Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Comunicat de presă al Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCDAMNPSDM (astăzi PSD) • PSLPR (astăzi PL) • PEMAVE (astăzi PVE) • PDMUCMPNR (astăzi NOI) / 3 decembrie 2003
Din informaţiile pe care le deţine, Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova, atenţionează opinia publică locală şi internaţională că structurile puterii de stat, la indicaţia guvernării comuniste, pregătesc un atac masiv de anihilare a activităţii Comitetului în general şi a membrilor lui în particular.

În acest context, organelor de urmărire penală li s-a dispus fabricarea cu orice preţ şi sub orice motiv a unor dosare liderilor Opoziţiei Unite şi ai organizaţiilor societăţii civile care intră în componenţa Comitetului. În primul rînd sînt vizaţi cei care au luat cuvîntul la Adunarea Naţională a Cetăţenilor şi şi-au exprimat atitudinea faţă de Memorandumul de lichidare a Republicii Moldova şi faţă de situaţia social-politică dezastruoasă din ţară, apărută ca urmare a guvernării comuniste incompetente. Astfel, de la etichetările suburbane în adresa oponenţilor, gen “pitecantropi”, “naţionalişti”, “gloată”, “fascişti”, “pedofili politici”, guvernarea comunistă intenţionează să aplice metode de neutralizare juridică, politică şi de altă natură.

Comitetul deţine informaţii că Secţia cu misiuni speciale din cadrul MAI a primit indicaţii să pregătească şi să aplice acţiuni de intimidare, compromitere, denigrare, discreditare a membrilor Comitetului, inclusiv pînă la măsuri de lichidare fizică a lor. Aceste intenţii sînt dovadă că guvernarea comunistă nu doreşte să soluţioneze problemele expuse de opoziţia unită, nu vrea un dialog cu această forţă, ci aluneca pe o pantă periculoasă de radicalizare a situaţiei, fapt ce poate conduce la agravarea iremediabilă a crizei.

Comitetul face publică aceste dezvăluiri pentru a avertiza puterea împotriva comiterii abuzurilor şi pentru a pune siguranţa şi securitatea membrilor săi sub protecţia opiniei publice, în condiţiile în care organele abilitate ale statului se află sub influenţa şi comandamentul politic direct al partidului de guvernămînt.

În declaraţiile făcute azi în cadrul Clubului Naţional de Presă, liderii partidelor din opoziţia unită au reconfirmat hotărîrea lor fermă de a rămîne uniţi şi solidari în apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova şi după evenimentul Maastricht, avînd în vedere că pericolul lichidării ţării prin federalizare nu a trecut.

Întrucît pînă azi, 3 decembrie nu au fost satisfăcute revendicările privind acordarea spaţiului de emisie la radioul şi televiziunea publică, Comitetul va organiza, începînd cu ziua de mîine, 4 decembrie, ora 9.00, pichetarea Companiei Teleradio-Moldova. O notă informativă în această privinţă a fost depusă astăzi la primăria municipiului Chişinău.

Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei îndeamnă organizaţiile de media, toată societatea civilă să susţină protestul categoric împotriva cenzurii şi a împilării ideologice a acestei instituţii publice, obligînd conducerea ei să respecte dreptul la opinie şi la libera exprimare a cetăţenilor.

Serviciul de presă al CAICRM
Apelul Adunării Naţionale a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova către participanţii la Reuniunea de la Maastricht a Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe din ţările membre ale OSCE Declaraţie privind rezultatele Reuniunii de la Maastricht şi obiectivele Opoziţiei democratice