Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 22 septembrie 2016

|versiune pentru tipar|

Dumitru Ciubaşenco şi Maia Sandu au prezentat la CEC listele de subscripţie pentru alegerile prezidenţiale

Candidatul desemnat de Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco şi candidata Partidului “Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, au prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC) listele de subscripţie cu semnăturile colectate pentru înregistrarea în calitate de concurenţi electorali. În urma tragerii la sorţi, CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere a candidaţilor în buletinul de vot, după cum urmează: Dumitru Ciubaşenco va ocupa poziţia a 6-a iar Maia Sandu va ocupa poziţia a 7-a în buletin.

Conform prevederilor legale, în termen de 7 zile din data depunerii, Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripţie prezentate şi să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării candidatului desemnat în alegeri.

Iurie Leancă îndeamnă candidaţii să urmeze calea spre Vest

În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a adresat o scrisoare deschisă către toţi candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială să îşi asume continuarea drumului spre Vest a ţării şi să spună clar că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu va fi reziliat. “În mod practic, cer fiecărui candidat să se angajeze public în faţa alegătorilor pentru susţinerea menţinerii şi aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă. Potrivit lui, invitaţia este adresată şi liderului socialiştilor, Igor Dodon, pe care îl îndeamnă să sprijine iniţiativa de a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu: singura soluţie pentru toate problemele este unirea

În cadrul emisiunii “Punctul pe azi”, de la postul de televiziune “TVR Moldova”, candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că unirea Republicii Moldova cu România este unica soluţie pentru toate problemele. “Numai unindu-ne vom scăpa şi de corupţie, şi de justiţie ineficientă, şi de furturi din bănci. Şi de sărăcie. Doar aşa vom avea o viaţă mai bună. Proiectul a eşuat. Timp de un sfert de secol nu am reuşit nimic. Noi nu avem economie, nu avem investiţii, oamenii nu au cum să trăiască mai bine”, a declarat Ghimpu. // IPN

PAS îşi menţine angajamentul privind desemnarea unui candidat comun

Potrivit unei declaraţii difuzată de Partidul “Acţiune şi Solidaritate” (PAS), formaţiunea politică îşi menţine angajamentul cu privire la desemnarea unui candidat comun şi respectă pactul de neagresiune semnat cu partidele pro-europene de opoziţie. În declaraţie se menţionează că, în urma ultimelor evenimente legate de acordul celor trei partide pentru desemnarea unui candidat comun, se observă cum tot mai insistent se vehiculează ideea că un sondaj sau o serie de sondaje nu ar fi suficiente pentru determinarea “candidatului comun din partea opoziţiei anti-oligarhice”. Cu toate acestea, PAS insistă că această modalitate, chiar dacă nu este una perfectă, continuă să rămână instrumentul cel mai democratic şi obiectiv de a testa sprijinul popular pentru candidatul comun.

PCRM a protestat la CC în legătură cu decizia din 4 martie 2016

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a protestat în faţa Curţii Constituţionale (CC), împotriva deciziei din 4 martie 2016, prin care s-a revenit la alegerile directe ale preşedintelui Republicii Moldova. “Judecătorii CC au încălcat grosolan Constituţia. Patru oameni decid cum noi să trăim mai departe. Articolul 141 din Constituţie spune clar că, Constituţia poate fi modificată ori de majoritatea parlamentară, ori prin referendum. Nu uitaţi! O singură greşeală, atrage după sine multe altele”, a precizat prim-secretarul Uniunii Tineretului Comunist din Moldova (UTCM), Denis Iachimovschi. // Curentul

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali