Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 24 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar|

Alegătorii fără domiciliu şi fără reşedinţă vor putea vota la alegerile parlamentare

Cetăţenii Republicii Moldova care nu au nici domiciliu, nici reşedinţă, vor putea vota în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie la orice secţie de votare, semnînd o declaraţie pe propria răspundere precum că nu vor vota de mai multe ori. Posesorii acestor acte vor fi verificaţi în registrul electronic al alegătorului, fiind incluşi în lista suplimentară cu menţiunea “fără înregistrare la domiciliu”. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Totodată, precizăm că vor semna declaraţia pe propria răspundere precum că nu vor vota de mai multe ori şi cetăţenii moldoveni care se vor prezenta pe 30 noiembrie la o secţie de vot deschisă în afara hotarelor Republicii Moldova. // realitatea.md

Mai mulţi membri ai Partidului “Renaştere” au aderat la Partidul Democrat din Moldova

În cadrul unei conferinţe de presă, liderii organizaţiilor teritoriale a Partidului “Renaştere” (PR) au anunţat că aderă la Partidul Democrat din Moldova (PDM). Potrivit vicepreşedintelui PR, deputatul Oleg Babenco, scopul Partidului “Renaştere” este de a asigura coeziunea socială, pe fondul acţiunilor destabilizatoare care au loc în societate iar programele electorale ale celor două formaţiuni coincid în proporţie de 90 la sută.

“A rămas o săptămînă pînă la alegeri şi vedem că astăzi situaţia se schimbă. Din păcate, apar tot mai multe tendinţe extremiste, care vor să distrugă pacea şi înţelegerea în societate. Noi ne dorim ca unitatea civilă să fie păstrată. Ne retragem din cursă în favoarea Partidului Democrat şi vom susţine partidul în timpul care a mai rămas. De ce? În primul rînd este un partid tolerant, cu adevărat democratic. Este practic unicul partid care are printre candidaţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Ne facem griji ca Moldova noastră să nu repete scenariul Ucrainei”, a precizat Babenco.

Cheltuielile înregistrate de concurenţii electorali în perioada 7–20 noiembrie

Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, partidele şi candidaţii independenţi au cheltuit pînă acum peste 80 de milioane de lei.

Rapoartele prezentate de PDM şi PLDM arată că formaţiunile au cheltuit cîte 29 de milioane de lei. Democraţii au obţinut această sumă din partea a peste o mie de donatori, iar liberal-democraţii au indicat donaţii oferite de 243 de persoane. Cele două formaţiuni sunt urmate de PSRM care a cheltuit pînă acum 7,6 milioane de lei şi de Partidul “Patria”, cu peste şase milioane de lei oferite de 15 donatori.

Aproximativ patru milioane de lei a investit în actuala campanie şi PLR, banii fiind oferiţi de 55 de donatori. PCRM a cheltuit pînă acum trei milioane de lei adunate de la 334 de persoane, iar PL a indicat în rapoartele sale financiare 1,2 milioane de lei. Cheltuieli mai mici au avut PPR — 716 000 de lei, Partidul “Renaştere” şi Mişcarea Antimafie — 250 000 de lei şi, respectiv, 190 000 de lei. Blocul electoral “Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală” a indicat suma de 174 000 de lei, iar Partidul Forţa Poporului — 143 000 de lei. PPCD şi candidatul independent Oleg Cernei au indicat cheltuieli modeste. Iar PCR şi PNL spun că au cheltuit doar cîte 6 000 de lei.

Potrivit CEC, în actuala campanie electorală, partidele şi blocurile sunt în drept să cheltuiască cel mult 55 de milioane de lei. Rapoartele financiare finale urmează să fie prezentate în data de 28 noiembrie, cu două zile înainte de scrutinul parlamentar. // publika.md

Două sondaje cu rezultate diferite privind intenţia de vot

Astăzi au fost prezentate rezultatele a două sondaje sociologice, realizate de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM) şi de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Prima instituţie sociologică a anunţat că 5 formaţiuni politice au şanse de a accede în Parlament, iar cea de a doua a cotat 6 partide cu posibilitate de reuşită. În primul caz, în Parlament ar accede PCRM — 17,2%, PLDM — 15,2%, PDM — 13%, Partidul “Patria” (PP) — 8,2% şi PL — 6,5%. Dacă în calcul s-ar lua doar răspunsurile celor decişi, atunci configuraţia ar arăta în felul următor: PCRM — 23%, PLDM — 20,8%, PD 16,5%, PP — 11,2%, PL — 8,5% şi PSRM — 6,5%.

Celălalt sondaj, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, arată că viitorul Parlament va fi format din 6 partide: PCRM — 20,1%, PLDM — 15,7%, PD — 14,1%, PSRM — 13,5%, PP — 7,8% şi PL — 7,3%. Dacă s-ar lua în calcul doar răspunsurile celor decişi, redistribuţia ar fi următoarea: PCRM — 23,1%, PLDM — 18,1%, PD — 16,2%, PSRM — 15,6%, PP — 9% şi PL — 8,4%.

Sondajul sociologic CCSM a fost realizat în perioada 11 noiembrie — 21 noiembrie. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 persoane cu vîrsta mai mare de 18 ani din 74 de localităţi ale republicii, avînd o eroare maximală de ± 3%.

De cealaltă parte, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova a realizat sondajul în perioada 11–20 noiembrie pe un eşantion de 1185 de respondenţi din 78 de localităţi, din partea dreaptă a rîului Nistru şi 460 respondenţi din 21 localităţi din regiunea transnistreană. Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă a RM, cu o eroare maximală de + 3,0%. // unimedia.md

CEC a avertizat trei concurenţi electorali

Trei concurenţi electorali în cursa pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost avertizaţi de Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de Partidul “Pentru Neam şi Ţară”, Partidul politic “Uniunea Centristă din Moldova” şi candidatul independent Valeriu Pleşca.

Cei trei concurenţi electorali au fost avertizaţi pentru că nu au prezentat rapoartele financiare în termenele stabilite de lege, astfel încălcînd prevederile Codului Electoral. // tribuna.md

Ultimele modificări în listele electorale aprobate de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat mai multe proiecte de hotărîre privind ultimele modificări făcute de concurenţii electorali în listele electorale. Astfel pe lista electorală a Partidului Liberal Reformator (PLR) a fost inclus pe poziţia 4, ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa şi poziţia 7 — viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim.

Pe lista electorală a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a apărut un candidat nou, pe locul 52, Alexandru Marcinschi, în locul lui Ion Ionaş care a decedat recent.

Totodată, Sergiu Voloc, care a anunţat săptămînă trecută că aderă la Uniunea Centristă din Moldova (UCM), a fost plasat pe locul 2 în lista electorală a formaţiunii iar fostul lider al partidului, Mihai Petrache, a urcat de pe poziţia 12 pe poziţia 7.

Amintim că, sîmbătă, 22 noiembrie 2014, a fost ultima zi în care concurenţii electorali au putut modifica listele de candidaţi înregistrate în cursa electorală. // curentul.md

Nicolae Timofti a adresat un mesaj către alegători

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat un mesaj către cetăţeni în preajma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Şeful statului a ţinut să sublinieze importanţa prezenţei fiecăruia la vot, pentru a asigura continuitatea vectorului de integrare europeană a ţării. “Este important să înţelegem cu toţii un lucru simplu, dar fundamental, şi anume că de felul cum vom vota la 30 noiembrie depinde viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri. Acum se hotărăşte soarta noastră”, se arată în mesajul preşedintelui.

În acelaşi context, Nicolae Timofti, s-a referit şi la activitatea unor formaţiuni politice care prin activităţile acestora urmăresc destabilizarea situaţiei în republică. “În acest scrutin electoral participă forţe politice care doresc întoarcerea noastră în trecutul tulbure şi sărăcăcios din care ne-am desprins cu multă greutate, cu sforţări uriaşe şi cu sacrificii umane majore. Persoane şi partide dubioase, necunoscute de popor, finanţate din surse suspecte şi din străinătate, ne vorbesc nouă acum despre uniuni vamale şi proiecte asiatice iluzorii, atacînd fundamentul european pe care aşezăm ţara noastră”, a menţionat preşedintele ţării.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali