Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePNL

Evenimente ale PNL la tema “Relaţii interpartinice”

14 noiembrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa membrilor activi ai Consiliului Unirii, care au examinat mai multe subiecte, printre care consemnarea Zilei Naţionale a României la 1 decembrie. Potrivit unui comunicat de presă al PNL, s-a decis să se formeze un Grup de dialog şi coordonare al Consiliului Unirii cu partidele percepute ca naţionale, româneşti, şi cu asociaţiile mai importante şi mai active, care organizează manifestări, pentru a se încerca un program comun, care să conducă la conjugarea eforturilor unioniştilor pentru grăbirea Unirii.
7 noiembrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Unirii, în cadrul căreia s-au discutat mai multe chestiuni. Subiectele discutate au fost axate pe acţiunile Consiliului Unirii planificate pentru data de 1 decembrie curent, pregătirea Congresului acestei platforme unioniste şi includerea Consiliului Unirii într-o campanie amplă şi fermă de încurajare a populaţiei româneşti de a-şi declara identitatea românească în viitorul recensământ, din anul 2014.
18 iunie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Consiliului Unirii şi-au manifestat indignarea faţă de comportamentul oficialilor din Partidul Liberal, pe care îl consideră “îngâmfat şi arogant”. “Nu ne vom alătura celor, care au făcut rău PL, dar nu putem ignora comportamentul comunist al conducerii acestui partid”, a declarat preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco. De asemenea, Consiliul Unirii a anunţat că pe 28 iunie curent va desfăşura Marşul Unionist al Demnităţii Naţionale.
17 aprilie 2013
A avut loc şedinţa ordinară a Biroului Permanent Central al Partidului Naţional Liberal, la care s-au discutat, pe lîngă probleme organizatorice, chestiuni privind poziţia formaţiunii faţă de evoluţiile segmentului liberal al eşichierului politic şi faţă de eventualitatea desfăşurării alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate după un sistem electoral mixt. Totodată, PNL este gată să discute cu orice formaţiune sau grup doritor să participe la unificarea naţional-liberală, pe o platforma unionistă.
6 septembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco a solicitat autorităţilor să-l tragă la răspundere pe liderul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal deoarece se face vinovat de mai multe acţiuni ce sprijină regimul separatist din Republica Moldova. “Trebuie lipsit de calitatea sa de membru al Guvernului şi oferit justiţiei pentru că sprijină separatismul”, a declarat Vitalia Pavlicenco. Totodată, PNL solicită pedepsirea tuturor celor, care militează împotriva pluralismului de opinii din stat.
2–3 iulie 2011
O delegaţie a Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova, formată din Alexandra Can, vicepreşedinte, Ludmila Bolboceanu, preşedinte OFNL, Lucia Balmos, vicepreşedinte al OMC, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a participat la invitaţia OFL din Romania, la un Program politic la Iaşi “Femeile liberale pot ajuta Romania”, condus de deputata naţional-liberală, preşedintele OFL Lucia Varga. Participantele au primit diplome, iar Vitalia Pavlicenco a primit premiul “Pentru cea mai experimentată politiciană”.
10 mai 2011 | 
Partidul Naţional Liberal sprijină solicitarea legală a cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în mun. Tighina (Bender) şi în or. Dubăsari, pe care o adresează CEC în legătură cu ignorarea dreptului cetăţeanului de a alege şi de a fi ales, garantat de Constituţie. Pe parcursul a 20 de ani, după ocuparea zonei nistrene de către trupele Federaţiei Ruse, acolo nu au loc alegeri pentru organele puterii locale, adică nu se aleg nici primari, nici consilieri. Despre aceasta se arată într-o declaraţie de presă a PNL expusă în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit declaraţiei, PNL va expedia preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, şi preşedintelui PPCD, Victor Ciobanu, invitaţia oficială de a uni eforturile celor trei partide în lupta împotriva ocupaţiei ruse şi participarea cu o listă comună de candidaţi în alegerile locale din mun. Tighina şi în stînga Nistrului.
23 februarie 2011 | 
Partidul Naţional Liberal a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia liderul formaţiunii, Vitalia Pavlicenco a făcut o declaraţie de presă prin care îşi exprimă îngrijorarea privind “comportamentul conducerii Partidului Liberal-Democrat din Moldova, al cărui preşedinte se complace în a negocia cu satrapul comunist, fapt justificat, din păcate, şi de unii din conducerea AIE-2”. Totodată, PNL îi cere premierului Vladimir Filat “să nu cocheteze cu PCRM, să nu trădeze AIE-2 şi pe colegii din coaliţie”. Potrivit declaraţiei, “PNL crede că Alianţa poate găsi soluţii în cadrul AIE-2 şi al legii pentru depăşirea crizei”.
17 noiembrie 2010 | 
Partidul Naţional Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă, în cadrul căreia liderul PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că guvernanţii împiedică orice plasare de publicitate a partidului, pe troleibuze, microbuze iar structurile politizate şi corupte înaintează cerinţe artificiale, ca firmele angajate să nu poată plasa publicitatea PNL, sub ameninţări administrative. PNL sesizează că atacurile şi nerespectarea legii de către partidele de guvernamânt sunt orientate contra Mesajului Unirii cu România şi a echipei ce îl promovează. De asemenea, Pavlicenco spune că a fost ameninţată public de către liderul comunist Voronin, şi de liderul PSD, Viktor Şelin cu puşcăria pentru Mesajul Unirii cu România, iar Victor Stepaniuc, a cerut Curţii Constituţionale să scoată PNL în afara legii. Totodată, Pavlicenco susţine că partidul său nu este invitat, practic, de televiziuni la talk-show-uri, chiar şi după ce PNL a depus acestor instituţii de presă scrisori de solicitare. PNL consideră că ar fi o contribuţie la efortul anticomunist, dacă partidele fără şansă s-ar retrage în favoarea PNL.
20 august 2010
Partidul Naţional Liberal a convocat o conferinţă de presă la sediul central al partidului din str. Calea Ieşilor 6, privind contestaţia depusă de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova împotriva spotului electoral în care PNL cheamă la unirea Republicii Moldova cu România. “Partidul Naţional Liberal şi-a promovat, încă în alegerile locale din 2007, sub regim comunist, conceptul privind Uniunea Interstatală România — Republica Moldova, drept cale de integrare accelerată în NATO şi UE. Membrii PNL au ferma convingere că doar apropierea de România, suportul masiv al României, unirea cu România pot readuce rapid populaţia dintre Prut şi Nistru în familia europeană. PNL a inclus această poziţie în spotul său în care invită populaţia să participe la referendum, spot contestat la CEC de comunişti”, se arată în declaraţia PNL ca răspuns la contestaţia PCRM. Totodată “Partidul Naţional Liberal aşteaptă o decizie obiectivă, juridică, legală, şi nu politică, din partea CEC, deşi are temeiul să presupună că mesajul naţional-liberal unionist ar deranja şi unele partide zise democratice”.
3 iunie 2010
Partidului Naţional Liberal pledează pentru respectarea dreptului cetăţenilor Moldovei de a-şi identifica naţionalitatea română în actele de identitate şi pentru simplificarea procedurii în acest sens, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, liderul formaţiunii Vitalia Pavlicenco. Ea propune ca cetăţenii care doresc să se identifice ca români să nu fie obligaţi să prezinte acte de confirmare, dar să o poată face în faţa notarului. În acest fel, la completarea chestionarului pentru obţinerea buletinului de identitate, paşaportului sau altui act de stare civilă acest act notarial să fie suficient pentru trecerea în documente a naţionalităţii. Liderul PNL spune că în cazul în care nu va fi posibil de a modifica legislaţia în acest sens, unica soluţie de compromis este omiterea trecerii naţionalităţii în actele de stare civilă şi în actele de identitate, pentru a nu crea disconfort altor grupuri etnice care locuiesc în Moldova. Propunerile respective vor fi înaintate Parlamentului spre examinare şi aprobare, a mai adaugat Pavlicenco.
19 ianuarie 2010
Partidul Naţional Liberal a susţinut o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei de presă Info-Prim Neo, în care Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, Anatol Revenco, vicepreşedinte, George Avornic, Secretarul General al PNL, şi Mihai Creangă, membru al BPC, preşedintele Filialei Cantermir a PNL, au expus poziţia PNL faţă de cele 100 de zile de guvernare AIE şi unele priorităţi legislative. De asemenea, PNL a făcut şi o declaraţie în care solicită guvernanţilor voinţă politică pentru adoptarea Legii lustraţiei.
15 mai 2008
Tinerii Nationali-Liberali au participat la “Tirgul Organizatiilor de Tineret ale Partidelor Politice din Republica Moldova, Editia Trei”, desfasurat la Universitatea Tehnica din Chisinau.

Arhiva

2014 [9]
2013 [7]
2012 [5]
2011 [17]
2010 [24]
2009 [4]
2008 [24]
Alegeri [28]
Relaţii interpartinice