Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2005Curier electoral

Curier electoral din 8 iulie 2005

|versiune pentru tipar|

Iuliana Gorea-Costin a organizat o conferinţă de presă

Candidatul independent Iuliana Gorea-Costin a organizat o conferinţă de presă în holul primăriei municipiului Chişinău, la care i-a invitat să participe pe toţi ceilalţi candidaţi, cu excepţia candidatului Partidului Comuniştilor (PC). Invitaţia a fost acceptată de managerul campaniei electorale a lui Dumitru Braghiş, Valeriu Cosarciuc, şi de către Valerii Klimenko. În discursul său dna Gorea-Costin a menţionat că: a) numărul de certificate de drept de vot eliberate birourilor de votare este foarte mic, fapt care îi va lipsi pe mai mulţi alegători de dreptul de vot. La moment doar 54 de birouri de votare din municipiu au primit cîte un singur certificat de drept de vot; b) instituţiilor publice şi private ale audiovizualului prin cablu nu li s-a solicitat să prezinte reglementările privind reflectarea campaniei electorale, de aceea unele dintre acestea comit abuzuri în favoarea candidatului PC (TNT, Ren TV, NTV şi Rif TV); c) preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, Ion Stratulat, a încălcat articolul 35 punct 6 al Codului electoral al Republicii Moldova, care stipulează: “Autorităţile administraţiei publice locale, întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile pun la dispoziţia consiliilor şi birourilor electorale localurile şi echipamentul necesar pentru organizarea, desfăşurarea şi totalizarea rezultatelor alegerilor” şi art. 32 punct 2 conform căruia deciziile CECC “se adoptă cu votul majorităţii membrilor cu drept de vot deliberativ”; d) preşedintele CECC, Ion Stratulat, a adresat din numele propriu o cerere către Ministerului Dezvoltării Informaţionale prin care solicită totalizarea rezultatelor alegerilor de către subdiviziunea acestei instituţii, întreprinderea de stat “Molddata”, lucru care contravine legislaţiei.

Dna Gorea-Costin a afirmat că înaintează următoarele cereri către CEC: a) să asigure repartizarea unui număr suficient de certificate de drept de vot pentru a asigura exercitarea dreptului la vot a tuturor cetăţenilor; b) anularea deciziei care conferă dreptul de totalizare a rezultatelor alegerilor Ministerului Dezvoltării Informaţionale; c) destituirea din funcţie a preşedintelui CECC, Ion Stratulat; d) prezentarea unor informaţii complete despre contractul încheiat cu departamentul respectiv al Ministerului Dezvoltării Informaţionale, suma prevăzută şi cine urma să plătească tranzacţia.

Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău i s-a cerut să întreprindă următoarele acţiuni:

a) să dispună organizarea mai multor secţii de votare în teritorii pentru studenţi; b) să le propună preşedintelui parlamentului, Marian Lupu, premierului, Vasile Tarlev, să demisioneze din funcţii în perioada campaniei electorale, dacă dumnealor simt vocaţia pentru lucrul de agitatori electorali; c) să atenţioneze Ministerul de Interne, Serviciul Pază de Stat, poliţia municipală că statutul colaboratorilor acestor structuri de forţă îi obligă să păstreze neutralitatea în raport cu toţi concurenţii electorali şi să ceară destituirea angajaţilor care au încleiat afişe electorale în timpul serviciului; d) să ceară reprezentanţilor Partidului Comuniştilor să şteargă însemnele lor electorale, secera şi ciocanul, de pe staţiile de autobuze şi de pe magazinele din sectorul Botanica (staţia de vizavi de magazinul Budapest); e) să sancţioneze administraţiile posturilor de televiziune NTV, TNT, Rif TV, Ren TV pentru implicarea neregulamentară în campania electorală; d) să penalizeze conducerea IPNA “Teleradio-Moldova” pentru prejudiciile de imagine aduse concurenţilor electorali prin prezentarea distorsionată a evenimentelor cu participarea concurenţilor electorali necomunişti (Iuliana Gorea-Costin şi alţi candidaţi).

În final, dna Gorea-Costin a menţionat: “Ţinem să atenţionăm CCEC că vom cere anularea sau amînarea alegerilor din 10 iulie dacă nu veţi rezolva aceste probleme în timp util. Vă informăm, de asemenea, că vom prezenta toate contestaţiile noastre instituţiilor europene pentru democraţie, ambasadelor, mass-media internaţionale pentru a informa opinia publică despre încălcările şi abuzurile de serviciu comise în actuala campanie electorală”.

Represiuni politice in Moldova

Candidatul Valerii Klimenko a anunţat ziariştii că organele poliţiei se pregătesc să ia cu asalt un apartament de pe strada Columna în care ar fi cazaţi observatori din CSI. În opinia lui Klimenko, observatorii profesionişti din CSI au venit la Chişinău ca «să prevină falsificarea masivă a rezultatelor alegerilor care este pusă la cale de către partidul de guvernămînt pentru a asigura victoria propriului candidat din primul tur de scrutin».

Ceva mai tîrziu, agenţia transnistreană «Olvia-press» a anunţat că poliţia ar fi «reţinut juriştii candidatului la funcţia de primar de Chişinău, Valerii Klimenko. /…/ După o reţinere nelegală de durată poliţia i-a eliberat pe jurişti, însă au fost confiscaţi toţi purtătorii de informaţie, inclusiv notebook-urile». Agenţia califică acest caz drept «încălcarea tuturor normelor democratice şi jaf. Această acţiune planificată este o mostră a represiunilor politice din Moldova».

Protest a corporaţiei internaţionale de tineret “Prorîv”

Agenţia de ştiri oficială din Transnistria «Olvia-press» a remis o ştire în care se afirmă că «la hotarul moldo-transnistrean» 100 de activişti ai corporaţiei internaţionale de tineret «Prorîv» au protestat împotriva eventualelor falsificări ale alegerilor din 10iulie”. Agenţia afirmă că despre eventualele falsificări ale alegerilor “Prorîv” a fost informată de organizaţia moldovenească “Avante” şi că organele de poliţie moldoveneşti l-ar fi ameninţat pe liderul organizaţiei “Valorile europene”, Mark Pevelkovskii, participant la acţiune că va fi persecutat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, poliţiştii moldoveni ar fi oprit autoturismele care circulau în zona respectivă pentru a le confisca materialele distribuite de protestatari.

Aceeaşi agenţie a anunţat că la ora 13.30 activiştii organizaţiei ucrainene “Bratstvo” au organizat în preajma Guvernului Republicii Moldova o acţiune de protest "împotriva regimului totalitar al Preşedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, şi a eventualelor falsificări ale alegerilor, dînd curs apelului organizaţiei de tineret hiperdemocratice din Moldova “Avante”. Protestatarii au dat foc momîilor Preşedinţilor Vladimir Voronin şi George Bush. Poliţia a fi arestat 7 activişti ai “Bratstvo”. Agenţia l-a contactat imediat pe liderul “Bratstvo” de la Kiev, Dimitro Korcinskii, care ar fi afirmat că “astăzi a devenit clar că în Moldova guvernează un regim totalitar şi teroarea în politică. Numai prin utilizarea poliţiei şi a serviciilor speciale dictatorul comunist Vladimir Voronin este capabil să-şi menţină puterea. Noi nu-i vom lăsa pe tovarăşii noştri arestaţi fără suport şi vom începe acţiuni de protest civic în preajma ambasadei moldoveneşti la Kiev”.

Nu încape îndoială că este vorba despre o serie de acţiuni coordonate şi efectuate în ajunul alegerilor din 10 iulie. Recent, în cadrul unei vizite în RM, organizaţia “Prorîv”, care potrivit “Olvia-press” înglobează 13 organizaţii şi are drept scop primordial "consolidarea relaţiilor istorice dintre Rusia şi Moldova, lupta cu regimul totalitar al lui Voronin, recunoaşterea internaţională a Transnistriei, a fost vizitată şi “blagoslovită” de consilierul Preşedintelui Rusiei, Modest Kolerov. Şi Dimitro Korcinskii este un personaj arhicunoscut în RM.

Observatori naţionali şi internaţionali

Pentru monitorizarea alegerilor noi ale primarilor din 14 localităţi CEC, a acreditat 356 de observatori naţionali din partea: LADOM (305), Comitetul Helsinki (41), ADEPT (10). Observatorii internaţionali vor reprezenta OSCE şi Consiliul Europei. Despre acreditarea altor observatori internaţionali nu se ştie, deşi săptamînalul “Kommersant Plus” a informat că CIS-EMO din Rusia a solicitat acreditarea a 30 de observatori. “Kommersant Plus” a publicat un interviu cu liderul organizaţiei CIS-EMO, specializată în monitorizarea alegerilor în spaţiul CSI, Alexei Kocetkov, care a afirmat că “în Moldova guvernează un regim exotic” care obstrucţionează observatorii străini şi care a dat o caracteristică extrem de negativă autorităţilor publice şi electorale moldoveneşti.