Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 28 iunie 2005

|versiune pentru tipar|

Federaţia Organizaţiilor Studenţeşti şi de Tineret din Moldova (FOSTM) şi-a exprimat protestul

Federaţia Organizaţiilor Studenţeşti şi de Tineret din Moldova (FOSTM) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a exprimat protestul “în legătură cu o nouă manifestare a tendinţei de eliminare a studenţilor din procesul de vot înregistrată în scrutinele din ultimii doi ani”. FOSTM consideră că “în alegerile primarului capitalei din vara curentă CEC a recurs la o altă modalitate de eliminare a studenţilor din procesul de vot” fixînd data alegerilor pe 10 iulie cînd majoritatea studenţilor sînt plecaţi din oraş. “Începînd cu 1 iulie, majoritatea căminelor studenţeşti sînt închise, astfel studenţii sînt impuşi să părăsească Chişinăul”. FOSTM estimează că în Chişinău îşi fac studiile aproximativ o sută mii de studenţi, dintre care 43 mii locuiesc în cămine. FOSTM subliniază că nu susţine nici un candidat la funcţia de primar de Chişinău.

Iuliana Gorea-Costin a organizat o conferinţă de presă

Candidatul la funcţia de primar de Chişinău, Iuliana Gorea-Costin, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat: “a) campania electorală pentru alegerile locale din 10 iulie a.c. se desfăşoară cu grave încălcări ale legislaţiei electorale; b) guvernarea comite acţiuni abuzive în vederea promovării candidatului Partidului Comuniştilor la funcţia de primar al capitalei — Zinaida Grecianîi; c) preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, face agitaţie electorală în favoarea candidatului din partea Partidului Comuniştilor. Lupu a chemat studenţii UTM şi angajaţii Spitalului de Urgenţă să voteze candidatul comuniştilor. Convocarea medicilor Spitalului de Urgenţă a fost calificată de către personalul medical ca fiind un comportament obraznic; d) Serviciul Pază de Stat este implicat în afişarea posterelor electorale, iar Agenţia de Ştiri «Moldpres» — în promovarea imaginii Zinaidei Grecianîi. Postul de televiziune «NIT» rămîne pe aceleaşi poziţii procomuniste”. În acest context, dna Iuliana Gorea-Costin a concluzionat că “declaraţiile proeuropene ale conducerii statului constituie doar un decor sub care se ascunde maşinăria comunistă”.

De asemenea, Iuliana Giorea-Costin a făcut publică o declaraţie privind semnificaţia zilei de 28 iunie (1940). Candidatul Gorea-Costin a îndemnat autorităţile de la Chişinău: “să declare Zile de Doliu Naţional 28 iunie (1940), ziua ocupării Basarabiei de către URSS, şi 6 iulie (1949), ca zi simbolică pentru cele 3 mari valuri de deportări în Siberia (1940, 1946, 1949) ale ţăranilor şi intelectualilor români din Basarabia; să iniţieze elaborarea cadrului legislativ necesar pentru despăgubirea morală şi materială a tuturor victimelor regimului totalitar-comunist de factură sovietică şi urmaşilor acestora; să susţină ideea înălţării în faţa Gării Chişinău a unui monument în memoria victimelor represiunilor staliniste, pentru a face dreptate istorică şi creştinească martirilor noştri şi urmaşilor acestora; să respecte adevărul istorico-ştiinţific şi să nu falsifice datele finale ale recensămîntului populaţiei din toamna anului trecut”.

CEC a solicitat asistenţa instituţiilor publice

Comisia Electorală Centrală a recurs la practica obişnuită de solicitare a asistenţei Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, Ministerului Industriei şi Infrastructurii, Ministrului Dezvoltării Informaţionale şi Serviciului de Informaţii şi Securitate să asigure desfăşurarea normală a alegerilor locale noi care vor avea loc la 10 iulie curent în 14 localităţi din RM.