Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 18 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar|

Sondaj BOP: şase partide vor accede în viitorul Parlament

Şase partide au şanse să ajungă în Parlament după alegerile din 30 noiembrie, conform rezultatelor Barometrului Opiniei Publice (BOP) pentru noiembrie 2014, realizat la comanda Institutului de Politici Publice.

În urma cumulării voturilor celor decişi + indecişi, în topul preferinţelor alegătorului rămâne Partidul Comuniştilor — 14%, urmat de Partidul Liberal Democrat — 14%, Partidul Democrat — 12%, Partidul “Patria” — 8%, Partidul Liberal — 7% şi Partidul Socialiştilor — 7%. Sub pragul electoral este Mişcarea Populară Antimafie — 2%, Partidul Comunist Reformator — 1%, Blocul Electoral “Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală” — 1%, alte partide — 2%.

În cazul respondenţilor decişi, care reprezintă 66% din totalul răspunsurilor, opţiunile au fost exprimate în felul următor: PCRM — 21%, PLDM — 21%, PD — 18%, Patria — 12%, PL — 10%, PSRM — 10%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 26 octombrie — 13 noiembrie 2014, pe un eşantion de 1109 persoane din 84 de localităţi, cu o marjă de eroare de +/-3%. Sondajul a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice “CIVIS”, la comanda Institutului de Politici Publici, şi a fost finanţat de Fundaţia “Soros-Moldova”.

Buletine de identitate provizorii pentru cetăţenii cu drept de vot

Pentru asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, Întreprinderea de Stat CRIS “Registru” va elibera, în mod gratuit, în perioada 25–30 noiembrie curent, buletinul de identitate provizoriu cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot. Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat gratuit titularilor de acte de identitate cu statut “nevalabil”, inclusiv deţinătorilor de paşapoarte de tip sovietic, care din anumite considerente nu au obţinut buletinul de identitate, cetăţenilor ale căror acte sunt pierdute/furate sau care anterior nu au deţinut acte de identitate.

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot vor putea obţine buletinul de identitate provizoriu la momentul adresării. Acest act se va elibera în mod simplificat, după stabilirea identităţii şi a statutului juridic (apartenenţa la cetăţenia Republicii Moldova), fără prezentarea obligatorie a documentelor de stare civilă în cazul în care solicitantul anterior a fost luat la evidenţă în Registrul de stat al populaţiei.

Potrivit datelor statistice, pentru participarea la scrutinele electorale din anii 2009–2011 au fost solicitate, în mod gratuit, în medie peste 4500 de acte de identitate provizorii.

Alegătorii pot solicita certificate pentru drept de vot pînă la 29 noiembrie 2014

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează alegătorii că certificatele pentru drept de vot se eliberează de biroul electoral al secţiei de votare pînă la data de 29 noiembrie 2014, inclusiv.

Potrivit legislaţiei electorale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţă pot solicita de la biroul electoral al secţiei de votare un certificat pentru drept de vot. Acesta se eliberează pe baza actului de identitate care atestă domiciliul alegătorului în raza secţiei de votare respective.

Certificatul pentru drept de vot permite alegătorilor să voteze în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, decît cea la care este repartizat. // CEC

Programele electorale nu propun soluţii pentru persoanele cu dizabilităţi

Programele electorale ale concurenţilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie conţin propuneri generaliste vizavi de persoanele vulnerabile. Puţini concurenţi se referă direct la persoanele cu dizabilităţi, iar propunerile sunt declarative şi imposibil de măsurat cît sunt de realizabile. La această concluzie au ajuns experţii Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte şi ai Asociaţiei Keystone Human Services International Moldova, care au analizat programele electorale.

Potrivit experţilor, zece concurenţi electorali au menţionat în mod expres cel puţin o dată persoanele cu dizabilităţi ca grup ţintă pentru propunerile lor. Totodată, o parte din concurenţi au utilizat terminologie devalorizantă precum “invalizi”, “pensie de invaliditate” etc. Majoritatea concurenţilor, 12 din 21 platformele cărora au fost analizate, îşi propun să majoreze prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi şi doar Partidul Acţiunea Democratică şi Partidul Democraţia Acasă propun şi dezvoltarea serviciilor sociale pentru această categorie de cetăţeni. // IPN

PCRM solicită excluderea Partidului Comunist Reformator din cursa electorală

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) se declară nemulţumit de faptul că Partidul Comunist Reformator (PCR) nu a fost exclus din cursa electorală. Despre aceasta a declarat şeful staff-ului electoral al PCRM, Artur Reşetnicov, în cadrul unui briefing de presă.

Reşetnicov a afirmat că PCR este o clonă a PCRM şi a fost înregistrat cu scopul de a manipula opinia publică. “Eu nu ştiu ce imaginaţie trebuie să ai ca spicul să fie sub formă de seceră. Scopul lor este ca oamenii să confunde aceste simboluri”, a declarat comunistul.

“Facem un apel către alegători: să fie foarte atenţi. Scopul acestei manipulări cu partidul clonă este de a fura voturi. Să fie foarte atenţi, să analizeze buletinul de vot şi să aleagă partidele adevărate”, a conchis Artur Reşetnicov. // curentul.md

Partidul Patria îngrijorat că poate fi înlăturat din campania electorală

Renato Usatîi, cap de listă al Partidului “Patria” la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, i-a acuzat într-o conferinţă de presă pe liderul PLDM, Vlad Filat şi vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc că pregătesc înlăturarea Partidului Patria din alegerile parlamentare din 30 noiembrie. “Eu am informaţii că Ministerul de Interne pregăteşte deja provocări la adresa Partidului Patria, iar săptămîna viitoare vom fi înlăturaţi din alegeri”, a declarat Usatîi. // deschide.md

Veaceslav Negruţă se alătură echipei Partidului Liberal Reformator

În cadrul unei conferinţe de presă, ex-ministrul finanţelor, Veaceaslav Negruţă a anunţat că se alătură echipei Partidului Liberal Reformator (PLR) pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. “În 2007–2009 am fost alături de echipe care au zis «Moldova fără Voronin» şi «Moldova fără comunişti». Azi suntem la o etapă total diferită, calitativ nouă, cînd zic că merită să depunem tot efortul pentru o «Moldova fără oligarhi». Este un început şi o nouă etapă alături de o nouă echipă. Oameni profesionişti, oameni curajoşi şi oameni care pot să spună lucrurilor pe nume”, a declarat Veaceslav Negruţa. // jurnal.md

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali