Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTProiecte

Susţinerea alegerilor libere şi corecte din 2005

Perioada de implementare: septembrie 2004 – iulie 2005
Finanţator: Ambasada Britanică la Chişinău
Scopul proiectului

De a contribui la desfăşurarea în anul 2005 în Republica Moldova a unor alegeri parlamentare libere şi corecte, axat fiind pe facilitarea dialogului şi schimbului de informaţii între actorii sociali participanţi la alegeri — concurenţii electorali, electoratul şi mass-media.

Obiectivele proiectului
Activităţi şi rezultate

Pagina web www.alegeri2005.md a servit ca o platformă pentru partidele politice de a comunica cu electoratul. Acesta a fost singurul site care a furnizat date complete cu privire la concurenţii electorali (în trei limbi). De asemenea, partidele politice au utilizat site-ul drept mecanism pentru a-şi face publice platformele electorale şi poziţiile faţă de diferite subiecte. Toţi cei 23 concurenţi electorali au prezentat pe site platformele lor, sloganuri şi anunţuri electorale. Peste 100 de declaraţii şi comunicate de presă au fost postate pe site, dintre care: Partidul Social Democrat din Moldova — 45, Blocul “Moldova Democrată” — 36, Partidul Comuniştilor — 11, Partidul Popular Creştin Democrat — 6, şi Uniunea Centristă — 4.

Pe de altă parte electoratul s-a bucurat de informaţii complete şi echidistante despre campania electorală şi ofertele concurenţilor în alegeri. Aproximativ 130,000 de alegători au accesat site-ul. Prin urmare, 130,000 de exemplare ale broşurii ce conţinea platformele electorale ale candidaţilor au fost distribuite în 250 de localităţi, în campusurile universitare, şi în toate secţiile de votare. Acest lucru a permis cetăţenilor să facă o alegere în cunoştinţă de cauză în ziua alegerilor.