Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Masa rotundă “Dezbateri asupra Raportului Euromonitor nr. 18, perioada septembrie 2009 – iunie 2010”

|versiune pentru tipar||
iulie 2010
Masa rotundă “Dezbateri asupra Raportului Euromonitor nr. 18, perioada septembrie 2009 – iunie 2010”

Pe 27 iulie 2010, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic “Expert-Grup” au organizat Masa Rotundă “Republica Moldova-UE: realizarea angajamentelor după finalizarea PAUERM”, în cadrul căreia a fost lansat şi suspus discuţiilor cel de-al 18-lea număr al publicaţiei trimestriale “Euromonitor”. Raportul de sinteză prezintă concluziile monitorizării procesului de realizare de către Republica Moldova a angajamentelor asumate în cadrul Planului de Acţiuni Uniunea Europeană — Republica Moldova, pe parcursul perioadei de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, septembrie 2009 — iunie 2010.

Monitorizarea a fost efectuată în următoarele domeniile: Dialog politic şi instituţii democratice; Consolidarea capacităţii administrative; Conflictul transnistrean; Justiţie; Dezvoltare şi reforme economice; Dezvoltare şi reforme sociale; Comerţul internaţional; Climatul de afaceri.

Autorii constată că cele mai mari succese în realizarea angajamentelor faţă de UE au fost legate de:

Totodată, se constată că în pofida unor acţiuni ale guvernării de redresare a situaţiei în mai multe domenii, impactul acestora este redus, fără să aducă progrese esenţiale. Este vorba de domeniul drepturilor omului, în special situaţia privind aplicarea torturii; reforma APC şi a justiţiei; domeniul social, care a fost puternic afectat de criza economică; adoptarea standardelor sanitare necesare pentru exporta în UE; de-monopolizarea pieţelor.

Raportul apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul proiectului “Relaţiile UE-Moldova — Monitorizarea Progresului în Contextul Parteneriatului Estic”.