Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014Curier electoral

Curier electoral din 13 noiembrie 2014

|versiune pentru tipar|

Raport: mass-media continuă să reflecte părtinitor campania electorală

Majoritatea instituţiilor de presă continuă să reflecte mai mult sau mai puţin părtinitor campania electorală, politica editorială fiind influenţată de preferinţele editorilor şi ale patronilor. Potrivit celui de-al treilea raport de monitorizarea pre-electorală a presei, prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, realizat de Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), situaţia privind echilibrul surselor şi părtinirea faţă de concurenţii electorali în perioada 1–8 noiembrie a rămas în linii mari neschimbată comparativ cu săptămînile precedente. Raportul reflectă activitatea a 12 posturi de televiziune, 5 posturi de radio, 10 portaluri on-line şi 8 ziare. // IPN

Octavian Bodişteanu a aderat la Partidul Democrat din Moldova

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul tineretului şi sportului, Octavian Bodişteanu, a anunţat că aderă la Partidul Democrat din Moldova (PDM), după ce săptămîna trecută a părăsit rîndurile Partidului Liberal Reformator. Bodişteanu a declarat că a făcut această alegere deoarece dintre toate formaţiunile politice PDM susţine sportul cel mai mult. De asemenea, ministrul a fost însoţit la conferinţa de presă de un grup de antrenori şi sportivi de performanţă, care, la fel, au anunţat că aderă la PDM şi susţin formaţiunea la alegerile parlamentare. // IPN

Sondaj IMAS: şansele partidelor politice în alegerile parlamentare

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede cinci partide. Este vorba despre Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Patria şi Partidul Liberal (PL). Cel puţin, aşa arată rezultatele sondajului “Perspectiva votanţilor activi din Republica Moldova în pragul alegerilor parlamentare”, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC în perioada 1 — 10 noiembrie 2014, la comanda IPN.

Astfel, pentru PCRM ar vota 21,2%, pentru PLDM — 17,8%, PDM — 12,9%, Partidul Patria — 9,6%, pentru PL — 7,3%, şi pentru PSRM 3,9%. În acelaşi timp, numărul indecişilor este de 10,8%, iar cei care nu au ştiut să dea un răspuns la această întrebare sunt peste 11%.

Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3% şi a fost realizat pe un eşantion de 1005 persoane, din 75 de localităţi.

Partidul Liberal propune şapte piloni de bază pentru apărarea statului

În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal din Moldova (PL) a explicat motivele pentru care Republica Moldova trebuie să adera la NATO şi a prezentat şapte piloni de bază privind modernizarea forţelor armate şi asigurarea compatibilităţii acestora cu NATO.

PL îşi propune să crească cheltuielile pentru apărare de la 0,5% din PIB cît este acum pînă la 2% din PIB, la fel cum este în fiecare stat membru NATO; transformarea corpului de ofiţeri într-un corp de elită al societăţii; crearea unei companii republicane aflată în subordinea Ministerului Apărării; amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a unităţilor Armatei Naţionale şi a tehnicii de luptă în funcţie de necesitatea de apărare a RM; înfiinţarea serviciului de informaţie militare în subordinea Ministerului Apărării; creşterea gradului de interopabilitate cu armatele statelor NATO; dar şi reintrarea RM în programele NATO de avertizare timpurie.

Concurenţi electorali cu cele mai multe încălcări

Potrivit Coaliţiei “Control Civic — Alegeri 2014” partidele de la guvernare — PLDM şi PDM — sunt primii la numărul de încălcări admise în cursa electorală cu 17 zile înainte de alegeri. Coaliţia a atestat încălcări în ceea ce priveşte lipirea pliantelor şi afişelor în locuri interzise, fiind menţionaţi Partidul “Renaştere” şi PSRM, care folosesc pentru aceasta stîlpi, garduri şi chiar copaci. În acest context, experţii au îndemnat observatorii internaţionali, acreditaţi în Republica Moldova pentru a monitoriza campania electorală şi să fixeze încălcările legislaţiei.

Totodată, experţii consideră că este posibilă zădărnicirea sau nerecunoaşterea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie prin faptul că “Registrul electronic al alegătorului va fi folosit pentru prima dată la alegeri şi pregătirea tehnică pentru activitatea CEC generează întrebări”.

Partidul Agrar din Moldova va susţine Partidul “Renaştere” în alegerile parlamentare

Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Agrar din Moldova (PAM) şi-a exprimat susţinerea Partidului “Renaştere” (PR) în alegerile parlamentare din 30 noiembrie. PAM consideră că Partidul “Renaştere” este formaţiunea care poate să apere drepturile lucrătorilor din agricultură şi care va reuşi să restabilească relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu alte ţări din CSI. PAM precizează că PR se evidenţiază pozitiv faţă de celelalte formaţiuni politice prin chibzuinţă, lipsa atitudinilor extremiste şi a populismului. // rrm.md

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali