Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 10 septembrie 2016

|versiune pentru tipar|

CEC s-a autosesizat pe marginea subiectului referitor la identificarea unor persoane decedate în RSA

Potrivit unui comunicat de presă al CEC, instituţia s-a autosesizat ca urmare a informaţiilor apărute în presă (investigaţia rise.md “Cimitirul din listele electorale”) vizavi de prezenţa în Registrul de Stat al Alegătorilor a persoanelor decedate şi a iniţiat o procedură de control intern pentru a efectua verificarea datelor conţinute în registru. Potrivit CEC, s-a constatat că verificările făcute de jurnaliştii rise.md au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA. Aplicaţia on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfăşurat, şi nu situaţia la zi. La moment, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA.

CEC îşi reiterează apelul către toate instituţiile implicate în procesul de evidenţă şi documentare a populaţiei: administraţia publică locală, organele de stare civilă şi ÎS CRIS “Registru” să-şi fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetăţenii Republicii Moldova.

Marian Lupu a fost înregistrat în calitate de concurent la funcţia de preşedinte

În cadrul şedinţei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Marian Lupu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, desemnat de către Partidul Democrat din Moldova. De asemenea, CEC a înregistrat simbolul electoral şi a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ pentru perioada campaniei electorale, cît şi persoana responsabilă de finanţe. Totodată, Comisia a luat act de raportul grupului de iniţiativă privind fluxul mijloacelor băneşti, prezentat la 5 septembrie 2016, constatându-se ca fiind întocmit în corespundere cu prevederile legale electorale.

CEC a înregistrat ultimele opt grupuri de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor

Comisia Electorală Centrală a înregistrat 8 grupuri de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susţinerii candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova:

Oleg Brega s-a retras din cursa electorală

Activistul civic, Oleg Brega a anunţat într-un mesaj video publicat pe o reţea de socializare că se retrage din cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. “Am auzit că Marian Lupu este primul în buletinul de vot, mie mi se pare asta descalificant pentru CEC, pentru întreaga RM pentru că acceptă aşa bătaie de joc faţă de procesul electoral. E imposibil să colectezi semnăturile în trei ceasuri, dacă ai primit listele de subscripţie de vineri la 14:00, iar la ora 17:00 se închid toate primăriile. De unde a luat Marian Lupu ştampilele vineri noaptea sau sâmbătă toată ziua, dacă admitem că a strâns semnături? Mie mi se pare inadmisibil, electorala prezidenţiala s-a compromis, şi din această cauză mă declar învins, nu mai vreau să concurez în aşa condiţii şi cu aşa concurenţi”, a menţionat Oleg Brega.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali