Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 18 octombrie 2016

|versiune pentru tipar|

CEC va solicita FISC să verifice provenienţa donaţiilor pentru concurenţii electorali

În cadrul şedinţei de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele concurenţilor electorali privind veniturile şi cheltuielile efectuate în campania electorală. În acest context, CEC va solicita Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de pe lângă Ministerul Finanţelor să verifice provenienţa donaţiilor ce depăşesc suma de 75 mii lei, virate partidelor politice.

De asemenea, Comisia a aplicat sancţiune sub formă de avertisment candidatului independent la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Maia Laguta, în contextul în care candidata nu a informat CEC despre (ne)deschiderea contului bancar cu menţiunea “Fond electoral”. Prin această hotărîre, concurentul electoral a fost somat să informeze Comisia, în termen de 24 de ore, despre faptul că nu îşi va deschide cont cu menţiunea “Fond electoral” şi nu va suporta cheltuieli financiare în campania electorală sau, după caz, să prezinte un raport privind veniturile şi cheltuielile din această campanie.

Partidul Liberal Reformator salută decizia PAS şi PDA de a desemna un candidat unic

Partidul Liberal Reformator (PLR) salută decizia Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PDA) şi a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) de desemnare a unui singur candidat pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. “Partidul Liberal Reformator apreciază gestul lui Andrei Năstase, candidatul PDA care a luat decizia retragerii lor din cursă în favoarea candidatului Partidului Acţiune şi Solidaritate. Partidul Liberal Reformator declară oficial, la rândul său, susţinerea Maiei Sandu, în calitatea sa de candidat unic al forţelor proeuropene antioligarhice în scrutinul pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016”, se menţionează în comunicatul de presă difuzat de PLR.

Igor Dodon îşi propune relaţii de prietenie cu Rusia şi protejarea ortodoxiei

Candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat în cadrul unui eveniment public ultimul capitol din Platforma sa electorală “Relaţii de prietenie cu Rusia. Protejarea ortodoxiei”. Igor Dodon a subliniat că în cadrul acestui compartiment se urmăreşte redeschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, rezolvarea problemelor migranţilor, păstrarea credinţei şi a valorilor tradiţionale.

PSRM precizează că Platforma electorală a candidatului, Igor Dodon cuprinde 3 compartimente de bază: 1) Statalitate, Neutralitate. Identitate moldovenească; 2) Economie puternică. Dreptate socială; 3) Relaţii de prietenie cu Rusia. Protejarea Ortodoxiei.

CEC a acreditat mai mulţi observatori naţionali şi internaţionali în vederea monitorizării alegerilor prezidenţiale

În cadrul şedinţei de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 2 experţi electorali din partea CEC a Republicii Azerbaidjan, 2 experţi electorali din partea CEC a Republicii Armenia, un observator internaţional din partea Ambasadei Canadei în RM cu reşedinţa la Bucureşti, 5 observatori din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în RM, 39 observatori din partea Adunării Parlamentare a OSCE, 2 observatori din partea Asociaţiei Mondiale a Autorităţilor Electorale (A-WEB), dar şi 2 experţi electorali din partea Consiliului Electoral Suprem al Turciei. Totodată, CEC a acreditat 136 observatori naţionali din partea Asociaţiei “Promo-LEX”, 21 observatori pentru secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova şi doi observatori naţionali din partea Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi.

În acelaşi timp, încă două Misiuni de observare a alegerilor (SILBA şi ENEMO) au anunţat că vor monitoriza alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Condamnaţi pentru coruperea alegătorilor la alegerile locale generale din 2015

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, Procuratura raionului Criuleni anunţă despre condamnarea a cinci localnici la amenzi penale a cîte 10 mii de lei pentru coruperea alegătorilor. Atât în cadrul acţiunilor de urmărire penală, cât şi în instanţa de judecată s-a stabilit că pe 27 şi 28 iunie 2015, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, inculpaţii au oferit mai multor locuitori ai satului Cimişeni bani a câte 50 şi 100 de lei fiecăruia, precum şi sticle cu băuturi alcoolice. În schimbul acestor sume, sătenii au fost convinşi să voteze pentru un anumit candidat la funcţia de Primar al localităţii, ceea ce ultimii au şi făcut, candidatul respectiv câştigând alegerile locale din Cimişeni.

Inculpaţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.

Vladimir Voronin a adresat o scrisoare către Angela Merkel şi Jean-Claude Juncker

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a adresat o scrisoare Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel şi Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care îi informează despre starea lucrurilor din Republica Moldova şi faptul că ideea integrării europene este în pericol. Liderul PCRM începe scrisoarea sa cu o informaţie precum că numărul susţinătorilor ideii integrării europene, zi de zi, scade accelerat în Republica Moldova. “Dacă încă în anul 2008, circa 70% din numărul cetăţenilor moldoveni pledau pentru integrarea europeană, astăzi, acest indice a scăzut până la 35%”, menţionează Voronin. Potrivit lui, unul dintre motive este faptul că, începând cu anul 2009, sub paravanul integrării europene, Republica Moldova s-a transformat într-un stat capturat: “Aşa numita «istorie de succes» s-a dovedit a fi un paravan pentru furtul miliardului de dolari din trei bănci moldoveneşti”.

În acest context, Vladimir Voronin menţionează că unul dintre executorii acestei “crime” este Iurie Leancă, care ar fi contribuit la înrăutăţirea situaţiei financiare din ţară. // realitatea.md

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali