Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 13 septembrie 2016

|versiune pentru tipar|

Mihai Ghimpu a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la funcţia de preşedinte

În cadrul şedinţei CEC, candidatul desemnat de Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. De asemenea, CEC a înregistrat simbolul electoral al concurentului electoral şi a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ, cît şi persoana responsabilă de finanţe.

A fost stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral”

Potrivit hotărîrii CEC, plafonul general al mijloacelor financiare se stabileşte luînd ca bază de calcul un coeficient înmulţit cu numărul de alegători din circumscripţia electorală în care au loc alegerile. Pentru acest scrutin, mărimea coeficientului a fost stabilit la valoarea de 23.05 lei. Conform datelor din Registrul de stat al alegătorilor, la situaţia din 13 septembrie 2016, numărul total de alegători incluşi în listele electorale este de 2,854,557 de alegători.

Astfel, plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral” al concurentului electoral alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din data de 30 octombrie 2016 este de 65,797,538.85 lei.

CEC şi un concurent electoral acţionaţi în judecată de Platforma DA

Partidul “Platforma Demnitate şi Adevăr” a acţionat în judecată Comisia Electorală Centrale pentru că a recepţionat semnăturile colectate în favoarea liderului PDM, Marian Lupu, sâmbăta, într-o zi nelucrătoare. În demersul de chemare în judecată depus la Curtea de Apel Chişinău, Platforma DA acuză CEC de favorizarea candidatului prezidenţial al Partidului Democrat din Moldova şi cere anularea documentelor depuse de acesta pentru a se înregistra în cursa electorală. // europalibera.org

PDM solicită neînregistrarea lui Andrei Năstase în calitate de concurent electoral

Partidul Democrat din Moldova a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală prin care solicită anularea înregistrării grupului de iniţiativă în susţinerea lui Andrei Năstase şi respingerea demersului de înregistrare în calitate de concurent electoral a acestuia. Sesizarea democraţilor vine după ce grupul de iniţiativă în susţinerea candidatului Partidului “Demnitate şi Adevăr” a declarat la CEC cheltuieli de doar 200 de lei pentru colectarea semnăturilor. // realitatea.md

3,237,072 — numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor

Într-un comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală precizează că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 13 septembrie 2016 este de 3,237,072.

Totodată, instituţia atenţionează asupra faptului că din numărul total de alegători incluşi în RSA, doar 2,854,557 de cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe circumscripţiile respective. Diferenţa cuprinde persoanele fără reşedinţă şi cetăţenii cu drept de vot domiciliaţi în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali