Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Adunării Naţionale a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCDAMNPSDM (astăzi PSD) • PSLPR (astăzi PL) • PEMAVE (astăzi PVE) • PDMUCMPNR (astăzi NOI) / 30 noiembrie 2003

Adunarea Naţională pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova constată cu îngrijorare că în urma guvernării incompetente şi iresponsabile a Partidului Comuniştilor economia naţională se află într-o profundă criză social-economică.

Declaraţiile triumfaliste ale guvernanţilor vis-a-vis de aşa zisele succese reprezintă un fals menit să inducă în eroare opinia publică şi să lustruiască imaginea şifonată a guvernării. Evenimentele de ultimă oră — creştere dramatică a preţurilor la pîine, lapte şi alte produse alimentare de prima necesitate — condamnă majoritatea absolută a cetăţenilor Republicii Moldova la subnutriţie şi sărăcie totală. Promisunile comuniştilor de a anula datoriile acumulate la plata serviciilor comunale, de a micşora tarifele la energia electrică şi la gazele naturale nu au fost altceva decît minciuni electorale, în realitate înregistrîndu-se o creşterea impunătoare a lor.

Sporurile infime la salarii şi pensii, pe care le declară guvenanţii sînt anulate de creşterea vertiginoasă a inflaţiei, fapt ce reduce drastic puterea de cumpărare şi veniturile populaţiei.

Incapacitatea guvernaţilor de a promova consecvent reformele economice cu efecte pozitive şi durabile, de a colabora cu organismele financiare internaţionale în elaborarea programului de creştere economică şi de eradicare a sărăciei, însoţit de politica de persecutare a investitorilor străini, a lipsit Republica Moldova de importante surse financiare menite să relanseze economia naţională şi să reducă sărăcia.

Incompetenţa guvernării în administrarea proprietăţii de stat şi a banilor publici a condus la creşterea datoriei externe şi la dublarea datoriei interne a statutului.

Veniturile bugetului sînt îndreptate doar pentru consum şi întreţinerea luxoasă a aparatului birocratic comunist şi a organelor de forţă, şi nu pentru investiţii în economia reală, pentru crearea noilor locuri de muncă, fapt ce ar asigura o dezvoltare durabilă a ţării.

Politica de substituire a principiilor economiei de piaţă prin restabilirea economiei planificate centralizate şi constrîngerea iniţiativei private, în special în agricultură, — lipseşte ţăranul de unica sursă de existenţă, lăsîndu-l unul la unu cu pămîntul neprelucrat, flămînd şi fără pîine.

Comuniştii nu şi-au realizat promisiunile electorale de indexare a salariilor, pensiilor şi burselor în raport cu creşterea galopantă a preţurilor, nu au restabilit vîrsta de pensionare, nu au asigurat educaţie şi medicină fără plată.

Deşi guvernarea declară că bugetele lor sînt orientate social, oamenii de ştiinţă şi cultură, medicii şi învăţătorii, teneretul continuă să ducă o viaţă umilitoare, iar cheltuielile pentru sfera socială cresc neesenţial în comparaţie cu creşterea cheltuielilor pentru întreţinerea aparatului administrativ şi a organelor de forţă.

În pofida declaraţiilor guvernării despre intensificarea luptei cu corupţia, conform aprecierilor experţilor internaţionali, Republica Moldova este plasată printre ţările cele mai afectate de crima organizată şi corupţie.

Pentru a nu admite falimentul economic al ţării şi degradarea totală a societăţii ADUNAREA NAŢIONALĂ A CETĂŢENILOR PENTRU APĂRAREA INDEPENDEŢEI ŞI CONSTITUŢIEI REPUBLICII MOLODVA

Apreciază că actuala Putere este incapabilă să exercite actul de guvernare şi trebuie să-şi prezinte demisia.

Rezoluţia Adunării Naţionale a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Apelul Adunării Naţionale a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova către participanţii la Reuniunea de la Maastricht a Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe din ţările membre ale OSCE