Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 28 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar|

CEC organizează o întrevedere cu concurenţii electorali

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală (CEC) organizează o întîlnire cu liderii partidelor politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali şi cu candidaţii independenţi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Şedinţa va avea loc sîmbătă, 29 noiembrie, ora 14.00 în sala de conferinţe/şedinţe a CEC (str. V. Alecsandri, nr. 119, et.3). În cadrul evenimentului va fi efectuată o totalizare preliminară a activităţii Comisiei Electorale Centrale de organizare a alegerilor parlamentare. // CEC

După excluderea Partidului “Patria” din cursa electorală, Renato Usatîi a plecat din ţară

Capul de listă al Partidului “Patria” (PP), Renato Usatîi, a părăsit Republica Moldova, fapt anunţat de politician printr-un filmuleţ plasat online şi confirmat într-o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţii partidului. Potrivit lor, Usatîi a plecat din ţară pentru a nu fi reţinut de către autorităţi, după ce, ieri, 27 noiembrie, Curtea de Apel a decis excluderea PPP din lista electorală, pe motivul folosirii fondurilor de peste hotare în campania electorală, contrar legislaţiei în vigoare, şi confiscarea sumelor respective. // IPN

SUA şi Federaţia Rusă îngrijorate de excluderea Partidului “Patria” din cursa electorală

Potrivit unui comunicat de presă, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău s-a autosesizat în privinţa deciziei luate de Curtea de Apel de a exclude Partidul “Patria” din cursa electorală. Ambasada menţionează totuşi că nu este la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în cazul dat şi face un apel către toate părţile implicate să respecte legislaţia în vigoare şi pe 30 noiembrie să ofere posibilitatea cetăţenilor moldoveni să-şi facă alegerea democratică, în condiţii paşnice, cu respectarea standardelor internaţionale şi a principiilor democratice.

De asemenea, Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse anunţă prin intermediul unui comunicat de presă, că excluderea Partidului “Patria” din cursa electorală trezeşte dubii cu privire la democraţia alegerilor din această campanie. “Sperăm, că organizatorii acţiunilor de excludere din alegeri a Partidului «Patria» nu urmăresc scopul de aranjare a rezultatelor în baza propriilor convingeri eurointegraţioniste, iar alegătorul moldovean va avea posibilitatea să ia deciziile de sine-stătător, în măsură democratică şi fără a fi supus unor presiuni”, se mai arată în comunicat.

Comuniştii au depus o contestaţie la CEC împotriva democraţilor

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală (CEC) împotriva Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care se menţionează că pe parcursul ultimilor două săptămîni mai mulţi radiodifuzori naţionali, printre care Prime TV, ProTV, Canal 3, Canal 2 Plus, Publika TV şi alţii au plasat cu regularitate, cu titlu de publicitate, anunţul privind concertele desfăşurate în perioada 26–27 noiembrie curent în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu participarea vedetelor estradei naţionale şi interpreţilor de peste hotare. Potrivit PCRM, materialele publicitare privind organizarea şi desfăşurarea concertelor n-au conţinut referinţă la aspectul electoral, nu au fost făcute cu menţiuni “Achitat din Fondul electoral” şi difuzate la rubrica “Electorala 2014”, astfel, spectatorii au fost duşi în eroare prin invitaţia de a participa la un eveniment cultural, dar nu la unul electoral.

În acest context, PCRM solicită CEC să avertizeze concurentul electoral PDM pentru încălcarea legislaţiei electorale şi obligarea acestuia să respecte prevederile Codului electoral.

Raport: concurenţii electorali nu sunt transparenţi în declararea veniturilor

Asociaţia Promo-LEX a lansat în cadrul unei conferinţe de presă Raportul nr. 4 al Efortului de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2014. Potrivit raportului, o problemă importantă a procesului electoral este nedeclararea tuturor veniturilor de către concurenţii electorali. “Mai avem cîteva ore pînă la închiderea conturilor bancare. Sesizăm toţi concurenţii electorali să facă uz de drepturilor şi obligaţiile lor şi să includă în acel ultim raport toate sumele de bani”, a declarat Pavel Postică, şeful Efortului de monitorizare Promo-LEX. Conform raportului prezentat, în campania electorală cele mai multe venituri au încasat PDM, PLDM, Partidul “Patria”, PSRM, PCRM şi PL. Totodată, nici unul dintre concurenţii electorali nu a depăşit pragul de 55 de milioane de lei stabilit de CEC. Doar PDM şi PLDM au atins circa 54% din maximul fixat de CEC.

Totodată, pe parcursul perioadei de monitorizare, CEC a analizat şi s-a expus referitor la 14 contestaţii parvenite din partea concurenţilor şi două sesizări din partea organelor de poliţie. Obiectul contestaţiilor a fost încălcarea prevederilor privind utilizarea resurselor administrative, nesuspendarea din funcţie, plasarea neautorizată a afişajelor electorale, utilizarea materialelor electorale fără însemnele corespunzătoare.

CEC a suplimentat buletinele de vot

Tirajul buletinelor de vot pentru alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost majorat cu încă 1400 de unităţi. Un proiect de hotorîre în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit raportorului, cererea a venit din partea a trei secţii de votare din municipiul Chişinău: Dispensarul Dermatovenerologic, Dispensarul Narcologic şi Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a anunţat că în Republica Moldova sunt înregistraţi 3 226 446 cetăţeni cu drept de vot, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). Astfel, zilele trecute CEC anunţase că pentru scrutinul de duminică, urmează să fie tipărite 3 112 460 buletine de vot. // curentul.md

Ultimii observatori acreditaţi pentru monitorizarea alegerilor parlamentare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Potrivit CEC, scrutinul de duminică va fi monitorizat de 3192 persoane, acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 24 de organizaţii, dintre care 229 persoane în calitate de observatori naţionali din partea a 6 concurenţi electorali, care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat în calitate de observatori internaţionali 816 persoane din partea a 57 organizaţii internaţionale. // CEC

Klaus Iohanis îndeamnă alegătorii să susţină parcursul european al ţării

Preşedintele ales al României, Klaus Iohanis, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a susţinut un briefing de presă împreună cu liderul PLDM, Vlad Filat, unde a îndemnat alegătorii ca pe 30 noiembrie să susţină parcursul european al ţării. “Mă aflu aici pentru a exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democraţiei şi alinierea la normele europene ale Republicii Moldova. Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansă să aleagă un viitor european pentru ţara lor. O schimbare în bine, care se va simţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european. Fac apel, cu precădere, şi la cei cu cetăţenie română: România a avut şansa istorică de a deveni parte a comunităţii europene. Pe 30 noiembrie, putem acorda o şansă europeană şi un viitor mai bun Republicii Moldova”, a declarat preşedintele României.

Marian Lupu a adresat un mesaj alegătorilor

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a susţinut o conferinţă de presă unde s-a adresat cu un mesaj către alegători în legătură cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie. “Votul de duminică este foarte important pentru familiile Moldovei, pentru viitorul Moldovei: avem de ales între stabilitate şi dezvoltare pe de o parte şi, respectiv, haos şi destabilizare de cealaltă parte. Iar Partidul Democrat este acum cea mai puternică forţă naţională care lucrează pentru stabilitatea Moldovei şi pentru creşterea Moldovei”, a accentuat preşedintele democraţilor. În ceea ce priveşte viitoarea guvernare, Marian Lupu a precizat că PDM se exprimă ferm pentru crearea unei coaliţii pro-europene, care să continue vectorul european al Republicii Moldova.

Ion Hadârcă îndeamnă cetăţenii să participe la votare

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal Reformator (PLR), Ion Hadârcă, a făcut bilanţul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare şi a îndemnat cetăţenii să participe la votare în ziua de 30 noiembrie. “Eu, Ion Hadârcă, preşedinte al Partidului Liberal Reformator, fac un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova, oameni de bună credinţă care îşi văd viitorul în familia europeană, dar şi către cei indecişi, dezamăgiţi, profesori, medici, concetăţenii noştri din diaspora — Veniţi la vot, Votaţi PLR, Votaţi Vulturul, Votaţi Europa!”, a accentuat preşedintele liberal-reformatorilor.

“Moldova Mea” susţine Partidul “Patrioţii Moldovei” în alegerile parlamentare

În cadrul unei conferinţe de presă, Asociaţia Obştească “Moldova Mea”, alături de fostul ministru al securităţii, Anatol Plugaru, au îndemnat alegătorii să meargă în data de 30 noiembrie la alegeri şi să-şi dea votul pentru Partidul “Patrioţii Moldovei”, o formaţiune care, în opinia lor, cu adevărat va apără interesele cetăţenilor. Participanţii la conferinţa de presă au spus că nicăieri nu s-a mai văzut ca un concurent electoral, cu puţin timp înainte de scrutin, să fie retras din cursa electorală, astfel fiindu-le încălcate drepturile alegătorilor care aveau de gînd să voteze partidul din care făcea parte Renato Usatîi. “Vă chemăm să ne mobilizăm şi să ne unim în jurul Partidului «Patrioţii Moldovei». Toată lumea care avea de gînd să voteze această formaţiune (Partidul «Patria»), vă îndemnăm, vă chemăm să veniţi şi să voteze pentru Patrioţii Moldovei”, a declarat Anatol Plugaru. // IPN

Comuniştii reformatori convinşi că vor obţine 30% din electoratul PCRM

Preşedintele Partidului Comunist Reformator (PCR), Ruslan Popa, a susţinut o conferinţă de presă de totalizare a campaniei electorale pentru alegerile din 30 noiembrie. Liderul PCR, a subliniat că a fost o campanie dificilă pentru că PCRM a făcut tot posibilul de a-i scoate în afara acestei campanii electorale. “Comuniştii lui Voronin au atacat în instanţă partidul nostru pentru utilizarea simbolurilor comuniste. Din păcate PCRM a înregistrat acest simbol ca marcă comercială, care aparţine actualmente unui singur partid. Noi am utilizat alte elemente în simbolul partidului nostru: steaua, ciocanul şi spicul, pentru a nu avea aceeaşi marcă. Este greu în calitate de comunist să găseşti un alt simbol, întrucît acesta trebuie să aparţină tuturor comuniştilor, care se regăsesc în el”, a subliniat Ruslan Popa. Totodată, el s-a arătat convins că pentru formaţiunea sa va vota 30% din electoratul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). // politik.md

Oleg Cernei face concluzii la final de campanie electorală

Candidatul independent, Oleg Cernei, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a evaluat campania electorală şi a îndemnat alegătorii să participe la votare pe 30 noiembrie. În opinia lui, actuala campanie electorală a fost un exerciţiu unde s-a văzut clar diferenţa dintre “un discurs european şi realitatea crudă, unde s-a folosit factorul administrativ, bani publici, iar opinia publică a fost manipulată cu neruşinare”. Referindu-se la excluderea lui Renato Usatîi din cursa electorală, Oleg Cernei a declarat că “proiectul Usatîi a fost preconizat pentru un anumit timp şi pentru un anumit scop”.

În condiţiile în care “alegătorii au fost manipulaţi”, Oleg Cernei îndeamnă cetăţenii să voteze la aceste alegeri pentru candidatura sa, promiţându-le că va fi “ochii alegătorilor în Parlament”. // Infotag

Iurie Roşca a îndemnat cetăţenii să participe la votare

Candidatul la funcţia de deputat din partea Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a evaluat campania electorală pentru alegerile parlamentare şi a îndemnat cetăţenii să participe la votare pe 30 noiembrie. “Vă chem pe toţi, ca în ziua de duminică să mergem întîi la biserică, după care să mergem cu toţii, cu inima curată, la urnele de vot. Să ne dăm votul pentru PPCD, singurul partid care promovează valorile creştine în Republica Moldova. Noi avem o echipă puternică de oameni hotărîţi, curajoşi, profesionişti, de aceea vă îndemn pe toţi, cu tărie să ne dăm votul pentru PPCD — singura opţiune realistă”, a spus Roşca. // tribuna.md

În perioada campaniei electorale au fost deschise trei dosare penale

În cele aproape două luni care au trecut de la începutul campaniei electorale pentru alegerile din 30 noiembrie, au fost înregistrate zeci de incidente electorale, în urma cărora au fost deschise trei dosare penale. Anunţul a fost făcut de către şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian, în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în perioada campaniei electorale, au fost înregistrate şapte incidente între concurenţii electorali; 267 de cazuri privind încălcarea legislaţiei electorale, dintre care 200 de cazuri privind amplasarea afişelor electorale în locuri interzise şi 8 cazuri de furt a panourilor electorale.

Totodată, au fost înregistrate trei cazuri de distribuire ilegală a surselor băneşti şi produselor alimentare în raioanele Drochia, Ialoveni şi municipiul Bălţi. // realitatea.md

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali