Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 20 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar|

Raport: mass-media continuă reflectarea părtinitoare a campaniei electorale

Situaţia privind reflectarea campaniei electorale de către mass-media naţională nu s-a schimbat în perioada 9–15 noiembrie, iar carenţele la capitolele echilibru şi imparţialitate persistă. Concurenţii electorali sunt favorizaţi sau defavorizaţi atît prin spaţiul care le este acordat, cît şi prin contextul în care apar. Aceasta este una dintre concluziile celui de-al patrulea raport de monitorizare a presei în perioada electorală, realizat de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice din Moldova (APEL) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Totodată, se atestă şi în continuare abateri de la normele profesioanle cum ar fi prezentarea ştirilor cu caracter conflictual, citarea unei singure surse din conflict şi scrierea unor materiale cu poziţii părtinitoare. Au fost înregistrate şi materiale părtinitoare în care a fost observată poziţia autorului faţă de protagonist sau de subiectul abordat. // IPN

Încă două zile pentru introducerea modificărilor în listele de candidaţi

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă că sîmbătă, 22 noiembrie 2014, este ultima zi în care concurenţii electorali pot modifica listele de candidaţi înregistrate în cursa electorală.

CEC precizează că pînă la 22 noiembrie 2014 inclusiv, concurentul electoral înregistrat la CEC poate efectua următoarele modificări: înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia şi desemnarea altui candidat; modificări în scopul schimbării locului de ordine sau excluderii din lista înregistrată a unui candidat; retragerea candidaturii; retragerea listei de candidaţi.

Potrivit CEC, după expirarea termenului respectiv, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanţei de judecată, precum şi în caz de deces al acestuia sau survenire a condiţiilor stabilite la art. 13 alin. (2) din Codul electoral. // CEC

Alegătorii pot depune cererile privind votarea la locul aflării

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că în perioada 15–29 noiembrie 2014, inclusiv, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării. Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

Cererile se fac în scris, începînd cu 2 săptămîni înainte de ziua votării şi pînă la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris pînă la ora 15:00 dacă se prezintă şi certificat medical. Doar persoanele cu dizabilităţi de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală. Persoanele menţionate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor acestora, iar persoanele neînscrise într-o asemenea listă nu pot vota la locul aflării. // CEC

Liberalii: vrem să ştim dacă PLDM şi PDM vor face coaliţie cu PCRM

Conducerea Partidului Liberal (PL) solicită Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidului Democrat din Moldova (PDM) să vină cu declaraţii publice şi să răspundă ferm dacă vor face sau nu alianţă după alegeri cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM).

“Stimaţi colegi din PLDM şi PD, noi, Partidul Liberal, vrem sa ştim cu cine veţi face coaliţie după alegeri. Acest lucru este foarte important, cetăţenii trebuie să ştie pentru cine vor vota şi ce viitor vor alege: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Nu putem tolera ca cetăţenii să-şi dea votul pentru UE, împotriva comuniştilor şi împotriva celor care pledează pentru Uniunea Vamală, dar să ne trezim cu o coaliţie largă împreună cu PCRM, cu atît mai mult că se ştie că PLDM şi PDM au avut vot comun cu Partidul Comuniştilor în Parlament, sau cu o coaliţie cu alte partide care pledează pentru Uniunea Vamală, au o politică pro-rusă şi sunt împotriva cursului european al republicii. Lucrurile trebuie să fie clare pînă la 30 noiembrie, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali