Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 29 iunie 2005

|versiune pentru tipar|

Necesitatea unei mişcări pentru monitorizarea alegerilor

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a adresat un apel către formaţiunile politice şi organizaţiile societăţii civile să-şi unească eforturile în scopul formării “Mişcării pentru alegeri corecte”. Mişcarea va monitoriza desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile noi ale primarului de Chişinău. Apelul este adresat, inclusiv, formaţiunilor pe care Serafim Urechean le consideră parte a “coaliţiei de guvernămînt” (PD, PPCD şi PSL), liderii cărora au susţinut realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de şef al statului. Urechean şi-a motivat iniţiativa prin faptul că nu susţine nici un candidat la alegerile noi ale primarului. Apelul din 27 iunie către chişinăuieni de al susţine pe candidatul independent, Dumitru Braghiş, a fost explicat prin decizia Consiliului Politic Naţional al AMN. De asemenea, liderul AMN, a calificat drept o greşeală a consilierilor săi anunţul remis instituţiilor mass-media privind constituirea alianţei pentru monitorizarea alegerilor doar de către AMN şi blocul “Patria-Rodina”.

Urechean a argumentat necesitatea unei mişcări pentru monitorizarea alegerilor invocînd că : a) a degenerat climatului electoral general din Republica Moldova; b) în campaniea electorala pentru alegerile municipale noi anticipate autorităţile comit aceleaşi abuzuri pe care le-a comis în recentele alegeri parlamentare; c) data alegerilor a fost fixată intenţionat pe 10 iulie, în mijlocul verii, pentru ca să poată beneficia candidatul Partidului Comuniştilor (PC) de pe urma absenteismului cetăţenilor activi şi a votului preponderent al cetăţenilor care nu-şi pot permite să plece în vacanţă; d) candidatul PC beneficiază de resursele administrative şi mediatice controlate de guvernanţi; e) candidaţii opozitiei cu şanse semnificative sînt obstrucţionaţi.

Rezultatele monitorizării urmează a fi făcute publice prin intermediul unor rapoarte.

Mihai Severovan a decis să stopeze difuzarea spotului electoral

Candidatul independent, Mihai Severovan, a decis să stopeze difuzarea spotului electoral, ce conţine imagini din piesa “Boonika bate doba”, după ce Compania publică “Teleradio-Moldova” l-a acuzat de încalcarea legislaţiei privind publicitatea electorală, dat fiind faptul că “este inadmisibilă utilizarea brutală şi ilegală de către candidatul Severovan a proprietăţii intelectuale străine în scopuri personale, care ar putea prejudicia, inclusiv, imaginea trupei Zdob şi Zdub”.

Într-o sesizarea adresată Comisiei Electorale Centrale (CEC), Consiliului Electoral de Circumscripţie Chisinau (CECC) şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), preşedintele Companiei “Teleradio-Moldova” susţine că “in spotul publicitar al candidatului Mihai Severovan, sînt folosite secvenţe din piesa «Boonika bate doba». «Teleradio-Moldova» deţine documentul semnat de «Zdob si Zdub», prin care este stabilit că nici unul din concurenţii electorali nu are dreptul să utilizeze secvenţe din piesa «Boonika bate doba», sau imagini cu membrii trupei, in scopuri electorale. Toate drepturile de autor asupra acestei piese pe teritoriul tarii aparţin «Teleradio-Moldova».

Mihai Severovan a reacţionat, menţionînd că «Teleradio-Moldova», este o instituţie care serveşte partidului de guvernamînt şi încearcă să găsească motive, pentru a nu difuza publicitatea altor candidaţi”. (După REPORTER.MD)