregionale şi culturale cu străinătatea, Modest Kolerov, care a “blagoslovit” corporaţia internaţională de tineret “Prorîv”, a cărei scop declarat este “lupta cu regimul totalitar al lui Voronin şi recunoaşterea internaţională a Transnistriei”. Este sugestiv că în ziua adresării Dumei către Guvernul Rusiei, “Prorîv” din Transnsitria împreună cu organizaţia ultranaţionalistă din Ukraina “Bratstvo”, liderul căruia este autorul apelului “Ucraina fără… Iuşcenco”, au organizat pe teritoriul Moldovei acţiuni de protest în cadrul cărora au fost arse momîile preşedinţilor Vladimir Voronin şi George Bush.

Diferenţa dintre cele trei apeluri ale Dumei de Stat din februarie şi apelul recent este că cele din februarie vizau doar Republicii Moldova. Mare onoare pentru Moldova a fi tratată la un astfel de nivel de trei ori în două săptămîni! Apelul recent vizează laolaltă Ţările Baltice şi trei state GUAM. Astfel, există motiv pentru îngrijorarea. Descreşte ponderea strategică a Moldovei în relaţiile cu Rusia, mai ales în aplicarea “ultimului argument” — preţurile la gaze în raport cu “gija faţă de concetăţenii de origine rusă”.