Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 MonitoringPoliticaComentarii

Rezultatele primului tur de scrutin din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
Igor Boţan / 13 septembrie 2012
ADEPT logo

Primul tur de scrutin pentru alegerea Adunării Populare a Găgăuziei s-a încheiat la 9 septembrie 2012 cu alegerea a 13 deputaţi din 35. Reprezentanţii celor trei forţe politice cu pondere semnificativă în regiune şi-au exprimat satisfacţia, atît faţă de rezultatele obţinute, cît şi faţă de modalitatea de desfăşurare a campaniei. Ultima remarcă este importantă fiindcă alegerile precedente din 2008, s-au terminat cu scandaluri şi blocaje în activitatea Adunării Populare. De facto, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a obţinut 3 mandate în primul tur, la fel ca şi acum patru ani, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) — 1 mandat, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) — 1 mandat, iar celelalte 8 mandate au revenit candidaţilor independenţi. Dintre cei 44 de candidaţi care vor participa la al doilea tur: 28 sînt independenţi, 10 reprezintă PCRM, 5 — PLDM şi 1 — PSRM.

Înainte de cel de-al doilea tur intriga alegerilor rămîne de o mare intensitate. Liderii din Găgăuzia subliniază în mod constant ceea ce ştiu toţi şi anume, că aşa-zişii candidaţi independenţi, de fapt, sînt afiliaţi platformelor civice — “Găgăuzia Unită” şi “Găgăuzia Nouă”, avîndu-i drept lideri pe Guvernatorul Mihail Formuzal şi, respectiv, primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo. Intriga invocată mai sus se referă la faptul că nici după primul tur de scrutin nu se poate afla cu certitudine cîţi din deputaţii aleşi şi din candidaţii ce vor participa în al doilea tur reprezintă platformele civice ale celor doi lideri. De exemplu, în prima săptămînă de după primul tur, primarul de Comrat şi liderul platformei civice “Găgăuzia Nouă”, Nicolai Dudoglo, a organizat două conferinţe de presă pentru a anunţa opinia publică că 7 din cei 8 deputaţi aleşi în primul tur ar fi aderenţii platformei sale. În plus, în cel de-al doilea tur de scrutin, în cele 22 de circumscripţii electorale vor concura 15 afiliaţi ai “Noii Găgăuzii”. În acelaşi timp, Nicolai Dudoglo deja cheamă forţele politice din regiune, care vor fi reprezentate în Adunarea Populară, la cooperare de pe poziţiile celei mai influente forţe politice.

Pe de altă parte, Guvernatorul Mihail Formuzal, a declarat că este mulţumit de rezultatele alegerilor, iar mijloacele media care îl susţin afirmă că platforma civică a acestuia, “Găgăuzia Unită”, ar fi obţinut 3 mandate în primul tur şi va fi reprezentată de 10 candidaţi în cel de-al doilea tur. Şi în aceste circumstanţe se evită aducerea de claritate şi anume, dacă cei 3 deputaţi aleşi şi cei 10 candidaţi din al doilea tur fac parte doar din mulţimea candidaţilor independenţi sau şi din cei care reprezintă partidele politice, altele decît PCRM. Rezultatele PCRM după primul tur de scrutin sînt echivalente cu cele de acum patru ani — 3 deputaţi aleşi si 10 candidaţi în turul doi. În timp ce oponenţii PCRM afirmă că formaţiunea îşi pierde poziţiile în Găgăuzia, liderii PCRM ripostează că, dimpotrivă, rezultatul formaţiunii este unul foarte bun, dacă se ia în consideraţie că acum patru ani se afla la guvernare, iar în prezent — în opoziţie.

Retorica victorioasă a liderilor regionali, pe alocuri ceţoasă şi însoţită de camuflaj politic, după primul tur de scrutin, nu este lipsită de sens. Este evident că în condiţiile descrise mai sus liderii îşi umflă rating-ul pentru a atrage de partea lor independenţii nehotărîţi încă, precum şi deputaţii şi candidaţii din partea PLDM, PDM şi PSRM. Miza e mare şi ţinteşte perioada post-electorală cînd se vor forma fracţiunile din Adunarea Populară pentru a constitui majoritatea şi a alege organele de conducere ale acesteia. Iar miza cea mai mare, cu bătaie lungă, ţine de fortificarea poziţiilor liderilor emergenţi ai Găgăuziei, care se vor confrunta, probabil, în decembrie 2014, pentru funcţia de Guvernator al regiunii.

După cîştigarea celui de-al doilea mandat de guvernator al lui Mihail Formuzal în 2010, lideri emergenţi ai Găgăuziei au devenit primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo şi deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea PCRM, Irina Vlah. Ambii emergenţi i-au făcut cu succes relativ concurenţă lui Formuzal, Nicolai Dudoglo acumulînd 31.84%, iar Irina Vlah — 30.96%. Deocamdată, Guvernatorul Mihail Formuzal l-ar putea avea în calitate de succesor politic pe liderul formal al platformei civice “Gagauzia Unită” — Fiodor Gagauz, care a devenit deputat după primul tur de scrutin. Totuşi, în pofida faptului că este bine cunoscut în regiune şi că a deţinut anterior funcţii importante în administraţia de la Comrat, Fiodor Gagauz cu greu ar putea deveni un lider emergent, alături de Nicolai Dudoglo şi Irina Vlah. De aici vin, probabil, şi propunerile lui Fiodor Gagauz, făcute după primul tur, referitoare la crearea unei coaliţii largi, cu participarea tuturor forţelor reprezentate în Adunarea Populară. În calitatea de autor al propunerii, Fiodor Gagauz a lăsat să se înţeleagă că ar accepta să devină preşedinte al Adunării Populare, ales cu suportul eventualilor parteneri. În schimb, forţa politică respectivă, sau ambele, cu cei doi lideri emergenţi, ar putea conta pe suportul “Găgăuziei Unite” la alegerea Guvernatorului în decembrie 2014.

Mesajele liderilor din Găgăuzia, invocate mai sus, arată că doar după cel de-al doilea tur de scrutin lucrurile se vor clarifica. În circumstanţele create contează foarte mult şi rezultatul final al PLDM, care, avîndu-l drept aliat politic pe Guvernatorul Mihail Formuzal, ar putea pretinde, ca urmare a unui eventual rezultat final relativ bun, prin parlamentarul PLDM, Piotr Vlah, responsabil de activitatea formaţiunii în regiune, să le facă în 2014 concurenţă liderilor emergenţi invocaţi, ai platformei civice “Găgăuzia Unită”.

Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 2012 Alegeri geopolitice — scopul scuză mijloacele?