Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 26 septembrie 2016

|versiune pentru tipar|

Inna Popenco a fost înregistrată în calitate de concurent electoral la funcţia de preşedinte

În cadrul şedinţei CEC, candidata desemnată de Mişcarea social-politică “Ravnopravie”, Inna Popenco, a fost înregistrată în calitate de concurent electoral la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Comisia a înregistrat simbolul electoral, a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ şi persoana responsabilă de finanţe.

PDM reconfirmă corectitudinea listelor de subscripţie depuse în favoarea lui Marian Lupu

Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Democrat din Moldova se arată îngrijorat de cazurile invocate de către Comisia Electorală Centrală, referitor la depistarea persoanelor decedate în listele de subscripţie depuse de pretendenţii înscrişi în cursa prezidenţială. PDM confirmă public că pe listele de subscripţie depuse în susţinerea candidatului său, Marian Lupu, nu a fost depistat niciun astfel de caz.

În acest context, formaţiunea politică reînnoieşte apelul său la un proces electoral corect şi transparent, exigent verificat şi supravegheat de către autorităţile competente.

CEC invită concurenţii electorali şi instituţiile mass-media să semneze Codul de conduită

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală invită concurenţii electorali şi instituţiile mass-media să semneze Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016. Documentul poate fi semnat pînă la 30 septembrie 2016, în biroul 308, et. 3, sediul Comisiei (mun. Chişinău, str. V. Alecsandri, nr. 119).

Codul de conduită este o convenţie încheiată între concurenţii electorali şi reprezentanţii mass-media privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnităţii şi imaginii concurenţilor electorali.

Guvernul a decis să deschidă 100 de secţii de votare peste hotare

În cadrul şedinţei Guvernului, a fost aprobată decizia cu privire la deschiderea a 100 de secţii de votare peste hotare, în contextul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie. Dintre acestea, 40 vor fi deschise în incintele misiunilor diplomatice pe care le are Republica Moldova, iar altele 60 — în afara lor.

Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise pe teritoriul Italiei — 25 de secţii, României — 11, Federaţiei Ruse — 8, Statelor Unite ale Americii — 7. De asemenea, şase secţii de vot vor fi deschise în Franţa, câte patru în Portugalia şi Spania, câte trei în Canada şi Turcia. În Marea Britanie, Israel, Grecia, Ucraina şi Germania vor fi deschise câte două secţii. În Irlanda, Belarus, China, Cehia, Letonia, Azerbaidjan, Belgia, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Ţările de Jos, Qatar, Monaco şi Japonia vor fi deschise câte o secţie de votare. // IPN

Mihai Ghimpu: un “Consiliu al Înţelepţilor” va pregăti Unirea

În cadrul unui interviu acordat portalului Curentul, candidatul PL la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a vorbit despre primele acţiuni în cazul în care va fi ales preşedinte. “Principala sarcină a mandatului meu prezidenţial va fi să pregătesc şi să realizez Unirea. În calitatea mea de Preşedinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. Primul Decret În calitate de Preşedinte va fi constituirea, pe modelul german, a unui «Consiliu al înţelepţilor», compus din 100 de personalităţi din România, R. Moldova şi alte state euroatlantice care va funcţiona pe lângă Preşedinţia R. Moldova şi va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internaţional şi cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare”. // Curentul

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali