Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 27 octombrie 2014

|versiune pentru tipar|

Vox Populi: pentru cine ar vota cetăţenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, şase formaţiuni politice ar accede în Parlament — Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, Partidul “Patria”, Partidul Liberal şi Partidul Socialiştilor. Datele se conţin într-un sondaj de opinie dat publicităţii astăzi de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Potrivit studiului cele mai multe voturi ar obţine PCRM — 21,8%, pentru PLDM ar vota 15,4%, pentru PDM — 11,3%, pentru Partidul “Patria” — 8,1%, PL — 7,8%, PSRM — 7,5%, şi Mişcarea Populară Antimafie — 2,4 la sută. Sondajul mai arată că peste 12 la sută dintre cetăţeni nu ştiu cu cine vor vota. În ceea ce priveşte participarea la alegerile parlamentare din acest an, 57% dintre respondenţi au menţionat că vor merge cu siguranţă la vot, 26% au declarat că probabil vor merge, 8% nu se vor prezenta iar 5% sunt siguri că nu vor merge la scrutin.

La capitolul încrederii în partide, PCRM este în fruntea clasamentului cu 37%, urmat de PLDM — 34%, PDM — 30%, Patria — 29%, PL — 25%, PSRM — 22%. Rezultatele mai arată că de cea mai mare încredere se bucură liderul PCRM, Vladimir Voronin — 20,2%, Premierul Iurie Leancă 18,6%, liderul PLDM, Vlad Filat — 11,6%, liderul PDM, Marian Lupu — 10,1%, Renato Usatîi — 8,9%, liderul PSRM, Igor Dodon — 8,4%, Dorin Chirtoacă — 3,7%, Zinaida Greceanîi — 3,2%, liderul PL, Mihai Ghimpu — 2,4%.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11–20 octombrie curent, pe un eşantion de 1063 de persoane, în 71 de localităţi ale republicii. Marja de eroare a sondajului este de ±3 la sută.

PL s-a lansat oficial în campania electorală

Pe 26 octombrie 2014, Partidul Liberal (PL) s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie 2014. Prezent la eveniment, primarul Chişinăului, prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă a declarat că în curînd va degreva din funcţia de primar, pentru a se implica în campania electorală sub nr.2 din lista de candidaţi în deputat. Referindu-se la alegerile din 30 noiembrie, Dorin Chirtoacă a subliniat faptul că nu este doar o competiţie între partide, ci între două căi pe care le poate urma ţara. “Nu alegem între partide, între verde, roşu, albastru, roz, între flori, copaci, secere, ciocane, stele roşii şi alte simboluri. Alegem între viitor şi trecut, între prosperitate şi sărăcie, între pace şi război, între a fi şi a nu fi, între Uniunea Europeană şi aşa-zisa Uniune Vamală”, a declarat liberalul. Precizăm că pilonii programului electoral al PL sunt integrarea în NATO, alături de integrarea europeană; promovarea valorilor naţionale româneşti în Republica Moldova şi asigurarea unei guvernări lipsite de corupţie.

PLDM vrea coaliţie post-electorală doar cu partidele pro-europene

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat în cadrul emisiunii “Fabrika” de la Publika TV că formaţiunea sa va accepta să facă parte după alegerile din 30 noiembrie doar dintr-o coaliţie de guvernămînt, formată de partide pro-europene. Potrivit lui Filat, “PLDM nu ţinteşte să ajungă la guvernare cu orice preţ, ci doar pentru a putea continua şi face ireversibil cursul european al Republicii Moldova. În acest sens, este posibilă coaliţia de guvernământ doar cu partide pro-europene”. Din aceleaşi considerente, liderul liberal-democraţilor a admis posibilitatea creării coaliţiei cu Partidul Liberal, în pofida altercaţiilor frecvente anterioare cu liderul acestuia. // IPN

Concurenţii electorali au prezentat primele rapoarte financiare

PDM şi PLDM sunt formaţiunile care au cheltuit cel mai mult în această campanie electorală. Conform rapoartelor financiare pentru perioada 10–23 octombrie, prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi publicate pe site-ul acesteia, PDM a cheltuit 9,26 milioane de lei, iar PLDM 9,5 milioane de lei, iar cei mai mulţi bani s-au dus pe publicitate şi pe organizarea de evenimente electorale. PLDM a declarat că banii au fost oferiţi de 65 de donatori, iar PDM a avut 450 de donatori. De asemenea, PLR a indicat în raportul financiar cheltuieli de 2,87 milioane de lei, bani oferiţi de 35 de membri şi simpatizanţi ai formaţiunii iar PSRM a investit în primele două săptămâni de campanie 1,836 milioane de lei. Cheltuielile PCRM s-au cifrat la 800 de mii de lei, bani oferiţi de peste 120 de persoane. Totodată, PPR a raportat cheltuieli de 217 mii de lei, BeAMUV — 64 de mii de lei, Mişcarea Antimafie — 39 de mii de lei, PNL — 2,4 mii de lei şi PPCD — 2 mii de lei. Cele mai mici cheltuieli, de numai 50 de lei, le-a raportat Partidul Comunist Reformator. Partidul “Renaştere” şi Partidul Liberal au raportat zero încasări şi cheltuieli. Partidul “Democraţia Acasă”, Partidul “Patria” şi Partidul “Forţa Poporului” nu au prezentat încă rapoartele financiare. // IPN

Renato Usatîi îl atacă în judecată pe Vlad Filat

În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul la funcţia de deputat pe lista Partidului Patria, Renato Usatîi, a declarat că îl atacă în judecată pe liderul PLDM, Vlad Filat, pentru calomnie şi solicită 10 mil. de lei despăgubiri. Usatîi a explicat că fostul Premier în ultimul timp îl discreditează, numindu-l semi-bandit şi semi-securist. De asemenea, Renato Usatîi a prezentat o dovadă că în perioada 2010–2013 a exercitat funcţia de “Consilier principal de stat al Prim-ministrului” Vlad Filat, precum şi că în 2009–2013 a deţinut un “Talon special” prin care era absolvit de verificarea poliţiei atunci cînd se afla la volan. Pe de altă parte, serviciul de presă al PLDM a difuzat un comunicat de presă prin care neagă aceste afirmaţii.

Îndemnul PLR adresat concurenţilor electorali

Partidul Liberal Reformator (PLR) a înaintat un demers către Comisia Electorală Centrală CEC), Ministerului Justiţiei şi Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii în care a notificat anumite nereguli în ceea ce priveşte denumirile partidelor înregistrate la CEC. Potrivit PLR, la unele partide, în denumire, apare sintagma “partid politic”, iar la altele nu, deşi toţi concurenţii electorali din listă reprezintă partide politice. De asemenea, PLR a solicitat Ministerului Justiţiei să constate că sintagma “partid politic” nu este parte integrantă a denumirii Partidului Liberal Reformator şi să remită Comisiei Electorale Centrale o scrisoare în care să precizeze denumirea completă a PLR — Partidul Liberal Reformator. În acest context, PLR îndeamnă concurenţii electorali şi instituţiile publice la o campanie electorală corectă, onestă şi echidistantă conform legii.

PSRM demarează acţiuni de protest în toate raioanele ţării

Începînd cu 27 octombrie, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) demarează acţiunile de protest în toată republica împotriva decizie Guvernului prin care s-a decis deschiderea celor 5 secţii de votare în Federaţia Rusă. Potrivit unui comunicat de presă, socialiştii învinuiesc astfel guvernarea de lezarea dreptului fundamental la vot pentru cei 700000 de cetăţeni moldoveni, aflaţi la muncă în Federaţia Rusă dar şi lipsirea de vot pentru cei 150 mii de pensionari cu paşapoarte de tip sovietic. În acest context, socialiştii vor solicita în cadrul protestelor deschiderea a 70 de secţii de votare în Rusia, prelungirea posibilităţii de a vota cu paşapoartele de tip sovietic pînă la 1 iulie 2015 şi asigurarea de compensaţii tuturor producătorilor agricoli şi fermierilor.

Al doilea cndidat independent şi-a depus dosarul la CEC

Activistul Oleg Brega a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) în scopul înregistrării sale în calitate de candidat independent pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Brega şi-a prezentat sigla electorală care reprezintă o persoană pe bicicletă, cu o portavoce în mînă iar în partea de jos — inscripţia CURAJ. Adiţional la pachetul de acte personale, activistul a mai depus şi cele 2361 de semnături ale susţinătorilor, ştampilate în aproape 40 de localităţi, dar şi declaraţia de avere. // politik.md

PCRM va monitoriza electronic rezultatele alegerilor parlamentare

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful staffului electoral al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Artur Reşetnicov, a declarat că formaţiunea sa va monitoriza îndeaproape cum vor vota alegătorii în ziua alegerilor parlamentare, ceea ce-i va permite să cuantifice rezultatele înaintea Comisiei Electorale Centrale, astfel, PCRM va face o totalizare online, imediat după închiderea secţiilor de votare. “Pregătim o surpriză neplăcută CEC-ului. Pentru prima oară în Moldova vom monitoriza electronic totalizarea rezultatelor de la fiecare secţie de votare, în aşa fel încît voturile, ajungînd la CEC să nu fie schimbate, denaturare, furate. Mecanismul exact va fi anunţat în ajun. Vom putea afla rezultatele mai devreme decît CEC”, a precizat Reşetnicov. // noi.md

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali