Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 13 octombrie 2016

|versiune pentru tipar|

CEC îndeamnă concurenţii să respecte condiţiile de desfăşurare a agitaţiei electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că în conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, la începutul perioadei electorale, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să stabilească şi să garanteze un minim de locuri speciale de afişaj electoral, situate în locuri publice frecventate de cetăţeni, fără deranjarea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. Totodată, se interzice amplasarea afişelor electorale: în transportul public de călători proprietate publică; pe monumente, clădiri, obiecte şi încăperi, care au o valoare istorică, culturală sau arhitecturală, indiferent de forma de proprietate; în încăperile în care sânt amplasate consiliile şi birourile electorale şi la o distanţă de 100 de metri de la acestea; pe garduri, îngrădiri, stâlpi şi alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, proprietate publică.

În contextul celor expuse, CEC atenţionează concurenţii electorali şi persoanele de încredere ale acestora că nerespectarea acestor prevederi atrage după sine răspundere contravenţională.

Sondajul Fundaţiei Konrad Adenauer: Maia Sandu — 14,34%, Andrei Năstase — 12,96%

Fundaţia Konrad Adenauer în Republica Moldova a făcut publice rezultatele sondajului de opinie cu privire la situaţia politică din Republica Moldova, în baza căruia urma să se decidă asupra candidatului unic susţinut de PDA, PAS şi PLDM la prezidenţialele din 30 octombrie.

88,58% din cei chestionaţi au indicat că îşi vor exprima opţiunea de vot la scrutinul prezidenţial. În ceea ce ţine de intenţia de vot, în turul întâi al alegerilor prezidenţiale Igor Dodon (PSRM) ar acumula 32,97% din voturi; Maia Sandu (PAS) — 14,34%; Andrei Năstase (PDA) — 12,96%; Marian Lupu (PDM) — 12,49%, iar alţi candidaţi — sub 5%.

În cazul neparticipării candidatei Maia Sandu, intenţia de vot se prezintă astfel: Igor Dodon — 33,74%, Andrei Năstase — 21,85%, Marian Lupu — 13%, alţi candidaţi — sub 5%. În cazul neparticipării candidatului Andrei Năstase, intenţia de vot se prezintă astfel: Igor Dodon — 33,40%, Maia Sandu — 26,54%, Marian Lupu — 12,20%, alţi candidaţi — sub 5%.

Colectarea datelor a fost efectuată în perioada 23 septembrie — 6 octombrie pe un eşantion reprezentativ de 1102 persoane şi are o marjă de eroare de 3%.

PAS, PDA şi PLDM au discutat despre desemnarea Maiei Sandu drept candidat unic

Liderii PAS, PPPDA şi PLDM au discutat despre desemnarea Maiei Sandu drept candidat unic la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, despre aceasta a comunicat Maia Sandu într-un briefing de presă, spunând că în următoarele zile, PDA şi PLDM îşi vor convoca forumurile executive unde vor lua decizia finală. Preşedinta PAS a spus că au fost făcute publice rezultatele celui de-al doilea sondaj care demonstrează că ea ar obţine cele mai multe voturi în primul tur şi are şanse mai mari decât Andrei Nastase să-l învingă pe candidatul socialiştilor, Igor Dodon.

Candidata a mulţumit reprezentanţilor celorlalte două partide pentru încrederea şi susţinerea acordată şi a menţionat că apreciază înţelepciunea şi curajul lui Andrei Năstase de a se retrage.

Marian Lupu şi Igor Dodon se autoinvită virtual la dezbaterile electorale

Candidaţii la funcţia de preşedinte ai ţării Marian Lupu, din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi Igor Dodon, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se autoinvită virtual la dezbaterile electorale de la radio şi TV, care urmează să aibă loc în următoarele săptămâni până la finele campaniei.

PDM a trimis astăzi un comunicat de presă, prin care Marian Lupu menţionează că va participa la dezbateri numai cu candidatul antieuropean Igor Dodon. În replică, Igor Dodon a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook. “În sfârşit domnul Lupu s-a trezit sau l-au trezit şi a văzut invitaţia mea la dezbateri, lansată încă săptămâna trecută. Sunt gata să-l pun la punct pe Lupu oriunde: la TV, în stradă, în piaţă, în vreun sat sau în vreo şcoală închisă sub guvernarea lui oligarhică”, a menţionat socialistul. // realitatea.md

Andrei Năstase: Decizia privind candidatul comun va fi luată vineri

Liderul Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PDA), Andrei Năstase, anunţă că decizia privind înaintarea candidatului comun la alegerile prezidenţiale va fi luată vineri, 14 octombrie, în cadrul Consiliului politic al formaţiunii. Într-o postare pe Facebook, Andrei Năstase a menţionat că oferta partidului privind înaintarea liderului PDA în calitate de candidat comun la prezidenţiale, făcută constant partenerilor de dialog — Partidului Acţiune şi Solidaritate şi Partidului Liberal Democrat, rămâne valabilă până la un răspuns oficial şi exhaustiv al organelor de conducere ale PAS.

Acum două zile, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr i-a oferit Partidului Acţiune şi Solidaritate termen până la 13 octombrie, ora 14.00, să reacţioneze la această propunere. În cazul lipsei unui răspuns, PDA se angaja să participe la scrutinul prezidenţial din 30 octombrie prin sprijinirea în campania electorală a candidatului desemnat de Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. // IPN

Igor Dodon şi-a prezentat programul economic pentru alegerile prezidenţiale

Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat “Programul de dezvoltare a ţării — Economie puternică şi dreptate socială”. Igor Dodon a menţionat că programul de dezvoltare economică are la bază 5 piloni:
  1. anularea legilor care impun cetăţenii să achite miliardul furat de cei de la guvernare;
  2. revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, desfăşurând negocieri trilaterale — RM-Uniunea Europeană-Federaţia Rusă;
  3. stabilirea relaţiei economice cu Uniunea Europeană în baza comerţului asimetric, nu — de liber schimb;
  4. protejarea pieţei interne, prin politică fiscală motivaţională, condiţii pentru producători, reforma regulatorie şi reducerea controalelor;
  5. ieftinirea resurselor energetice şi clarificarea modului de stabilire a preţurilor.
Totodată, candidatul la funcţia de Preşedinte, a menţionat că “dreptatea socială” se va baza pe: stabilirea unei pensii mai mari decât minimul de existenţă şi neadmiterea majorării vârstei de pensionare; majorarea capitalului matern; garantarea şi mărirea numărului de servicii incluse în asigurarea obligatorie în medicină; neadmiterea reformei teritorial-administrative, prin care se va reveni la judeţe. // Tribuna

Persoanele care oferă sau primesc cadouri electorale riscă închisoare

Persoanele care oferă sau acceptă cadouri electorale riscă să ajungă după gratii. Astfel, un proiect de lege cu privire la modificarea Codului electoral şi a celui penal a fost votat în prima lectură de majoritatea deputaţilor. “Oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii, ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, locale ori în cadrul referendumului se pedepseşte cu o amendă în mărime de la 300 la 1000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu o amendă în valoare de la 3000 la 5000 de unităţi convenţionale”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, în acest document se arată că în categoria de bunuri intră băuturile alcoolice, produsele din tutun, pungile netransparente ce poartă numele şi prenumele candidatului, denumirea partidului, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali. // Jurnal

Studenţii nu vor putea vota de la locul de studii în cadrul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie

Proiectul pentru asigurarea dreptului studenţilor de a participa la alegerile prezidenţiale nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, prin urmare studenţii nu vor putea vota la locul de studii pentru alegerea preşedintelui la 30 octombrie. Iniţiativa înaintată de deputatul Valeriu Ghileţchi nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind susţinută doar de deputaţii neafiliaţi, fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a Partidului Liberal. Împotriva iniţiativei legislative au votat Partidul Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor. “Din păcate, modificarea dată nu a fost inclusă pentru alegerilor prezidenţiale, deoarece la acea etapă Preşedintele era ales de Parlament. Având în vedere că în urma deciziei Curţii Constituţionale Preşedintele va fi ales în mod direct, consider oportun extinderea prevederii ce ţine de locul de votare pentru elevi şi studenţi exact ca şi în cadrul alegerilor parlamentare”, a menţionat Ghileţchi.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali