Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePMUEM

Evenimente ale PMUEM la tema “Relaţii interpartinice”

Cinci formaţiuni politice de stînga au decis să-şi consolideze eforturile comune
5 februarie 2013 | 
Pe 5 februarie 2013, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările forumul “Moldova: alternativa de stînga” în cadrul căruia Partidul Socialiştilor, Partidul Popular Socialist, Partidul “Patrioţii Moldovei”, Partidul “Renaştere” şi Partidul Moldova Unită au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea Consiliului Coordonator comun[]
6 noiembrie 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan a explicat motivul ce l-a determinat să se alăture echipei partidului socialiştilor condusă de Igor Dodon. “Aripa stîngă este mult prea fragmentată, de aceea noi am decis să mergem pe calea consolidării şi reieşind din faptul că populaţia este supraîncărcată de idei şi politizări, am decis să ne unim forţele”, a spus Ţurcan.
19 aprilie 2011
La Chişinău a fost semnat acordul de constituire a Blocului electoral “Forţa a treia” format din Partidul “Moldova Unită”, Partidul Popular Republican şi Mişcarea Forţa Nouă. În cadrul acestui eveniment, liderii celor trei formaţiuni politice au convenit ca Valeriu Pleşca să fie înaintat în calitate de candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău din partea Blocului “Forţa a treia”. Vorbind despre priorităţile sale în cazul alegerii în funcţia de primar general, Valeriu Pleşca a menţionat că va propune un program amplu de soluţionare a problemelor cetăţenilor municipiului, inclusiv la capitolele achitarea tarifelor, transport, drumuri, securitatea cetăţenilor, etc.
12 aprilie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, liderul Mişcării “Forţa Nouă”, Valeriu Pleşca, a declarat că formaţiunea sa împreună cu Partidul Moldova Unită şi Partidul Popular Republican au format un bloc electoral pentru participarea în alegerile locale din 5 iunie sub denumirea “Puterea a Treia”. “Noi mizăm să avem destule voturi din partea cetăţenilor pentru a putea forma o fracţiune în Consiliul Municipal, datorită căreia să fie instituită stabilitatea politică în organul legislativ local”, a specificat Pleşca. El a mai declarat că după alegerile locale cele trei partide ce au format blocul electoral vor fuziona.
23 martie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Moldova Unită, Mişcarea social-politică “Forţa Nouă” şi Partidul Popular Republican au anunţat că fuzionează. Liderii celor trei partide, Vladimir Ţurcan, Valeriu Pleşca şi Nicolae Andronic au declarat că pînă la sfîrşit de aprilie vor definitiva procesul prin votul congreselor formaţiunilor. “Noi avem valori, idei şi acţiuni comune, iar consolidarea forţelor politice e necesară pentru societatea noastră. Sperăm că vom fi un exemplu pentru celelalte partide care ne vor urma. Aceste trei formaţiuni se vor uni sub denumirea de Partidul Moldova Unită şi vor păstra doctrina de centru-stînga”, a declarat preşedintele PMU, Vladimir Ţurcan, menţionînd că pînă la Congresul de fondare, noul partid va avea trei copreşedinţi prin rotaţie.
22 martie 2011
Liderul Partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa a suspendat negocierile privind fuzionarea cu Partidul Democrat, decizie aprobată pe 19 martie de Consiliul Republican al partidului, întrunit pentru a discuta situaţia actuală a PMU. Potrivit lui Ţurcan, motivul principal al acestei decizii este că conducerea PDM a fost dezinformată de un tînăr escroc care “a purtat negocieri pe ascuns cu PDM în vederea fuzionării, declarînd că mai multe organizaţii teritoriale şi-au exprimat acordul de a fuziona cu acest partid”. “În realitate însă nici o organizaţie de partid raională nu a părăsit formaţiunea noastră, iar declaraţiile anterioare vizavi de acest subiect sînt eronate. În ultimul timp doar circa 30 de persoane au părăsit formaţiunea”, a anunţat preşedintele PMU.
16 martie 2011
Ex-preşedinta Partidului “Moldova Unită”, Ana Tcaci, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag că la 13 martie curent, a fost convocat un Congres extraordinar, cu participarea a 12 organizaţii raionale ale PMU, la care s-a decis aderarea la Partidul Naţional Moldovenesc. În urma acestei fuziuni denumirea acestui partid a fost schimbată în Partidul politic “Pentru Unirea Moldovei” şi “în curînd, vom adresa demersurile necesare către Ministerul Justiţiei pentru oficializarea denumirii”, a spus Tcaci. Ea a motivat plecarea din PMU prin faptul că “deciziile în partid se luau fără a fi discutate cel puţin cu vicepreşedinţii formaţiunii”. Tcaci susţine că PMU nu mai are perspectivă, odată ce “a fost cotropit de foştii comunişti ce au aderat la partid în decursul anului 2010”.
15 martie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, un grup de membri ai Partidului “Moldova Unită”, în frunte cu membrul Executivului politic, Eugeniu Nichiforciuc, au anunţat că părăsesc formaţiunea şi aderă la Partidul Democrat din Moldova. Nichiforciuc a menţionat că împreună cu el părăsesc partidul alţi circa 4500 de membri din 22 de organizaţii teritoriale ale partidului din cele 31 existente. Potrivit lui, motivul plecării din partid constituie lipsa unui concept de dezvoltare şi incertitudinea participării la alegerile electorale locale din vara anului curent. Eugeniu Nichiforciuc a mai menţionat că negocierile privind aderarea la PDM au durat mai mult timp, iar preşedintele “Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, a fost informat despre acest lucru.
26 ianuarie 2010
Un grup de tineri comsomolişti, au anunţat într-o conferinţă de presă de la Agenţia “Info-Prim Neo” că părăseşte Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi aderă la partidul “Moldova Unită”. Foştii comsomolişti au acuzat conducerea PCRM de incapacitatea de a promova o politică de conciliere cu partenerii politici şi au declarat că speră că anume “Moldova Unită, partid condus de Vladimir Ţurcan, va fi capabil să fie o verigă importantă pe eşechierul de centru-stânga”. Tinerii au mai spus că nici Vladimir Ţurcan, nici Victor Stepaniuc nu le-au promis nimic şi că opţiunea pentru “Moldova Unită” le aparţine.
12 iunie 2009
Partidul “Moldova Unită” a organizat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Ex-speakerul Marian Lupu în fruntea Mişcării pentru salvarea naţională a Moldovei”.
5 iunie 2009
Partidul “Moldova Unită” a organizat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Privind participarea în alegerile parlamentare anticipate”.

Arhiva

2013 [1]
2012 [1]
2011 [7]
2010 [16]
2009 [6]
2008 [6]
Alegeri [16]
Relaţii interpartinice